Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Protivy

28. 08. 2010
14
20
1001
Autor
Lukk

...

Figura

pozadí touhy mizí

jednotou osmi

končetin.

 

Kladivo

spojení i rozpojení

v rozběhu hlásí

zastavení.

 

Ruce

hlínou špinavé

a tělo rozetnuté

ve dví.


20 názorů

prost
27. 02. 2011
Dát tip
tohle je paráda!

blbjenka
23. 12. 2010
Dát tip
Takové východní :)

..."ty jsi ale hlína" se používá, tak beru i ruce od hlíny do kontextu dílka...* a pochvala

Janina6
30. 08. 2010
Dát tip
Fajn, takhle to asi ještě nikdo nepopsal. Protivy se přitahují, aby se zase spojily...

ano, ano..je tam cosi vášnivého:)

Lukk
29. 08. 2010
Dát tip
Omlouvám se, ale autor by se neměl otevřeně vrtat ve vlastní básni a vykládat její pozadí. Předkládám skicu k dokreslení či omalovánku k vybarvení - a to je zde funkcí čtenáře. Snad ale mohu podotknout, že poslední sloka je aluzí na biblický text a jednu antickou báji, byť se v nich rozhodně nechce vyčerpat.

Norsko 1
29. 08. 2010
Dát tip
Ruce hlínou špinavé a tělo rozetnuté ve dví. to ano, ale nevím co to tam dělá, tedy jakou má funkci směrem ke zbytku textu

a srp?

Honzyk
29. 08. 2010
Dát tip
dobře vyjemnělej minimalismus. jo.--)))

Vskutku zajímavé, poněvadž po prvním přečtení jsem si už už brousil zuby na sžíravou kritiku nesouvislých blábolů. Jenže pak se to nějak rozleželo, a několikeré další přečtení mě donutilo přiklonit se spíše k té spokojenější části publika...

Oldjerry
29. 08. 2010
Dát tip
Mírně surrealistická alegorie... *

Jazylka
28. 08. 2010
Dát tip
mne sa to páčilo tiež, čo dodať po takých dvoch rozboroch.. najviac oceňujem prvú slohu, ktorá vytvorila jasný pocit i obraz, a celkové napätie, ktoré nakoniec zostalo.

Lukk
28. 08. 2010
Dát tip
Děkuji a2a2a a Mimoňovi za jejich kritiky, obzvláště druhá pro mne byla vskutku podnětná a současně povzbuzující. Samotný Tvůj výklad je velmi zajímavý a dle mého pohledu jde správným směrem v tom smyslu, že jsi četbou báseň vskutku dokončil.

Max Hutar
28. 08. 2010
Dát tip
Konečně někdo, kdo tu píše nějakou zajímavou abstrakci - bez bolestínství, ostrým okem, bez přemíry slov. Hlavně ta první sloka: Vzniká napětí z malířské terminologie (figura vs. pozadí), ale také napětí mezi pozadím jakožto nudným doplňkem a pozadím jakožto něčím, k čemu v mysli poloviny obyvatelstva naopak přebývají doplňky - krásný dvojsmysl! Přiznám se, že při prvním čtení mi připadalo rozdělení slov do veršů v první sloce nešikovné, ale to se ukázalo být obrovským přínosem - výsledek totiž není nijak uchopitelný, nevíme, jak si máme slova "Figura pozadí touhy mizí jednotou" syntakticky pospojovat. Naštěstí přicházejí ale další dvě sloky, kde už jsou spojení jasnější, tvoří ucelené obrazy, nejvíce třetí sloka. Prostoru pro interpretaci je méně, protože to dává vodítka ke čtení nejšílenější první sloky. Ani tyhle obrazy ale nejsou vůbec špatné. A tohle celé je určitě jenom jeden způsob, jak tu báseň číst, a to už se dostáváme k nejrůznějším možným interpretacím. Takže pro mě je báseň jedno z nejlepších, co jsem tu kdy četl. Těžké, ale po proniknutí dovnitř odhalující obrovské nové obzory. Dávám tip.

a2a2a
28. 08. 2010
Dát tip
první sloka se mi líbí pro její myšlenkovou nabídku, stejně jako poslední, ale vlastně i druhá, jinak střídmý projev, který sice není mým šálkem, ale také svému obsahu není na škodu, možná naopak. Za důležité považuji, jestli je o něčem a provokuje v dobrém. A tady myslím, že ano.

Lukk
28. 08. 2010
Dát tip
Díky, Edmunde

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru