Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Světnice

24. 07. 2010
11
15
1383
Autor
Blaguna

      

 

 

        Světnice

 

           přikryté ticho
            pod oknem
 
           hltači času 
           hrkají
 
           po prknech rýhaté
           podlahy
 
           srkají trávu
           
 
           Můj živote
 
           vstoupil jsi do 
           tůně
 
           semknuté 
 
 
          pořád můj, celý a vtopený
 
           Zatímco utíkají s prapory
           podél světel v letním zlatě
 
           za domem
         seběhlí
 
            rozšířili zornici
 
           ztuhlému
          k  zemi sraženému
          ránu
 
 
              Teď , teď se dívám do pole ...
 
 
 
           Můj sokole! 
        -
          vzteklý a sežehlý
 
 

15 názorů

Blaguna
30. 08. 2010
Dát tip
jH, blboun nejapný: ahoj a díky za zastavení :) a2a2: jestě jednou ahoj :), diky moc za to, jak jsi se rozepsal- a samozřejmě, kritika mě hodně zajímá.

...ale jo*

jH
29. 08. 2010
Dát tip
takhle ve čtvrt na pět ráno to člověka úplně rozněžní, když najde něco, co je čistý, rytmický, co má drajv, rytmus, nic tam nepřebejvá ani nechybí... pouslouchal sem k tomu gipsy kings and queens a šlo to báječně dohromady :)

a2a2a
14. 08. 2010
Dát tip
Ahoj, děkuji za věcnou výměnu názorů, z mé strany jde samozřejmě o subjketivní pocity, pokud jde o ten zvuk, právě ta nadměrná spotřeba hlásky "r" by bala předností při trochu malinkou větší uměřenosti, kdy už to srkání trávy mi přišlo už navíc a také trochu se tam ztrácí i význam, či je méně dostupný v porovnání s předešlým veršem. A na to de facto navazuje můj pocit pouze ze slova tůně. Ta báseň má soudobý jazyk, soudobý obsah, mimochodem expresivně vyjádřeny vším tím hrkotáním, a to slovo tůně je prudký protiklad, ztišení, to slovo navozuje lyrické až klišovité pozadí, ale tady je však podáno sevřeně, jako jakási past či prostor, kde jsme uvízli. Tak tolik ten můj pohled.

Blaguna
14. 08. 2010
Dát tip
a2a2a: ahoj, děkuji Ti za kritiku - vážím si toho, že Ti ta báseň vůbec stála za reakci; je tu tolik lepších a zajímavějších. Ty výtky přijímám, i když jim někdy ne úplně rozumím: Například když píšeš: "v této až trochu nápadně zvukově cílené básni", si to výkládám tak, že Ti zvuk přišel podbízivý, nepřirozený, podezřelý, možná, že se roztahoval na úkor obsahu nebo že s ním prostě něco nebylo v pořádku. Nebo je možná jen takový - no řekněme takový trochu nápadně cílený :) - chápu, že jsi se asi snažil vyjadřovat co nejpřesněji a že to byl asi ten nejpřesnější pocit, který jsi zachytil, takže to dál asi nemá cenu rozebírat ... Obraz se světly pominu, tady mně asi trochu zradila pro mě silná vizuální představa. Ještě ale k: ... vstoupil jsi do tůně... je to vlastně centrum básně, a líbí se mně i zvukově, takže by mně hodně zajímalo, v jakémže přesněji směru z něho nejsi nadšený (pokud se to dá řici bez kontextu )? Přeji hezký letní den, s úctou, B

Blaguna
14. 08. 2010
Dát tip
return-of-ca-2, sepotvkorunachstromu, moorgaan, Arnika Plazivá, Bíša, Histreo, Milly: ahoj a díky všem za uznání, vtipnou poznámku nebo jen zastavení :)

Milly
13. 08. 2010
Dát tip
Popřemýšlím.... :-) Vrátím se- nějak se mi to líbí, ale úplně jsem nevcítila..

a2a2a
11. 08. 2010
Dát tip
Já dávám tip, nejsem sice nadšený se dvěma obrazy, které mi v této až trochu nápadně zvukově cílené básni nesedí, konkrétně pak ... vstoupil jsi do tůně... ...podél světel v letním zlatě... v tom druhém verši se nabízí vnímání jako dublované - letní zlato (slunce) a světla, na druhou stranu se mi líbí neotřelý zvuk obrazu o hrkjící rýhované podlaze, s tím srkáním trávy ale je to už dost navíc, líbí se mi atmosféra a v podstatě, dialog nepřímý s hltači času, myslím, že je to příslib.

Histreo
01. 08. 2010
Dát tip
Silné obrazy, moc dobré:-)

Bíša
30. 07. 2010
Dát tip
:+)

ha!má sestra arnika je taky sežehlá...ale vzteklá?to ne

moorgaan
24. 07. 2010
Dát tip
sedííííí sokooool na laaavoriiii!

..síla..T

wow ..*!

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru