Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Nekálejte na volby

21. 05. 2010
3
8
551
Autor
Oldest

Dřív jsem volil stranu velkou Velké sliby - velké chyby Zadek celý umazaný Letos volím stranu malou Nedopustím se už chyby Budu pěkně vyčůraný

 
Co si letos zase zasejeme
Aneb Pro
č volím malou stranu
(Aneb „Hej, pane, táži se zoufale,
řekněte mi . . .“)

 


Je možné, že na sou
časné situaci ve společnosti máme svůj podíl viny všichni, kteří jsme při volbách vybírali jen z větších stran. Protože jsme nechtěli, aby naše hlasy propadly ve prospěch stran, které jsme nevolili. Co teď?

V krajním,
čistě teoretickém, případě: 1) KDYBY nyní nikdo nevolil nikoho ze současných poslanců, 2) KDYBY rozložení volby mezi dvaceti z ostatních stran bylo výjimečně zcela rovnoměrné, bylo by ve sněmovně místo pro dvacet stran po pěti procentech. A každá strana by mohla hlasovat svými deseti dosud čistýma rukama. Vládnout by mohla libovolná sestava od jedné možná do jedenácti stran. Ostatní strany by si už nemusely špinit ruce kompromisy a mohly by si v klidu a v opozici a se svatozáří počkat na příště.

Samoz
řejmě, že by se nám některé strany nelíbily. Ale protože MY jsme přece většinou slušní lidé, neměl by být problém tu méně povedenou menšinu v mezích zákona přehlasovávat. A dosahovat tak Mírný Pokrok. Např. . . . - dosaďte si sami. Nebo třeba mírně měnit ty meze zákona.

Pravd
ěpodobnost splnění obou teoretických předpokladů je sice malá či ještě menší. Ale vždyť nemusíme mít hned všechno. A je přece lepší pokrok mírný než žádný. Neřku-li negativní, či jak tu současnost nazvat. Musí těch zpětných kroků být všude tolik? A musí tolik bolet? A tak dlouho? A kdy už to couvání se aspoň začne zpomalovat? Opravdu to není v naší moci? Ani jednou za čtyři roky??

Co kdybychom letos my všichni, dosud opatrní a zdrženliví, kone
čně své hlasy nepromarnili ve prospěch stran poslanců současných? A zariskovali PŘÍPADNÉ propadnutí hlasů, které bychom dali neparlamentním stranám politiků nezkompromitovaných? Aspoň bychom každý svým dílečkem postrčili pokrok, každý tím svým nejlepším možným směrem. Myslíte, že by výsledek mohl být pro většinu lidí horší než je současnost?

Dosavadní poslanci, podporováni sd
ělovacími prostředky, si teď koledují o naše hlasy. Někteří očividně předpokládají, že je ze sněmovny nedokážeme vyhnat.

Nedokážeme?

Potvrdíme latinské r
čení, že hloupých je „nekonečné“ množství?
T
řeba hloupou neúčastí ve volbách? Nebo přímo volbou lidí zkompromitovaných?

Pro
č jsem v seznamu stran nenašel Stranu Mírného Pokroku (v Mezích Zákona)?
To opravdu všichni cht
ějí pokrok větší než mírný? Či snad menší? Nebo dokonce mimo meze zákona?

Mohlo by být za
čtyři roky na něco už pozdě? Možná bude jen o čtyři roky později. Nebo o méně. Jenže to budou roky našich životů, prožité pod vlivem naší volby. Jsem na ni zvědavý. Emigrovat se mi nechce. Nikam.



 


8 názorů

cem
28. 05. 2010
Dát tip
nemá to rytmus, verše váznou...

Aleši, bez urážek, kdo by nechtěl být premiérem nebo prezidentem? Prakticky čehokoliv. Je to podle mne přirozená lidská vlastnost postupovat někam dopředu, budovat kariéru.Nicméně VV nejsou tak úplně moje káva. Moje úvaha je , na vysvětlenou, o jiném politickém subjektu na naší scéně. Podle mne je důležitější, jaké jsou prostředky pro dosahování osobních a jiných cílů. Člověk by při plnění svých snů jen neměl šlapat přes mrtvoly. Jistě. může mým cílem být prospět sám sobě, ale neměl by člověk při tomto lézt po zádech člověka jiného. Anebo to dělat co nejméně. A je-li můj osobní prospěch prospěšný celkově společnosti? Pak politika podle mne nemohla ve svých hranicích dosáhnout výšších ideálů! Zdar a sílu! J.Š.

Štěpo, volíš stranu, jejíž volební lídr se nezdráhá být případným premiérem, i když není předsedou strany? Jak myslíš...

***O náladě předvolební 05/2010*** I na jaře v roce 2010 se mi stále zdá, že staré římské o dějinách, které "...jsou učitelkou života" je stále stejně platné a jedná se tedy podle mne již o staletími prověřený zákon. V atmosféře předvolebních namlouvacích motýlích tanečků, vyvstává mi na mysli , co že si to vlastně přeji, a co že si zase určitě nepřeji. Co nechci: 1. nechci,aby o mém osudu rozhodovali bolševici rudí a oranžoví. Rudí jsou stále rudí, ne-li ještě rudější a od oranžové je podle mne jen krůček k hnědé 2. nechci svým dětem nebo vnukům jednou vyprávět o pocitech člověka vyhnaného ze svého domova pod zřetelně průhlednou záminkou třídního boje nebo pod méně průhlednějším bludem o sociální (nebo socialistické?) spravedlnosti 3.nechci, aby o mně rozhodovali cizáci nebo byrokrati z EU 4.nechci za předsedu vlády ČR rudo-hnědého uzurpátora moci s bolševickými sklony Jiřího Paroubka 5. barva zelená se pro mne s přibývajícími roky stala bohužel jen symbolem pro jinou potenciální totalitku. Co chci: 1. chci pokud možno svobodně žít v naší zemi bez pocitu křivdy. 2. chci zachovat právo na soukromý majetek a právo soukromého hospodaření, jakož i rovnoprávnost všech ostatních vlastnických modelů majetku i výrobních prostředků (soukromé, jiné- družstevní, státní) 3. chci spravedlivé zdanění všech občanů ČR bez rozdílu rasy, původu, společenského postavení. 4. chci, aby lidé, o které se nepostará jejich rodina nebo kteří se o sebe nemohou postarat sami nepadli až na dno a "na hubu". Aby neměli důvod přemýšlet o sociálních revolucích. 3.chci, abychom byli pokud možno hrdějším národem i třeba ve svazku EU, když je to prý nezbytné. Zkusme se zamyslet nad odkazem naší historie. Přece snad většina z nás nechce, aby v ČR vládli nějací novodobí Habsburkové nebo pod pláštíkem oranžové barvy bolševici podepření komunistickou berličkou. Miluji vodu. Jako nespoutaně svobodný živel. Miluji moře i řeku. Miluji volnost větru. Chci být věrný svým ideálům. Chci být věrný především sám sobě. Zvolím letos na jaře konzervativně. Zvolím tak zvanou tradičně velkou stranu. Někdo věrný zůstat podle mého názoru stejně zůstat musí, aby zlu byl kladen efektivnější odpor. Zdar a sílu! J.Š. 24.5.2010

Michal Té
21. 05. 2010
Dát tip
fůůůůůůůůůůůůůůůůj

Prolog je vtipný a srozumitelný. Můj názor...laický...politika se čistýma rukama dělat nedá. I když na malou,zas bude hnědá.Za odvahu anonymně vyjádřit svůj názor posílám tip.

moorgaan
21. 05. 2010
Dát tip
...hledas pokrok a mas prochcany rozkrok! ...tak takhle ne soudruhu!

tak.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru