Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Návod na rozbití stanu

01. 11. 2001
3
0
7314
Autor
roštěnka

zvlášť pro PKS

Kterak rozbíti stan.

 

Poznámka na úvod: rozbitím stanu se nemyslí jeho zničení, ale navzdor všemu selskému rozumu jeho postavení. (Pokud vám není jasné proč, kontaktujte svého lingvistu).

 

Důležitým krokem a dá se říci že tím přímo nejdůležitějším krokem při rozbití stanu je výběr vhodného místa. Vhodná jsou místa s rovným povrchem bez sklonu, s podkladem bez sklonu ke kamenitosti, podmáčenosti či drnovitosti. Doporučujeme si místo vyzkoušet na nečisto bez stanu, zda vás nebude nic tlačit. Bohužel se touto metodou nedá zjistit, zda vás nebude tlačit noční můra, ale ostatní tlačivé elementy můžete eliminovat (například odstraněním kamenů a šišek, vycpáním dolíků suchou travou, nebo rozhrabáním krtinců)

 

Poté vybalte stan – sundejte z něj obal a jeho obsah rozdělte na hromádky podle příbuznosti materiálů a tvarů. Nejčastěji vám vzniknou skupiny předmětů kovových, látkových, umělohmotných a provázky. Pokud jste zdatnější v rozpoznávání materiálů může se u vás objevit další skupiny například duralové, hliníkové, titanové, igelitové a pod, dívkám pak mohou vzniknou i skupiny modré a červené.

 

Dále postupujeme podle toho jaký má stan tvar. Pokud máte vlastní stan určitě jste viděli jeho tvar na letáčcích v obchodě při jeho zakoupení. Pokud máte stan půjčený nebo jste jej dostali darem, zeptejte se na tvar stanu zapůjčiteli či dárce. Pokud jste stan nabyli jiným způsobem,doufáme, že ne nekalým, máte smůlu a nezbývá vám než určit tvar stanu sami.

Stany v současné době bývají kopulové, někdy též mylně nazývané ”iglú”. Pamatujme si, iglú nemají čtvercovou ani obdélníkovou základnu, naopak stany kopulové se jí vyznačují. Stany ”iglú” rovněž existují, ale nesetkáváme se s nimi tak často jako se stany kopulovými. Stany ”iglú” mají podstavu blížící se kruhu, většinou se jedná o více či méně pravidelný víceúhelník a jejich charakteristickým znakem je velké množství tyčí. Upozorňujeme, že počet tyčí se nesnadno určuje, pokud jsou tyče v rozloženém stavu. Doporučujeme nejdříve zkompletovat tyče a teprve po té určovat jejich počet. Pro ty z vás netrpělivé: počet tyčí můžeme určit také spočítáním všech počátečních a koncových součástí tyčí a tento počet dělit dvěma. Do výpočtu nezahrnujeme prostřední části, tj. ty, na které můžeme navazovat jinými částmi na obou dvou koncích.

Poněkud starším typem stanů je ”Áčko”. Tento stan nápadně připomíná písmeno A, ale narozdíl od tohoto písmene nemá vertikální příčku, ale horizontální. Občas můžete narazit i na tunelový stan s obdélníkovou podstavou a půlkruhovým průčelím a průzadím.

 

Až určíte nebo vybavíte si tvar vašeho stanu, můžete přistoupit k vlastní stavbě. Pak je nejlépe postupovat podle návodu, který, pokud jste postupovali pečlivě podle našich rad, najdete na hromádce papírových věcí.

 

Hodně zdaru.

 

 

 

 

 

 


pino15
11. 12. 2001
Dát tip
toto je literatura!!!!! :o)

Yeziiinka
27. 11. 2001
Dát tip
S bobříkem potratit nelze!!!

zoo
19. 11. 2001
Dát tip
Dávalo to smysl i mně, milej trili. Do chvíle, kdy při náhodné vizitě v kolárně zahlédla jsem dnes v podvečer v koutě z hromádky zbetonovatělé čouhat chodidýlka. :-( No a tejkonc nevim... Udat? Ojet? Pučit? Vybírat? Trauma. Co Ti mám řachtat, normálně jsem v depce!

zoo
19. 11. 2001
Dát tip
Kruci. Těžký žití s krunýřovci... :-( Budou zase stehénka samá modřina, ale co bych já pro Tebe... :-)

zoo
19. 11. 2001
Dát tip
Zhůvěřilost. Večer ulovíš a do rána potratíš. Ale nechme veverkám, co veverčího jest, prauda. :-)

zoo
18. 11. 2001
Dát tip
Já se držím starobylého KRLEŠ, ale nerozumím si furt... Hele, co se dělá se sousedem, kterej už pátou hodinu neúnavně sbíječkou po kuchyni a záhy se možná taky propadne vanou do mý koupelny? Biolit?

zoo
18. 11. 2001
Dát tip
Za oním "dokonat" jsi moh' bez milosti udělat tu tečku. Proč tak zaobaleně? :-)))

zoo
18. 11. 2001
Dát tip
... šmarjááááá - ale to musím bleskurychle vynést z koupelny pabouky!!

zoo
18. 11. 2001
Dát tip
Problém. Jeden má sbíječku, ale pozitivně tam je eště druhej s kladívkem a asi tak tři mladý Šantrůčata. Páč si tam někdo hraje na hoňku. V dřevácích, zřejmě. Du se dochrnět do domovní prádelny, snad nepukne právě dnes rozvod vody. :-(

zoo
16. 11. 2001
Dát tip
Slabší veverky si směj' pořídit KáPéZetku na kolečičmčkách. :-)

Bacil
16. 11. 2001
Dát tip
A hračičmky si tam můžou přibalit igráčičmky. A hračičmáci jiného druhu nafukovací slečičmky :-))

Helča
16. 11. 2001
Dát tip
Můžu si přibali méďu Méďa se mnou!

Wopi
16. 11. 2001
Dát tip
Správně!! Dík za připomenutí! :o))) Jo...když jsem býval s ženou o samotě, také se ze mě stával takový igráček! To byly doby :)) igráčků a malin nezralých

Bacil
16. 11. 2001
Dát tip
Jojo, kde jsou ty časy :-)) Možná by se dala vysledovat posloupnost IGRÁČEK - DRÁČEK - VIAGRÁČEK

zoo
16. 11. 2001
Dát tip
Přičemž je namístě podotknouti, že někteří Méďové jakož i ledasjací viagráčci se stále s poplužním čelem mohou vydávati za dráčky a naopak. JAK NAOPAK? Teď jsem si přestala rozumět a za trest si du dolít. :-(

Modona
15. 11. 2001
Dát tip
Pch, pch, naco viagru, ta je leda tak pro veverky:-)))

Bacil
15. 11. 2001
Dát tip
Teda, já ji taky nepotřebuji, ale co kdyby třeba někdo v okolí...

Wopi
15. 11. 2001
Dát tip
Vio-gra?

Helča
15. 11. 2001
Dát tip
igra se to píše

Bacil
15. 11. 2001
Dát tip
Jo IGRA? Ta co vyráběla IGRÁČKY? :-))

Helča
15. 11. 2001
Dát tip
Igráček taky do KPZetky !!!

Bacil
14. 11. 2001
Dát tip
ZOO, při popisu KPC jsi zapomněla na viagru :-))

zoo
12. 11. 2001
Dát tip
Ne, ta už dotloukla, má milá. Z kopýtek račejc popelníčky nebožebysnadvázičku?

Modona
12. 11. 2001
Dát tip
zoo: Račejcsnadpopelníčkypěkněichprosím. Triloušku :Potřebuju poradit, se balím a ňák mi vypadlo, co patří do KPZ?

Wopi
12. 11. 2001
Dát tip
Prezervativ.

zoo
12. 11. 2001
Dát tip
To nevim, jesi se ptáš pravýho, ale poradím to ostatní, chcicmeš? CO PATŘÍ DO LÉKÁRNIČKY: Pinseta, nůžky (rozkládací), několik zavíracích špendlíků, cicmákovník a teploměr. Obvazy různé šířky, vata (lisovaná), cicmákovník, leukoplast a 2 tříhranné šátky. Čistý benzin, éther, čpavek, jodová tinktura, octan hlinitý, lněný olej s cicmákovníkem, Aviryl C na spáleniny, Aviryl P na hnisavé rány, užívací soda, borová voda, kysličník vodičitý, projímadlo, aspirin, hofmanské kapky. A CO MÁ MÍT KAŽDÝ SPRÁVNÝ SKAUT V KAPCICME: Zápisník. Tužku. Kus provázku. Nůž. Cicmákovník. Peněženku. Legitimaci. (Libovolné varianty.) Zápalky.

Modona
12. 11. 2001
Dát tip
Prezervativ???To myslíš místo močového měchýře Karibú???? Aha, takže už no není KPZ , ale KPC. Můžu místo zápalek zapalovač ZIPO-100x škrkneš,100x chytí? Můžu legitimaci práce neschopného? P.S. Na jodovou tinktůru jsem ale alergická, můžu Jodoform?

Wopi
12. 11. 2001
Dát tip
:o))) že jsi to Ty :o)))

zoo
12. 11. 2001
Dát tip
Milá Modi... Ty smíš i místo cicmákovníku Andulu, vážně!

zoo
11. 11. 2001
Dát tip
No dyk! Furt jim melduju, že na pasece, v kapradíčku, přehledně - družiny označit barevnejma čelenkama, abysme si nemrzačili genofond. A myslíš, že pro samý cicmání někdo vůbec mý návrhy vnímá? :-(

Modona
11. 11. 2001
Dát tip
Na pasece??????? V měsíci padajícího listí????????? Já myslela spíš na pueblo a na tu velkou postel s kožešinama, jak se v ní válel Olda Šetrnej s propíchnutým krkem!!!

zoo
11. 11. 2001
Dát tip
Pak si má čék, respektive šelma, mrousknout, dyš je to tady všecko zhejčkaný. Kým asi? :-( Dobrá, du na lov. Kolik těch kožek, babo zmlsaná?

Modona
11. 11. 2001
Dát tip
Nóóó do celého pelíšku. A ne aby byly kančí, nebo z nějaké jiné pichlavé potvory:-)))))

zoo
11. 11. 2001
Dát tip
Tak sem tady s vosmi norkama a jednou Karibú. Ta Ti ječela... že prej patří k nám a takový tlachy. Že je to skoro jako tetovražda. Du činit. Kraje obroubím veverkama, aby neškrábaly. Kraje. Veverky maj po škrabu. Co's to říkala? Eště vydlabat misky a nechat uležet karibí kejty na guláš, že jo. Zvládnu. Dej mi jeden Nšo-den a uvi. :-)

Modona
11. 11. 2001
Dát tip
Těšim, těšim. Hlavně nepřismahni moc cibulku, nemám to ráda:-)) Jo a nezapomeň zadělat těsto na chleba:-)) a voheň ať nevyhasne!!

Modona
11. 11. 2001
Dát tip
Abych nezapomněla, "Dobrý no" :-))

zoo
11. 11. 2001
Dát tip
Dobrý NO? KY? Hnětu, hnětu, nezapomenu, nebuj. Může místo chleba bejt, doufám, klasická podplamenice?

Modona
11. 11. 2001
Dát tip
Podcožeto? No nakonec, když to říkáš, tak asi jo:-)), teda pokud se to nebude tlouct s Karibú, tak jo teda, no:-)

Bacil
10. 11. 2001
Dát tip
Já si myslím, že mrouskat se prostě dát tak i onak, záleží na osobním vkusu...

Modona
10. 11. 2001
Dát tip
Já už sem z vás tak zblblá, že pověčinou vůbec nevím, o čem vlastně mluvíte. Ale pokud by teda šlo jako fakt o mrouskání, tak ne ve stanu prosííííííííííím:-)))))

Bacil
09. 11. 2001
Dát tip
To je aspoň slovo do pranice! Měla by se stanovit kritéria pro Bronzového bobříka, Stříbrného a Zlatého - odstupňovat dle náročnosti.

Yeziiinka
09. 11. 2001
Dát tip
... a samozřejmě stanovit disciplíny, které je nutno při mrouskání splnit k postupu do vyššího levelu :)))

Bacil
09. 11. 2001
Dát tip
No samozřejmě! Ještě by se to mohlo rozdělit podle pohlaví a případně i podle věku, neboť totéž chvályhodné úsilí samozřejmě vede k různémů výsledku ve 20 - 50 - 80... :)))

velky_bobr
09. 11. 2001
Dát tip
Nuže tedy vzhůru, Bratři a Sestry, čiňtež se a veškeré mrouskací připomínky mi okamžitě zanechte tady, nebo pošlete do zpráv... máte na to čas do nedělní Malé výpravy, protože pak to dám všechno do kupy a mrouskat se bude již jen dle přísných pravidel a hodnotit dle mrcasných kriterií... (jen tak na okraj - v noci jsem pozoroval Zajícovi, a řeknu vám, máme konkurenci!! - boha to byl fofr) :o) Skautům Zdar a bobrům a veverkám 3x Sláva!!!

Yeziiinka
09. 11. 2001
Dát tip
Hlásí se jezinka! Já bysem chtěla vjedět, jaké si mám vzít s sebou na tu malou výpravu pomůcky - jako k tomu mrouskání a ták...

zoo
09. 11. 2001
Dát tip
Yeziiinka: myslím, že bobrům, malpám i Vám Veveřicím úplně stačejí vyprášený vocasy. Když tak crcni, mám bezva plácačku. Ani jeden soused si dodnes nestěžoval, natož u Šantrůčkový, že bych snad PŘEPRAŠOVALA.

Yeziiinka
09. 11. 2001
Dát tip
Tak to zase né! Ty tomu veverčímu životu fakt vůbec nerozumíš! Já teda vůbec nevím, jak to s oddílem děláte Vy, ale my potřebujem právě ocasy naprášené - jejich tetelením si budeme při plnění bobříka vyrábět oblak, který funguje jako clona. To aby od nás nikdo nic neokoukal! Víš?!

zoo
09. 11. 2001
Dát tip
Vokoukal, nevokoukal. Ale kdo se furt má tahat s rouškou, když sce něco vidět, ha?

Bacil
08. 11. 2001
Dát tip
Větší tee-pee k oddílovému mrouskání také vyhoví, aspoň u menších oddílů.

Yeziiinka
07. 11. 2001
Dát tip
zoo: zdehle je důležité předeslati, jaký že druh mrouskingu máš nejraději. Jde - li o mrouskání menší skupinky, tj. 2 - 3 junáci, jeví se mi býti optimální onen stan kopulač- é kopulový, ovšem jen pro ty jedince, kteří nemají při mrouskání potíže se strátou orientace. Ti, kdo mají, musí si buď cyklistickými blikátky označit východ nebo pořídit stan tunelový (Áčko nedoporučuju, protože je v něm při mrouskání enormě ohrožena ona vertikální podpěra!). Chcete-li se ovšem mrouskat s celým oddílem, případně i koooddílově, nelze mi, než doporučit stan armádní a to i se všemi jeho krtinami.

zoo
07. 11. 2001
Dát tip
Yeziiinka, hele, neříkalas, že máš dobrý známý na posádce? Kdyby měli na víkend volný i stavěče, nezhrdnu.

zoo
04. 11. 2001
Dát tip
Dobrý. Fakt cením, na druhou stranu ale nezumím tomu, kterej je nejlepčí mrouskací. Se přeci nebudu crcat s něčím, z čeho si do sebe zarazím posléze ívere. (Sem chtěla původně napsat "voštěp", ale v televizi promluvil někdo cizojazyčně.) :-))

Bacil
03. 11. 2001
Dát tip
Yezii :-))) krásné doplnění.

Bacil
02. 11. 2001
Dát tip
Chybí mi tu stať o stanech podsadových, mezi skauty zvláště v období Svojsíkově značné oblibě doznávajících, nicméně i nyní stále populárních. Stany podstadové rozlišiti se mohou dle typu podsady. Podsady mohou býti 1. krajinkové -----1.1 z krajinek na místě stlučených -----1.2 již hotové (od loňska, případně táborem vedlejším darované, prodané či od něho ukradené) 2. deskové, zpravidla šroubovací Podstady ad 1) mají nevýhodu, že mohou být kůrovcem a jiným lesním hmyzem prolezlé. Na druhé straně tohoto lze v rámci skautské výchovy využít pro hmyzoznaleckou propedeutiku. Podsady ad 2) pak pravidelně jsou chybně označené a očíslované, takže k sobě nepasují, šrouby nelze prostrčit příslušnými otvory a lze-li, nelze je vytáhnout nazpět, až se ukáže, že na dané místo patřil jiný šroub (kupříkladu delší). Když už se podaří podsadu zdárně postaviti, naskýtá se další problém: za ideálních podmínek podsada se snoubí s konstrukcí dřevěnou či kovovou, která poskytuje kostru celtovině, stan kryjící. Kovové konstrukce ovšem zpravidla nelze zasadit do příslušných otvorů v podsadě, už proto, že čepy jsou zarezlé, ulámané či jinak nepoužitelné. Pokud se navzdory uvedenému podaří stan nakonec nějakým zázrakem sestaviti, a to tak, že nepadá, může pak skautíkům poskytovat přístřeší po dva či tři, někdy i čtyři týdny. Stanům podstadovým se nedostává designu moderního, pro stany Roštěnkou uváděné typického, leč zato vynikají nevtíravou elegancí, souznějí s přírodou a jsou vhodné k delším pobytům. V poslední době jsou ovšem vytlačovány jednak stany výše popsanými, jednak také stany od indiánů severoamerických pocházející, tee-pee zvané. Rozbití stanů typu tee-pee je obtížnější a vedle příslužného dílu celty vyžaduje zdatné muže a několik silných kmenů. Stavba sama je technicky poměrně náročná. Zato však tee-pee rozměrů bývá větších, nežli uvedený stan podsadový, a proto se dobře hodí ke skupinovým aktivitám různého druhu. Je proto vyhledáván zejména odrůstajícími skauty (ve věru roverů a rangers), ke kterým se občas přidruží i zvolna stárnoucí činovníci, hledající v této společnosti své bez tak ztracené mládí.

Helča
02. 11. 2001
Dát tip
:-)

Yeziiinka
02. 11. 2001
Dát tip
Já bych teda ještě s dovolením jako... no prostě STANY ARMÁDNÍ Stany, které jsem pro potřeby svého výkladu nazvala podle kaký barvy armádními, mají mnohé společné se zmiňovanými tajpý. Jejich společné znaky by se daly charakterizovat jako nepohodlné a nepraktické a jsou jimi například to, že oba přístřešky mají místo příjemné gumové podlážky udusanou hlínu, drny, kamení a staré nedopalky, nebo to, že je nelze postavit jedním, ni dvěma jinochy a to ani statnými. Stany armádní slouží jako garáž, hangár, závodní jídelna, polní nemocnice, hromadná noclehárna, kadeřnictví, samoobsluha a skladiště. Výhodu mají v tom, že škvoři ukryti v trubkách to k vám mají mnohem dál, než ve stanu běžném. Dalším typem stanů jsou STANY MALÉ, ale ty zmiňujI čistě didakticky, protože v nich na nohy táhne. Hihihi.

myrinda
01. 11. 2001
Dát tip
to je supeeeeeer ! :-)))

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru