Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

romaneto pro Anetku

22. 06. 2010
0
16
991
Autor
Ilona Malá

Tohle je moje první věc, kterou vkládám a zajímá mě, jak mě za to písmáci sepsujou. Sepsáno to bylo v těžce oviněném stavu, leč s dlouhodobým konceptem. Inspirací budiž Roman Jirsa a Váchal.

 

            „To jsem takhle šel podél polní cesty a kde se vzal, tu se vzal, z černočerné tmy byl žhavý blesk a přede mnou, nelžu vám, divý lesní muž.“ vyprávěl starý Patočka v hospodě Na mýtince.

            Z noci tam na něho vyletěl ohnivý muž. Objevil se v dálce kousek od lesa a jakoby nic pobíhal chvíli sem, chvíli tam. Najednou, jakoby ho něco píchlo, rozeběhl se obrovitou rychlostí přímo na Patočku, ruce rozpřáhnuté a strašlivě řval, jako kdyby klenba nebeská na něho padala a když už už Patočka myslel na nejhorší, lesní muž skočil – a zmizel.

            „Co se tam u všech čertů, chlapi, děje, to se musí vyšetřit.“

            Na druhý den se tam hajný s celým procesím hospodských povalečů holt musil vypravit.

            A co nezřely zraky jejich?! Z místa, kde se to Patočkovi přihodilo, vedla spálená klikatá cestička hluboko do lesa, kam noha lidská nelehko se rozhodovala, zda-li má vstoupiti.

            Tak se vydali hlouběji do lesa, až přišli k jeskyni, ve které prý starý poustevníček pobýval. Cestička spálené země přímo do útrob toho podivného obydlí vedla. Zpočátku kapánek váhali, mají-li vejít, avšak lačnost záhadu strašidelného zjevení odhaliti převládla a ,ač bázlivě, leč odhodlaně, vkročili.

            K jakému překvapení došli, když v tom nejčernějším koutě příbytku jeskynního našli poustevníčka an sedí celek schoulen do svého pláště, ani nos mu vidět nebylo, a pláče. Když ho obstoupili a ptali se, co strašného ho potkalo, počal blábolit jakoby ve snu, že nechtěl nikoho mordovat a jak ho to mrzí, že prý jen svůj nový ohnivý vynález elektrika zkoušel.

            A tím se záhada starého Patočky vysvětlila.


16 názorů

Ilona Malá
02. 07. 2010
Dát tip
haha, fakt? :D no vida, teď s tím můžu zvesela argumentovat, že je to vlastně přirozené :)

konkrétní kritika: takhle normálně mluvíš když na zkoušce rozebíráme cokoliv:)

Benji
22. 06. 2010
Dát tip
Myslím, že dílo odpovídá stavu ve kterém bylo stvořeno. Když předěláš expozici, vylepšíš kolizi, upravíš krizi, přidáš peripetie a vygraduješ katastrofu, vznikne z toho možná povídka. Jen ten název bych nechal beze změny. Ten totiž s tím dílem nemá nic společné.

Archaismy často používám a vím jak je těžké najít tu správnou míru. Člověk se musí pořád učit. Dokonce i u Váchala se najdou chybné přechodníky, ale z jeho textů je zjevné, že jde v prvé řadě o srandu. Ale zkoušej to dál. Jednou to přijít musí. Držím palce.

Ilona Malá
22. 06. 2010
Dát tip
četli jste Krvavý román? Jak se vám líbil ten?

Tragicus
22. 06. 2010
Dát tip
No, pouzit dvakrat zastaralou koncovku infinitivu a jednou 'an', prehazet par slov, je na archaisticky styl trochu malo. Postupne odhalovani zahady muzes jen stezi substituovat tim, ze postavy postupne nekam prichazeji. Take nevim, jestli ti kreslene serialy trochu nezkreslily predstavu, jak vypada clovek, kdyz jej zasahne elektrina. A zavrsit to tim, ze jsi vlastne chtela napsat spatne dilo (protoze ti slo jen o styl, kterym jsi chtela desit...), to uz je na usklibnuti, tedy - :\

Ilona Malá
22. 06. 2010
Dát tip
:o)))

Petrusha
22. 06. 2010
Dát tip
vyvoláva to vo mne náboženské pudenie ach bože ...

Ilona Malá
22. 06. 2010
Dát tip
jo jo, ta nadsázka měla být právě v těch archaismech. Ostatně cíl jsem tak úplně neminula - děsit a strašit stylem :)

Ilona Malá
22. 06. 2010
Dát tip
jo jo, ta nadsázka měla být právě v těch archaismech. Ostatně cíl jsem tak úplně neminula - děsit a strašit stylem :)

Petrusha
22. 06. 2010
Dát tip
vieš, toto je skutočne veľmi zlé ... ak chceš používať archaický štýl používaj ho výlučne, nemiešaj nech sa páči (čítať sa to bude zle, ale je to tvoje voľba) ale nie takto miešano Ak chceš použiť nadzázku - použi ju (kde tu také niečo je?) ale treba mať najskôr príbeh podaný farbito, zaujímavo toto je len plácnutie hustej kaše o tanier

Ilona Malá
22. 06. 2010
Dát tip
v tom byl smysl celé téhle povídky - zkusit si nějaký konkrétní styl, nepřirozený s odkazem na archaický slovosled a archaické výrazy pokud možno s velkou nadsázkou

Ilona Malá
22. 06. 2010
Dát tip
kdepak, myslím to naprosto vážně :) konkrétní kritika sem!

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru