Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Role

19. 07. 2010
1
3
1755
Autor
Michelle *_*

Až při pohledu na tu fotografii jsem jí i jemu všechno odpustila. Stál mezi námi, sestra se o něj opírala pravým loktem a já ho levou rukou objímala kolem ramen. On s výrazem šampiona, který získal dvě trofeje jednou ranou.

Poznala jsem ho na jaře jako synovce majitele půjčovny loděk. Seděla jsem na molu a ráchala si nohy ve vodě. Řekl „ahoj“a usmál se. Pak mi pověděl, že právě obdrželi novou loďku a že by jí rád vyzkoušel, že se mu ale samotnému nechce. Chlapi. Úžasně nenápadní.

„Zrovna nemám co dělat,“ řekla jsem.

Ženský. Úžasně předvídatelný.

Nezávazná konverzace mi šla dobře, jemu ale tedy zrovna moc ne. Vyprávěl mi o strýci, který vlastní tři bordely v San Franciscu a je nechutně bohatý. Jeli jsme až k hrázi a cestou zpátky mě pustil ke slovu; „Páni, to je zajímavý.“

Když jsme vyplouvali pošesté za těch čtrnáct dní, to bylo poprvé bez nějaké záminky, dostali jsme se trochu dál. Tentokrát vzal pruty. Ohromně romantické.

„U hráze pod mostem jich jsou mraky!“ prohlašoval nadšeně celou cestu. Připluli jsme pod onen slavný most a vytáhli udice. Byla krásná noc, nebe plné hvězd a já jsem opravdu nechtěla chytat ryby. Naklonila jsem se k němu, zatímco upravoval háček. Doufala jsem, že ucítí parfém, který jsem kvůli tomuto okamžiku vyplácala. Neodvracel pohled od prutu; prohlížel si ho jako pětiletý kluk sprostý obrázek. Když nadhazoval, zamotal se mi háček vlasů.

„Tak tohle nevím, jak vyndáme,“ vydechnul, když se po pěti minutách souboje s mými kadeřemi a prutem snažil zvítězit. Nakonec se mu to podařilo. Moje vlasy teď připomínaly koudel po požáru.

Nadhodil.
„Vždyť jsi na ten háček nic nedal, jak myslíš, že se ti na to ta ryba chytí?“ divila jsem se.

„My ale nechytáme ryby. Tohle místo je turistickým hitem teenagerů. Snad všechny holky, který kdy byly v těhle vodách,“ vytáhl z vody prut a na háčku viselo cosi jako igelitový pytlík, „přišly o panictví právě tady,“ řekl a podal mi právě vylovený prezervativ.

Vzala jsem ho do ruky a znechuceně se podívala nejdřív na kondom a pak na něj.

„Pod náma jich je asi milion!“ zatrylkoval vítězoslavně a ozvěna, která tam byla díky mostu nad námi, zopakovala milion ještě asi pětkrát. Vylovili jsme ohromné množství různých barev a tvarů.
Nakonec na dně skončil i ten náš.

Sestra mi o jejich poprvé prozradila jenom to, že to proběhlo ve skladu rybářských sítí. Prý pak ještě týden smrděla rybinou. Nerada mi o nich dvou vyprávěla. Zato já jsem se s zážitky dělila ráda. Nevypadala ale, že jí to je nepříjemné poslouchat. Ani jedna jsme na sebe nežárlily. Dokonce i když jsme byli všichni tři spolu, všechno bylo v pohodě. Alespoň do té doby, než se do sebe ti dva opravdu zamilovali.

Nepopírám, byla jsem s ním převážně po fyzické stránce, zatímco sestra byla na romantické vyjížďky a cukrování při měsíčku. Začala jsem pozorovat, že se naše trio rozpadá. Za mnou přišel vždycky jen do skladu rybářských sítí, kdežto se sestrou se vydával na celodenní plavby.

„Mě to takhle vyhovuje,“ zhodnotila to celé sestra, když jsem se jí se svými pocity svěřila. „Tys zaujala tuhle roli, já tu druhou,“ dodala.

Jednou jsme s Lukem leželi ve spleti sítí, drželi se za ruce a já plakala. Řekla jsem mu všechno. A že bych s ním taky chtěla cukrovat při měsíčku a že bych chtěla normální vztah.

„Tohle ale je normální vztah. Jde jen o to, že jste dvě a tím pádem musíte mít i rozdělené role.“ Pak se se mnou znovu vyspal a odešel za sestrou. Tu noc jsem se opila. Konečně jsem se na to mohla podívat opilýma očima. Dobalancovala jsem na kraj mola za doprovodu ACDC a jejich Back in black. Nebyla mi ani zima na to, že jsem na sobě neměla nic. V dálce jsem viděla přibližující se loďku s Lukem a sestrou. Začala jsem po nich házet kamínky a hystericky se smát.
„Tak co, Luky? Už jsi ji vopíchal? Co, dvojčátko? Už jsi s ním šoustala?!“ řvala jsem a házela čím dál tím větší balvany.

„Pověz, jak hodně jí má jinou? Poznáš to ty vůbec? U jednovaječných dvojčat? Nepleteš si je? Ty hajzle, mluvím na tebe!“

Když se loďka přiblížila k molu s dvěma krčícími se milenci, zakrývajícími si obličej nad další sprškou kamenů, rozpoznala jsem v nich naše sousedy. Slečna Withmoorová vystartovala z loďky ještě ve vodě; nořila se rychle ke břehu.

„Miláčku, počkej! Nechápu to! Vždyť ji ani neznám!“

„No ale zjevně s ní pícháš!“

Když ji dohnal, vrazila mu facku a utekla. Pak se odněkud ozvalo tleskání. Otočila jsem se a i s rozmazaným viděním jsem zaregistrovala sestru s Lukem v rákosí, jak tleskají. Seslala jsem na ně kletby, sprostě nadávala a chrstla jim do obličeje bahno. Potlesk neustával. Hodila jsem po nich dopitou flašku rumu a pak skočila do vody. Ještě nikdy jsem opilá neplavala. Kupodivu mi to šlo. Rozhazovala jsem kolem sebe rukama jako malé děcko a náramně se bavila. Nohy se mi legračně pletly a když jsem se ponořila a plavala ke dnu, nedokázala jsem rozeznat, kde je nebe a kde dno. Zůstala jsem pod vodou dost dlouho na to, aby začali mít strach. Vynořila jsem se a ti dva byly stále zalezlí v rákosí.

Po tomhle nočním incidentu se se mnou nebavili. Oni dva byli pořád spolu. Já si rezignovaně ráchala nohy ve vodě na kraji mola. Pozorovala jsem, jak se Luk a sestra vozí v loďce sem a tam. Jednou večer jsem přišla domů a sestra si v pokoji prohlížela naše fotografie z dětství a plakala nad nimi. Tu noc jsme se usmířili. S Lukem to také začalo být dobré. Znovu jsme obnovili náš vztah v  rybářských sítích.

„Tak, vezměte si ho pěkně mezi sebe, holky. Ať máte pak v dospělosti na kamaráda památku,“ řekla matka a vyfotila nás tři před cedulí „Půjčovna loděk“. Snímek byl ale ve finále špatně oříznutý a na ceduli bylo vidět pouze „Půjčovna“. Což sedělo.

Naší dceři dělalo problém na fotce rozeznat mě a tetu. Luk si povzdychnul, vzal si malou na klín a řekl:
„Ta nalevo, to je maminka. A tahle napravo, to je teta.“
„Měl jsi tetu rád, tati?“

„To víš, že měl,“ odpověděl.

„To víš, že měl, Lolo, víc než si umíš představit!“ zakřičela jsem na ně z kuchyně. Luk po mě mrštil utěrkou a dal mi pusu na tvář.

Vzala jsem Dolores na hřbitov. Nelíbily se jí kříže.

„Proč je teta na tak smutným místě?“ nechápala.

„To hřbitovy jsou.“

Byla jsem přesvědčená, že jestli se sestra odněkud shora dívá, musí na mě sesílat všechny existující kletby. Už jenom proto, že její dceru vydávám za svou. Stejný pocit jsem měla i před měsícem, když jsem před oltářem Lukovi říkala ano. Bůhví, jak by to všechno dopadlo, kdyby při tom porodu nezemřela.
A tak jsem konečně zaujala její roli.

 

 


3 názory

Ostrich
05. 08. 2010
Dát tip
Tak to máš úplně opačnou představu než já. Když se řekne dvojčata, napadnou mne dva lidi, kteří jsou si tak blízcí, že jedou téměř v jednom proudu vědomí. Znáš Vonnegutovu Grotesku? Připadá mi, jako bys i těmi texty tady bojovala o svou co největší samostatnost, oddělenost, svobodu, právo na odlišnost. Podle mne jednovaječná dvojčata nebyla okradena o svou identitu, nemusí se dělit, chtějí se dělit, jsou proti běžným lidem obohacena o tak hlubokou komunikaci... ukrutně by mne zajímalo, jak taková dvojčata prožívají svět. Připadá mi, že by - když by šlo o memetické druhy lidí, které zajímá vytváření modelů světa - dvojčata mohla mít ve vytváření a vnímání řeči cosi jako stereoskopické vidění, možnost na cokoli se podívat stejnýma očima, ale s trochu posunutým úhlem... Nikdy jsem se ale s takovými dvojčaty nesetkal, tak nevím, jak je to doopravdy. Třeba jaká je jejich existenciální samota - dvojná? Jak jsou schopna komunikovat s ostatními, se svými partnery - když sama spolu komunikují tak blízce, jak to je pro jiné lidi nedosažitelné? Situace, jak ji popisuješ, je typická pro dvojvaječná dvojčata. Ano, mezi nimi je stálý boj, vytváření identity v protestu vůči tomu druhému, to jsem párkrát poznal a tam by to klidně mohlo být podle tvého příběhu - a taky by ty povahy byly zásadně odlišné, protože chtějí být odmala odlišné... Jednovaječná dvojčata ovšem mohou být průnikem do neznámého světa mezilidské totální srozumitelnosti. Mohlo by to fungovat tak trochu jako rostoucí žebřík - jedno dvojče na něco přijde, udělá tedy nad sebou uzel, ale tak jako samotný člověk na ten nový stupeň hned tak nevyleze, protože - neviděn zvenčí - bývá strašně chatrný, nedotažený, vzdušný zámek. Ale když to nové může bezezbytku vysvětlit dvojčeti, dvojče to pochopí - a přitom to vidí i zvenčí. Takže se chyby vzdušného zámku dřív opraví, je to jako kdyby u provazového žebříku to druhé dvojče taky udělalo uzel na svém provazu - a pak tam šla zasadit pevná příčka, na kterou obě vystoupí jako "poznávací jednotka". Tenhle pohled, ten zkus promyslet:-) Skutečné sdílení jednoho muže. Pouze konflikt je fádní, to je stokrát ¨projeté schéma - ale růst, i s nutnými propady a objevy, s přenosem a se společným řešením konfliktních kognitivních disonancí, to by bylo - jenže jak to napsat, když to člověk nezná a nejspíš nepozná, že:-) To by panečku byl opravdu nový film:-)

Když se řekne DVOJČATA, okamžitě mi naběhnou dvě postavy, který byly okradeny o vlastní "identitu". Že se musí dělit. A v souvislostí s "DĚLENÍM" mě prostě napadl jeden kluk. Vždycky když píšu, představuju si to jako scény ve filmu, možná proto, jak ty říkáš, to nabírá na podobnosti scénáře k filmu. děkuju.

Ostrich
05. 08. 2010
Dát tip
Jednovaječná dvojčata jsou prý - když se tedy to vajíčko rozpůlí opravdu symetricky - schopna komunikovat spolu na tak podobném prostoru významů, že se mohou vnímat téměř jako jedna dvojjediná bytost. Ale jak to je doopravdy, nevím. Představila sis spíš soupeřky... znáš to? Je to jak pěkný scénář k filmu, povedené obrazy, pointa, humor... Povedené.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru