Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

K čemu jsou kurzy tvůrčího psaní?

04. 09. 2010
5
43
2337

Kurzy tvůrčího psaní - vyhozené peníze nebo skvělý způsob, jak se naučit psát? A jde to vůbec? Neměl náhodou pravdu Wiliiam Saroyan, který kdesi tvrdil, že spisovatelem se člověk prostě rodí a je jím, i kdyby mu nikdy nic nevydali a i kdyby se vlastně pořádně nikdy nevypsal? Že spisovatelem se stát nedá, že se jím dá pouze narodit? Anebo je to elitářská konina, kterou rozšiřujou literárně-intelektuální snobové a psaní je řemeslo jako každé jiné?

Absolvovali jste? Učíte? Máte dobré zkušenosti, špatné zkušenosti?


43 názorů

Makoves
03. 10. 2010
Dát tip
Armine proč lžeš svému příteli? Ty jsi nic nezablokoval.

Snažil jsem se být tolerantní, já blb...

Až teď, Pišto? Já Makovce zablokoval už před pár měsíci =) A sorry za avízo =)

Poslechni, Makovec... Jelikož ani po opakovaných upozorněních nejsi s to pochopit, že o tvých moudrech skutečně nemusím být informován pokaždé, když se rozhodneš je trousit, vysloužil sis tímto zablokování avíz veškerých. Pevně doufám, že už o tobě neuslyším.

Makoves
02. 10. 2010
Dát tip
Žádný literární kurz jsem neabsolvoval a možná je to škoda. Nikdy není na škodu, když někdo zkušený poradí tomu nezkušenému. Jsou jistá pravidla, která se naučit dají. Ale jak řekla Whoopi Goldberg ve filmu Sestra v akci 2 : Když se ráno probudíš a myslíš jen na zpívaní, můžeš být zpěvačkou. No a tak to je se vším. Když myslíš jen na psaní... atd., atd.

K čemu jsou kurzy tvůrčího psaní? 1) provozovatel: byznys - zisk - profit z kurzovného 2) účastník kurzu - různá forma motivace a cílů /zábava, zdokonalení, sociální kontakty.../ 3) úroveň kurzu obvykle neodpovídá ceně kurzovného 4) samotný kurz nezaručuje zdokonalení v tvůrčím psaní

řádek
24. 09. 2010
Dát tip
To je stejná otázka, jako proč existuje DAMU a jestli se dá naučit hrát divadlo, nebo proč existuje JAMU a jestli se dá naučit zpívat či hrát na hudební nástroj. Talent není zárukou řemesla a naopak.

Rajmund
20. 09. 2010
Dát tip
Ten kurz jsem absolvoval. Dozvěděl jsem se tam hodně zajímavých věcí. Třeba to, čeho by se měl každý tvůrčí pisatel vyvarovat-různých neobratností, které mu při troše nepozornosti čouhají z díla jako sláma z bot. Nebo o osobitém stylu, který si každý musí uvědoměle vybrousit, začátečník na to nemyslí a důležité rysy jeho psaní časem vyprchají a sklouzne k banalitě. Škvorecký mi jednou řekl:,,Rajmunde, Ty piš jenom do písku, pro takového génia nemáme dosti lesů".

Prosecký
10. 09. 2010
Dát tip
Neabsolvoval jsem, neučím, nemám zkušenosti. Myslím si ale, že psaní je do značné míry řemeslo, jako řemeslo je olejomalba, sochařství nebo architektura. Čloběk prostě musí umět řemeslo, aby se mohl stát umělcem. Ne každý člověk je v řemesle dobrý a ne každý dobrý řemeslník má na to, stát se umělcem.

K3
09. 09. 2010
Dát tip
Doporučuji Tvůrčí psaní od Markéty Dočekalové. Každý, kdo chce, tam najde nějakou radu a poučení. Ale samozřejmě, že je to jenom teorie - rukopis si musí vybudovat každý sám. "Nedej se omámit hlasy modernosti, jdi jedině za svou představou a nelekej se, bude-li výsledek zdánlivě nemoderní. Tvoříš-li, jsi nutně moderní. Neboj se být výjimečným, osamělým v okolní tvorbě. Ti, kteří tvoří školu, jsou slabí, podlehli zakladateli, který byl také jediným a výjimečným." -- Jan Zrzavý

Benji
07. 09. 2010
Dát tip
Já si myslím, že vzdělávání je důležité v každém oboru. Aby člověk zvládl řemeslo, musí o něm něco vědět. A talent, ten mu pomůže z řemesla udělat umění. Bez znalosti základů řemesla se stane umělec jen z výjimečných jedinců. Absolvoval jsem kurs tvůrčího psaní Dar slova a považuji jej za dobrý základ. Zbytek se musí vysedět.

Vaud
06. 09. 2010
Dát tip
Vetsinu veci se clovek nauci samostudiem nebo od jinych ja bych nutne nesmesoval kvalitu jednotlivych kurzu a tvurci psani jako koncept (minimalne lektor z toho ma obcas uzitek ve forme privydelku a slecen) Jsou ale lide, kteri nemaji pro psani vlohy a kurz je pro ne dalsi ztrata casu stejne tak absolvovani kurzu z nikoho neudela spisovatele, ale treba nekoho postrci spravnym smerem...

Já se držím starého přísloví, že lepší drzé čelo než poplužní dvůr. Ostatně řekněme si otevřeně, co dneska s poplužním dvorem. ;)

Kurz tvůrčího psaní, kde učí stovky lektorů, z nichž drtivá většina sama vůbec psát neumí. :)

Samotný Písmák je v podstatě kurz tvůrčího psaní. A jestli někomu pomohl, na to si odpovězte sami...

dajakbol
05. 09. 2010
Dát tip
Kurzy tvůrčího spaní se nepořádaj?

Lakrov
05. 09. 2010
Dát tip
Domnívám se, že není špatné seznámit se s názory, pohledy, postupy někoho, kdo má zkušenosti se psaním a publikováním, a nemusí to znamenat, že se chceš tím, co se dozvíš přímo řídit. Pak taky záleží na tom a kolik máš peněz a času, a jestli ti je patnáct nebo padesát. Starší ročníky bývají k přijímání radá poněkud skeptičtější :-)

jH
04. 09. 2010
Dát tip
jistě, měl sem na mysli rektora...

Vaud
04. 09. 2010
Dát tip
JH - nepletes si lektora a rektora?

Vaud
04. 09. 2010
Dát tip
já bych řekl, že někdy neškodí, když Ti někdo poradí jsou styly, o kterých jsem třeba nikdy neuvažoval - někde zkraje jsem přičichl k fejetonům a už jsem u nich zůstal - třeba bych rád cvičil povídky nebo psal sitcomy či scénáře a nejspíš bych od někoho potřeboval malinko nasměrovat /zkorigovat stejně to mám s focením - fotím rád a tak nějak středně dobře, ale na to aby byl špička si myslím, že potřebuju aspoň kousek formálního vzdělání - čili za mě jo, ale nikdy jsem nebyl a jeden kurz jsem zaplatil a pak nestíhal navštěvovat, tak mi propadl :-(

StvN
04. 09. 2010
Dát tip
Já mám za to, že kurzy jsou pro blbce. Opravdový spisovatel buď nepotřebuje nic, nebo se poučí z knih svých předchůdců. Ostatně v kurzu vám řeknou stejně to, co v knihách je, ale čtenář si toho normálně nevšimne. Například metafora. Čtenář ji vnímá, ale neříká si v té chvíli - hele pozor, tohle je metafora, takhle se používá, etc.

jH
04. 09. 2010
Dát tip
Movsar > vívek učil u nás, ale smrděl a píchal studentky, ostatně můžeš si o tom přečíst v jeho Lekcích tvůrčího psaní, ze školy byl rozhodnutím lektora odejit, i když tvrdí něco jinýho

Movsar
04. 09. 2010
Dát tip
neučí (nebo neučil) náhodou tvůrčí psaní na nějké té soukromé VŠ taky viewegh?

Winter
04. 09. 2010
Dát tip
A k otázce jestli jsem nějaké tvůrčí kurzy absolvoval, tak jo, mám jakože umělecké vzdělání, naštěstí ne stran psaní - to aby objasnil svou pozici.

Winter
04. 09. 2010
Dát tip
Jako každý jiný tvůrčí kurz nebo vzdělání: k navázání konexí. Výtvarné umění se totiž neobejde bez prostoru, architektura tím méně, klasická, tedy institualizovaná hudba zřejmě také ne (i když bytové Schubertovy koncerty by mohly mít koule .) a jistěže i zde existují výjimky). Naštěstí literatura se dá (stejně jako undergroundová hudba) provozovat jen s minimalizovanou mírou institualizace (jediným rámcem je jazyk, nikoliv kartezináský prostor), prudce na odpor, tak pokud člověk netrpí nutkavou potřebou publikovat, jsou tvůrčí kurzy (v klasickém vektoru "učitel -> žák" a neoklasické rovnici "žák = peníze") naprostá zbytečnost. Abych beatoval za šest háků na semestr, to je degradace nejhrubšího zrna.

Janina6
04. 09. 2010
Dát tip
Dlouho jsem o nějakých kurzech tvůrčího psaní neměla tušení, ale nedávno jsem si o nich přečetla pár knih. Není to asi úplně to pravé, jako když je člověk absolvuje naživo, ale je to takový ten teoretický základ (jako když si přečteš skripta od profesora, místo abys k němu šla do semináře). Určitě není špatné si uvědomit, jak a proč některé věci fungují, asi jako když člověk, který má hudební nadání, zjistí, že existujou noty, nějaká pravidla harmonie apod. a jak je používat. Ale skládat už musíš sama... sebelepší profesor tě vede jen směrem, který uznává on sám... Osobně stále neznám odpověď na tvou otázku, jestli se spisovatelem člověk "rodí". Mám dojem, že dneska ti nejvydávanější autoři dobře ovládají řemeslo a dokážou se dobře trefit do vkusu čtenářů. Jsou si podobní jak vejce vejci. Ale jestli zrovna tohle jsou ti Spisovatelé...?

Fouraix
04. 09. 2010
Dát tip
k tomu vypsání snad. pro někoho, koho si baví pinkpsát vemeniny jen tak o zeď

Imha bohužel neznám

Honzyk
04. 09. 2010
Dát tip
....snad k tomu, že se tam sejdou lidi, který maj něco společnýho...a to bych nepodceňoval ... dozvědí se taky čemu se ...vyhnout - a hlavně kde co najít a co si (třeba) přečíst... moc záleží na tom, kdo kurs vede. Když blbec, je celej kurs k hovnu.

Lily, na tom něco je. Už to, že jsem začala publikovat na Písmáku, dost změnilo můj náhled na literaturu a i můj styl, dokonce bych řekla, že jsem se chvíli maličko ztratila sama sobě a teď se teprve zase pomalu vracím zpátky. Na druhou stranu hodně mi to pomohlo a teď, poté, co jsem strávila náraz své tvorby do kritických čtenářů, mě to i hodně obohatilo. Tak mám chuť pokračovat v rozvíjení svého stylu na další úrovni. Imho je určitě spousta fíglů, které člověk nemusí pracně objevovat sám, ale může si je prostě vyslechnout a aplikovat. Předpokládám, že právě pár těch fíglů člověka na těch kurzech naučí. Ale zajímaly by mě právě konkrétní zkušenosti lidí, co na kurzy chodili - jestli jim to skutečně pomohlo psát líp.

jakákoli škola ukradne kus tebe

Parsifal
04. 09. 2010
Dát tip
Opravdu záleží na kvalitě kurzu, alespoň co se naučení řemesla týče. Talentu se člověk nenaučí, může ho ale rozvíjet. Rozhodně nedoporučuji různé učebnice tvůrčího psaní, ty zpravidla nepřesahují svým obsahem hodiny slohu na střední škole...

Talent tě nikdo nenaučí. Ale řemeslo jo. A jelikož talent bez řemesla je k prdu... No, odpověz si sám.

jH
04. 09. 2010
Dát tip
nemyslim, že bychom tady na pár řádcích vyřešili jaká je LA, ale... pokud máš zájem spíš o poesii, jdi na kurz k Jirkovi Dědečkovi, já osobně sice nemusim jeho pitomě ftipnou poetiku, ale jako člověka ho uznávám a naprostá většina lidí, co absolvovala jeho kurzy byla spokojená pokud spíš próza /a jak vim, ty se tady prezentuješ spíš jako povídkářka/, tak rozhodně Petr Šabach, jiná volba neni, hovno hoří:)) Né že by teda jedinej on učil prózu, od letoška tam bude učit i Radunka Denemarková a kdosi snad i scénář, ale Šabach je prostě jistota... jinak pokud byla otázka míněna na celou LA jaká je, tak nemůžu říct nic jinýho, než že skvělá, baví mě...

jH, ta "elitářská konina" se vztahuje k tvrzení "spisovatelem se dá jenom narodit". Ostatně, jaká je konkrétně LA? Má smysl se tam zapsat?

jH
04. 09. 2010
Dát tip
Během studia na LA sem zatim absolvoval 3 různý kurzy - Drama s Danielou Fischerovou, publicistiku s Andrejem Haladou a poesii s Petrem Borkovcem a musim uznat, že každej ten kurs mi něco dal - i byť by to bylo jen uvědomění si, že ten člověk nemá na to, aby mi něco dal... naučit psát se dá, stejně jako se dá naučit počítat, pokud se naučíš teorii a sám chceš, máš alespoň krapet talentu, jde se podle mýho neustále zlepšovat.. jinak netvrdil bych, že sou kurzy TP elitářská konina, u nás na škole stojí kurzy asi 6 tisíc za semestr, tudíž jsou, řekl bych, finančně srovnatelný s kurzama jazykovejma..

Whitesnake
04. 09. 2010
Dát tip
Myslím, že tyto dílny dají určitý základ a vůbec povědomí o fenoménu psaní, což rovněž není k zahození. Člověk si uvědomí spoustu věcí, řekněme triviálností, které jsou ve svých detailech důležité - ovšem samozřejmě talent nikdy nevysuplují. Ale relevanci tyto kursy určitě mají.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru