Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Noční vlak

02. 07. 2010
1
13
939
Autor
Ilona Malá

 

               Rozhodla jsem se jet posledním vlakovým spojem do Plzně. Původně jsem měla v plánu zůstat v Praze do pěti do rána a jet teprve potom, jenže jsem se bála cestovat v takový čas po Praze. A tak jedu teď, je přesně 22:23.

                Procházela jsem vagónem. Všechna kupéčka byla prázdná. Doufala jsem, že najdu nějakého příjemného tichého spolucestujícího, abych se nemusela celou cestu strachovat o svou bezpečnost. Za chvíli jsem takového opravdu našla, ale po dvou stanicích se bůhvíproč přesunul do jiného prázdného kupé a já jsem tam zůstala sedět sama. Kilometry ubíhaly, za okénkem se na mě zubila tma a asi po půl hodině cesty mi průvodčí cvaknul jízdenku.

                Beroun. K mému kupé se přišoural asi dvoumetrákový chlápek se zuby čouhajícími přes spodní ret a velkýma volskýma očima, které civěly jako kdyby měly každou chvíli vypadnout z důlků. Na nohách měl takové ty plastové sandále, módní hit sezóny děravý jak ementál, což je tedy dost podivné s ohledem na venkovní teplotu asi kolem -5*C. Zalitovala jsem, že sedím u okénka, protože on se posadil ke dveřím, začal na mě téměř bez mrknutí zírat a já jsem se v tu chvíli bála udělat jakýkoliv únikový manévr. Jsem v pasti. Snažila jsem se předstírat, že ho ignoruju a začala jsem se náramně zajímat o jaksi monotónní temný výhled z okénka.

                "Kam jedete?"

                Nezabralo to. Pojala jsem podezření, že jeho otázka nebyla snaha o konverzaci, ale že se zeptal jen aby věděl, kam jedu, kde vystoupím a tak. "Daleko." já na to.

                Ticho. Zase několik dlouhých vteřin zírání. Vytáhla jsem počítač a dělala jsem, že na něm mám nějakou hrozně důležitou práci, ve skutečnosti jsem si do Wordu vypisovala svoje pocity a strachy. Průvodčí prošel uličkou. Kéž by tu chodil častěji! Proklínám toho kluka, co si bůhvíproč odsedl vedle a nechal mě napospas tomuhle úchylovi. Jsem podělaná strachy z představy, že každou chvíli zabouchne dveře, zatáhne závěsy a začne mě osahávat. Vsadím se, že jet v pět ráno by byl lepší nápad. 

                Hořovice. Chlap zvedl svoje faldy. Co udělá teď? Klepu se jak ratlík a snažím se čumět do obrazovky počítače. Nebo se mám snad pokusit o útěk?

                 Sbalil svoje igelitky, otevřel dveře a vypadnul.  A už se nevrátil. Díkybohu. Bylo to nejdelších dvacet minut v mém životě. A už nikdy, slíbila jsem si, už nikdy nepojedu sama posledním nočním vlakem.


13 názorů

Ilona Malá
16. 03. 2012
Dát tip
jj, stalo. Máš pravdu, zasloužilo by si to rozvést, ale zase bych nerada, aby z toho vznikl nějaký konstruovaný paskvil, víš jak to občas bývá. I.

dosah jo, ale ono je to pak všude ve vzduchu ;-)

nejlevnější varianta pepřového spreje má dosah jeden a půl metru, není to žádný slzný granát ale když se o tom bavíme, nejlepší sebeobraná zbraň pro slečnu je teleskopická tyč (nejlevněji za 230 kč)

ve dne noční směna: a když ten pepřák použiješ v kupé, budete se válet v slzách oba dva :-D (jednou to použil nějaký inteligent v tramvaji a užili si to všichni včetně řidiče :D

Ilona Malá
14. 07. 2010
Dát tip
znásilnění chlapa chlapem je ještě pořád méně časté než znásilnění ženy, takže asi proto z toho mají ženský strach, holt asi ten pepřák, no :)

jsi pěkný psycho Ill. ty máš s tou dráhou pořád problémy a teď ještě tohle. Jsme zhruba stejná váhová kategorie a nikdy bych se nebál jet posledním nočňákem, tramvají v jednu ráno nebo čekat celou noc na první ranní na čerňáku. pořiď si už konečně pepřový sprej (nejlevnější varianta stojí 53kč) ať máš jistotu že se tě nebude nikdo nevyžádaný dotýkat aniž by se poválel v křečích na podlaze kupé.

Parsifal
06. 07. 2010
Dát tip
Působí to jako školní slohová práce, což ale neznamená, že je to špatné :-) Mě se to líbilo, souhlasím s Aurorou, že by stálo za to to rozpracovat :-)

Ilona Malá
05. 07. 2010
Dát tip
miluju hlubokomyslné osvícence :)

jH
04. 07. 2010
Dát tip
bože, ty si ale nána

Ilona Malá
03. 07. 2010
Dát tip
jop, tohle se opravdu stalo, chtěla jsem tomu dát i nějakej zajímavější závěr, ale prozatím mě nic nenapadá. V té stručnosti asi bude takový můj komplex co nejvíce zkracovat, někdy jsem radši, když se jde rovnou k věci. Je to o umění najít mezi chrlením a stručností nějakou rovnováhu. Nebo o umění popisovat něco, když ve skutečnosti tam není nic :o))

Docela dobrý námět i styl, jen mě mrzí, že jsi svoji povídku trošku víc nerozpracovala. byla by to zajímavá věc o potkávání lidí v nočním vlaku. Takhle je to jenom povrchní příhoda. Stalo se ti to skutečně? Cestování nočními vlaky může být celkem horor,minulý týden jsem taky tak jela...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru