Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Událost U

13. 06. 2010
0
6
871
Autor
Lars Novák

Emil zrovna obchází roh knihovny a míří na zastávku do bodu A, ve stejné chvíli se ze supermarketu vynořuje Petra. Její poznávací znamení je červená taška s nápisem Coca-cola a nazeleno obarvené vlasy. Opisuje půloblouk kolem vchodu sámošky a její trajektorie se pootočí směrem ke staré videopůjčovně na rohu. Emil se nachází na půl cesty od knihovny, jde rychlostí 2,78 km/h a do bohu A mu zbývá mu 224,01 m. Jeho poznávací znamení je bílá baseballová čepice a modré tričko velikosti 43. V tuto chvíli jde téměř přímo a vektor, po němž se pohybuje, protíná Petřinu dráhu přesně v místě A. Petra v ten samý moment míří k půjčovně, ušla celkem 70 m a jde rychlostí 3,2 km/h. Do okamžiku O zbývá 486,4538 sekundy.

Pak simultánně dochází ke dvěma dílčím nepředvídatelným událostem D1 a D2. Emil při pohledu na zem zjišťuje, že má rozvázanou tkaničku a sklání se k ní; levý konec tkaničky je o 3,1207 cm delší než pravý. Dřepne si, udělá uzel a zahrne si nohavici na svých nových džínech (D1), čímž ji zkrátí o 5,10006% její původní délky. Tím se čas jeho příchodu do bodu A zpozdí o 15,8 s. V ten samý okamžik Petra, která je již téměř u videopůjčovny, zjišťuje (D2), že si asi zapomněla v supermarketu peněženku o rozměrech 6x12,8 cm, jež obsahuje přesně 458,- Kč. Otáčí se a vrací se do bodu A rychlostí 5,7979 km/h, vektor, po němž se pohybuje, je opačný k vektoru, po němž od samoobsluhy přišla. Do okamžiku O zbývá 220,778 sekundy.

Emil se blíží od knihovny, Petra od půjčovny. Bod A leží na průsečíku spojnic S1 a S2, od knihovny a zastávky autobusu (S1) a od půjčovny do supermarketu (S2), mezi oběma úsečkami je úhel 78,22o. Po hlavní silnici se blíží autobus rychlostí 32,4 km/h a zpomaluje, v okamžiku O bude jeho rychlost 0. Ve stejném momentě se Emil nachází 325,98 cm od bodu A a pohybuje se rychlostí 8,4 km/h se značným zrychlením. Petra spatří svou peněženku ležet na zemi přesně v bodu A a rovněž zrychlí, celkem o 45% původní rychlosti. Řidič začne dávat signál k ukončení nástupu.

 

Emil v běhu sbírá peněženku a skáče do autobusu. Dveře se zavírají.

Okamžik O.


6 názorů

Tragicus
27. 06. 2010
Dát tip
2,78 km/h? To ma zlomene obe nohy, ne? 4 km/h je tak minimum, pokud se clovek nejak schvalne nelouda. Kdyz nechala penezenku v supermarketu, proc lezi na zastavce? No, priznam se, ze jsem moc pozor nedaval - pokud jsi chtel napsat povidku na tema zbytecnych detailu, tak se ti to povedlo. Jedna vec je jakasi vedecka preciznost, ale pri popisu experimentu take popisujes jen relevatni data, ne treba rozmery stolu, na kterem jsi mel postavenou chemickou aparaturu apod. Mas jedine stesti, ze to bylo tak kratke.

Benji
14. 06. 2010
Dát tip
Skutečně vědecky pojatá druhá odmocnina logaritmu povídky.

StvN
13. 06. 2010
Dát tip
Možná by to šlo napsat o něco lépe, pro příklad termín "opačný vektor" jsem nikdy neslyšel, nebo: mezi oběma úsečkami je úhel 78,22° Obyčejně se používá termín "úsečky svírají úhel". Z pohledu slohu bych sloveso být používaj co nejméně. Je jasné, že spousta věcí je, ale napsat se to dá i lépe.

Vaud
13. 06. 2010
Dát tip
Uz jsem tu cetl podobnou vec, kde cisla nebyla tolik samoucelna

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru