Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Konec duhy

05. 07. 2010
0
2
483
Autor
Berushka.4

Jednou jsem jen tak seděla u okna a pozorovala déšt,jak kape do zrcadel na zemi,ve kterych se prohlížely stromy s novym, jarním, zeleným kabatem.Po chvíli se na oblohu vyškrábalo sluníčko a na bleděmodrém nebi se objevila překrásná duha,plná pestrých barev.Vzpomněla jsem si na přírodopis,ve kterém nám paní učitelka vyprávěla že konec duhy neexistuje a nikdo ho nikdy nenašel.Ale ja sem už od malička hrozně tvrdohlavá a tak jsem se vypravyla na průzkum okolí.Kdo ví,třeba narazím na konec duhy.Šla sem po polní cestě,která už pamatuje i mojí prababičku, a já pořát šla a šla.U malého lesíka jsem chvíli váhala,ale nedalo mi to a má zvědavost mě tlačila i tam,skoro jako by mě do lesa něco táhlo nějaky velky magnet.A taky že jo,ale nebyl to magnet byl to velikánský tlustý dub,kolem si asi netroufl vyrust žadny jiny strom a tak tam z mechu vykukovali jen hříby,a za ním....Konečně konec duhy,zaradovala jsem se.Bylo to tam opravdu překrástné.Kolem bylo vše vystláno měkoučkym mechem,sluníčko tam hřálo a kapky deště zdobyli kytky a listí třpitivými perlamy.Duha,která byla ještě barevnější a pestřejší než když je vysoko na nebi, se vlévala do málé louže jiskřící těmi nejrůznějšími barvami.

Ale co to nevidím..Z té louže vylézají malí tvorečkové.Barevní jako klauni s červeným nosem.Měli tvar podobný té louži a plazili se jako hadi.Chviličku jsem je vyděšeně pozorovala,měli na sobě snad všechny barvy světa a také,když ten tvoreček vylezl třeba z modré barvy duhy měl modry flek na zádech,když z červeně tak zase červený flek a tak dál.Díky jejich barevností jsem jim i vymyslela jméno, barvěnky.Sotva co jsem si to jmeno pošeptala pod nos ,už se na mě ten jeden tvoreček,tedy barvěnka,s údivem kouká.Sebrala jsem snad všechnu svou odvahu a řekla ''Neboj malá ja ti nic neudělám,,.V tu ránu,jako by mi ta barvěnka rozuměla, přiblížila se blíž a už mě i se svou barvěnčí partou veze po duze vzhůru až do mraků.Když mě vyvezly,až na velký mračný kopec donesla mi jedna z barvěnek lyže, samo sebou,že byli také barevné.Cela jejich parta si pak stoupla kolem a na něco čekala,po chvíli mi došlo o co tu de a začala jsem koktat.“ale aale ja neummim lly,,..než jsem to ale dořekla jela jsem z toho mraku jako sám mistr světa v lyžování..Po té zběsilé a neuvěřitelné jízdě sem si sedla na mrak,abych si odpočinula,ale netrvalo dlouho a já zjistila že se v tom mraku dá skákat jako na trampolíně a tak jsem bez váhání vstala a dělala různé kousky třeba salta a ostatní dovednosti.Za chvilku se ke mně ta barevná partička přidala,ale to už ten mrak nevydržel a praskl.A já spadla na vrchol duhy a jela jsem rychlostí blesku a s velkym řevem až do barevně louže,i s celou tou barvěnčí tlupou.

Vylezla jsem celá mokrá a barevná z louže.Chystala jsem se na tu zběsilou jízdu ještě jednou,ale...“co se to děje všechny barvěnky mizí a duha taky,, podivila jsem se.Bylo to proto, že přestalo pršet a sluníčko hřálo tak silně,že se duha doslova vypařila.

Cestou domů jsem oschla a slezly ze mě i barevné fleky, ale také jsem si odnesla snad ten nejkrásnější zážitek. A od té doby, vždy když se na nebi objeví duha jdu hned hledat konec,abych mohla prožít nová dobrodružství.A věřte nebo ne konec duhy opravdu existuje.


2 názory

Taubla
06. 07. 2010
Dát tip
ok

Parsifal
06. 07. 2010
Dát tip
Takové prosté, jak pohádky bývají, mě zde ale chybělo nějaké poučení nebo něco na ten způsob. Asi jsem staromódní, ale pohádka by měla nosit poučení, což tady není. Gramatické chyby jsem se snažil omluvit, zde je ale potřeba zapracovat na celém vyprávěcím postupu, lépe spojovat jednotlivé věty a celkově zlepšit styl, aby to nepůsobilo jen jako vyprávění malého dítěte ve stylu " ... ale pak tam přišla ta paní a ona šla pryč ..."

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru