Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Houby s octem

19. 08. 2010
4
5
1470

Houbaření mám rád. A to, i když se někdy chodí lesem křížem krážem a mnoho hub se nenajde. Ke sbírání všech možných plodů lesa, včetně hub, mě vedli rodiče odmalička, hlavně táta. Ten mě brzy naučil rozeznávat všechny jedlé i nejedlé plodnice, které v lesích v okolí Nezamyslic, kde bydlela babička, rostly. Vedle hříbků, lišek, bedel, žampionů a jiných notoricky známých druhů, jsme sbírali i muchomůrky růžové (masáky), holubinky, ryzce nebo čirůvky. Jako malému mi jen nešlo do hlavy, když se dospělí bavili o dobách před mým narozením jako o čase, kdy jsem byl na houbách. Kdy a kde, proboha? To bych snad o tom měl něco vědět. A ta léta strávená kdesi v lese by musela být přece setsakramentsky dlouhá. To by těch hub muselo být. Stejně jsem nepochopil, když někdo něco hledal a tvrdil, že našel houby. Kde je ksakru vždycky nechal? A proč nás nepozval na smaženici, kulajdu nebo dozlatova propečené řízky? A když chtěl někdo dodat jó na důležitosti svého hledání, neopomněl vždy dodat, že našel houby s octem. Co to je za blábol? Nenašel nic a to nic bylo ještě zalité octem? Ta přirovnání jazyka českého mi připadala přinejmenším podivná. Jediné, co se nepříčilo mé logice, bylo úsloví, že něco roste jako houby po dešti. Houby po dešti, jak všichni víme, zvlášť v parném a posléze i babím létě rostou jedna báseň. To je tzv. nepopiratelný fakt. A na ta předchozí rčení jsem si časem zvykl, byť mi to hlava pořád nebere. Jako houby po dešti se zvlášť teď, v předvolebním čase, klubou i noví kandidáti rozličných politických stran. Jsem jen zvědavý, jestli při studování jejich programů a kandidátek nenajdeme jen pověstné houby. A nedej bože s octem!


5 názorů

V politickém podhoubí je důležité, aby čerstvý kandidát nenasával jako houba. To působí zhoubně.

Svěží fejetonek. Jsem pobaven velice.


no to je pěkný přirovnání:)))

:))))))))dobrý..:) ..já houbaření miluju..jsem maniak..:) ..u nás se říkolo době před příchodem na svět poeticky..plavala jsi na lístečku..:)

s těmi politiky to taky vidím spíše skepticky:(((

Elleanor
20. 08. 2010
Dát tip
Já teda osobně houbaření nemusím:) a tvé přání s politiky..no nedělala bych si moc nadějí:))*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru