Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Zpráva pro začínající dramatiky

13. 07. 2010
1
0
1095
Autor
Blaguna

Obdivovatele dramatického umění, stejně tak i začínající dramatiky by mohl zajímat rozjíždějící se program rezidencí ve třech (nebo dvou?) českých divadlech. Text zprávy je převzat ze serveru divadlo.cz (ut infra). Všem dramatickým i nedramatickým tvůrcům přeji spoustu inspirace. zdroj: http://www.divadlo.cz/art/clanek.asp?id=22086

 

Rezidenční program Centra současné dramatiky

Centrum současné dramatiky je víceletý projekt Divadla Letí, s jehož přípravou Letí započalo v lednu 2010 a slavnostní zahájení je plánováno na září 2010. Jde o vědecko-umělecký projekt, který  je garantem rozvoje původní české dramatické tvorby, ale i vzájemné spolupráce s dalšími státy EU tak, aby byla zajištěna cirkulace současných evropských her, a tudíž i mezikulturní dialog. Výhledově Centrum současné dramatikypočítá i se spoluprací s tzv. třetími zeměmi (mimo EU). 

Rezidenční program je jednou z hlavních programových liniíCentra současné dramatiky. Jedná se o program v kontextu českého divadla ojedinělý, který je však srovnatelný s běžnou praxí v zahraničí (např. rezidenční programy v Německu nebo v divadle Royal Court Theatre ve Velké Británii). 

Podmínky pro účast v rezidenčním programu Centrum současné dramatiky v sezóně 2010/2011

Do rezidenčního programu se mohou přihlásit čeští nebo slovenští autoři na základě vyplněné přihlášky, která bude obsahovat podrobnou synopsi zamýšleného díla (1-2 normostrany á 1800 znaků), případně krátkou ukázku. Při výběru rezidentů bude zohledněna vhodnost projektu pro konkrétní divadla vybraná do rezidenčního programu Centrua současné dramatiky na sezónu 2010/2011. 

Divadla zapojená do rezidenčního programu Centrum současné dramatiky v sezóně 2010/2011:

1. HaDivadlo Brno

Téma: volné

2. Divadlo Na zábradlí v koprodukci s Divadlem Letí

Téma: vtipné existenciální drama reflektující současnou společenskou a politickou situaci, o lásce

3. Divadlo Letí v rámci projektu Švandova divadla Hyde Park

Téma: hra pro nový cyklus Švandova divadla s pracovním názvem HYDE PARK 

Vzhledem k charakteru rezidenčního programu by autoři, kteří se do něj hlásí, měli být otevření úzké spolupráci s těmito divadly s ohledem na jeho poetiku, dramaturgii, herecký soubor apod. 

Uzávěrka přihlášek: 5. září 2010 (přihláška viz příloha) 

Výběr účastníků a průběh rezidence 

Na základě žádostí podaných do rezidenčního programu v dané sezóně vybere Dramaturgická rada Centra současné dramatiky 3 rezidenty. Těm bude poskytnuto zázemí tak, aby mohli po max. jednu sezónu v úzké spolupráci s příslušným divadlem vyvíjet text. Nedílnou součástí rezidence bude konzultace vznikajícího textu s uměleckým týmem daného divadla, spolupráce s dramaturgií, workshopy s herci atd. Autoři vybraní do rezidenčního programu získají stipendium. 

Výběr rezidentů bude oznámen do 30. září 2010

Prezentace výsledků rezidenčního programu 

Výsledky rezidenčních pobytů budou prezentovány ve dvou formách. Po skončení rezidentního programu v dané sezóně budou prezentovány všechny texty formou scénických skic, po kterých bude následovat odborná i veřejná diskuse. Druhou fází prezentace budou inscenace vybraných her. 

Harmonogram rezidenčního programu pro divadelní sezónu 2010/2011:

  •  uzávěrka přihlášek: 5. září 2010
  •  ukončení rezidence: nejpozději květen 2011
  •  prezentace všech rezidenčních textů formou scénických skic a odborná reflexe: jaro 2011
  •  inscenace vybraných textů: v průběhu sezóny 2010/11 nebo 2011/12

Projekt Centrum současné dramatiky je realizován za podpory:

Magistrátu hl. m. Prahy, Ministerstva kultury ČR

Další info: www.divadlo-leti.cz

Zdroj: martina.cerna@divadlo.cz

vloženo: 29.6.2010
(cached, 12.7.2010 4:12:07)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru