Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Konec času

16. 09. 2010
9
18
1608
Autor
Hekate

Musím odjet. Pryč z města, ze země. Nasedám do auta a startuju. Projíždím ulicí, kde jsem si jako malá hrála. Poprvé jsem tudy šla do školy. Na rohu, pod lampou jsem se líbala se Seraatem, Nabim, Nissarem...

Míjím střední školu. Tam mě učitel Ahangari postrčil k zjištění, že většina není zárukou pravdivosti. Budova se schovává mezi stromy, doufá, že se skryje před pohledem nepřátel. Stejně jako já. Ale kdo je nepřítel?

To mám zjistit během několika příštích hodin. Nepřekračuji povolenou rychlost. Přijď, jak chceš, odejdi v tichosti. Jsem nenápadná. Musím se dostat na dálnici a pak…

Dál radši neplánuju. Stát se může cokoliv. Farzad mi ve schránce nechal dopis.

“Odjeď. Dostali N. Spal, co je potřeba, sejdeme se za dva dny v A.“

Míjím ceduli s názvem našeho města. Sešlapávám plyn. Ve zpětném zrcátku sleduji světla lamp. Silnice je prázdná, ještě to naplno nepropuklo. Otírám si slzy. Takhle to nemělo skončit. Doufám, že se odsud dostanu dřív, než zavřou hranice.

Zapínám rádio. Na většině stanic je slyšet jen šum. Zesiluju zvuk. Připomíná mi to, že nejsem sama. Ještě žijí lidé, kterým není osud téhle země lhostejný. Neúspěšně bojují proti přesile. Kolik z nich znám osobně? Kolik z nich teď sedí na studené podlaze společně s Niloufar?  To já to teď vzdávám. Utíkám jako štvané zvíře.

Přemýšlím, jestli jsem doma vypnula plyn. Na sporáku jsem pálila dopisy, adresy a telefoní čísla.

Už je to jedno. Nevrátím se tam.

Když jsem před rokem potkala Farzada, věděla jsem, že je jiný. Jiný než lidé v mém okolí. Studoval v hlavním městě filozofii a literaturu. S ním jsem se dívala vpřed, ukázal mi cestu bez možnosti návratu.

Najíždím na dálnici. Ráda bych tomu, co přijde v příštích chvílích, čelila s ním po boku.

Když řekne: “bude to dobrý“, tak mu věřím.

Poslední domy jsem nechala za sebou. Nikdo  nic neuslyší. Šum rádia zesiluji na maximum. Musím zahnat myšlenky na Niloufar. Je to moje vina. Teď ji nějaký hajzlové lámou kosti ve vyšetřovací vazbě. Je to moje vina, já jsem jí půjčila knížky od učitele Ahangariho. Věděla, že jsou zakázaný, ale nebála se. “Nesmí nám bránit v poznání“ říkala, skloněná nad Zamjatinem. Tenkrát jsem se usmívala. Byla jsem na svoji mladší sestru hrdá. Okolí navzdory,  našla si vlastní cestu a tou jde.

V protisměru nepotkávám žádná auta. Nevím, jestli je to dobré znamení. Mám strach. Poprvé mám strach z budoucnosti. Poprvé v ní nespatřuji naději.

Před několika měsíci mi Farzad  představil své přátele, spolužáky z univerzity. Byla jsem unešená. Vždycky jsem o podobné společnosti snila. Do té doby jsem si s nikým ze svých vrstevníků nerozuměla tolik jako s nimi. Žili jsme jako jeden člověk, dýchali, psali, četli, bavili se na vratkých vahách osudu.

Ani přesně nevím, kdo přišel s nápadem založit oficiální studentské hnutí odporu.

Moje nadšení stoupalo, zdálo se, že se nikdy nezastaví. S každým naším projektem jsem byla šťastnější. Konečně jsem se chovala správně. Někdo se podobné příležitosti nedočká. Já byla u jejího zrodu, tak proč ji odmítat.

Tiskla jsem plakáty. Psala  články. Účastnila jsem se demonstrací. Tam jsem se střetla s realitou. Ta se, k mému překvapení, lišila od ideálů, kterými jsme zaháněli naši nejistotu.

Vyslovit, co si myslím pro mě nikdy nebylo těžší než během toho nočního výslechu. Brali nás jednoho po druhém. Na chodbě jsem potkala Farzada. Z nosu mu tekla krev. Ani na mě nepohlédl. Před nimi jsme se neznali.

Bylo to hrozný, ale dalo se to vydržet. Řekla jsem jim, dost nejistě a nepřesvědčivě, co a proč jsem před univerzitou dělala. Se zpocenýma rukama a přiškrceným hlasem jsem si stála za svým. Ráno nás všechny pustili.

Další víkend jsme s Farzadem jeli do A. Ukázal mi tam malou, zapadlou čajovnu.

“Tady se setkáme, kdyby se něco stalo“ pošeptal mi do ucha.

“Nic se nestane“ odpověděla jsem a přitiskla mu tvář na hrudník.

Teď se to stalo. Tak tam jedu a doufám, že ho najdu sedět u nejvzdálenějšího stolu od dveří. Předjíždí mě černá dodávka. To by mohli být oni. Naštěstí nebliká, nezpomaluje. Pro tuhle chvíli jsem zachráněna. Ale v té další to může být jinak.

Ukazatel mi připomíná, že k hraničnímu přechodu to je padesát kilometrů. Každou minutou se blížím k bezpečí, k Farzadovi.

Těmi volbami to začalo, nebo skončilo? Měli jsme před nimi nějakou šanci? Každopádně byly zmanipulované. Po nich nastalo velké zatýkání. Měli všechno, co potřebovali – zdánlivou podporu většiny. Měli moc.

Dívám se na horizont. Za ním leží hraniční hory. Uvidím ty kopce, za kterými je naděje na jiný život? Horizont je  iluzorní hranice, která mizí, vzdaluje se, když se k ní přiblížím. Proklouzne mi stejně i tahle příležitost?

Dálnici rozzářila světla. Provoz houstne. Stále jen v jednom směru. S lidmi v autech přede mnou i za mnou sdílím stejný cíl. Máme různé důvody k jeho dosažení.

Opouštím zemi, kde jsem se narodila. Nechávám svou sestru, kterou jsem nedokázala ochránit, na pospas zlu. Přemýšlím, co by tomu řekli rodiče, kdyby ještě žili.

Vypínám rádio. Silnice vibruje. Ze tmy se vynořují tanky. Jedou pomalu, v řadě za sebou. Jsou jich stovky. Auta zastavují, lidé vystupují a pozorují ta neosobní monstra, proti kterým nelze vést rovný boj. Doprdele, takže povolali armádu.

Rozhostilo se ve mně prázdno. Je konec času, doba vakua. Nezbývá než čekat, počítat s nejhorším, modlit se za lepší.

Žena z auta za mnou si sedá na zem a pláče. Zaslechla jsem, že uzavřeli hranici. Tohle nebude válka, ale jatka. Vypínám motor. Opírám se o kapotu a zvedám hlavu k obloze. Dívám se na hvězdy a doufám, že je Farzad sleduje z okna čajovny v A.


18 názorů

Morasten
21. 04. 2011
Dát tip
teda čekala sem nějakou zápletku nebo překvapení, nechceš vymyslet pokračování? nebo už ho tu máš? píšeš fakt dobře, ty krátký věty a hezky výstižně, těšim se na další povídky:)

Hekate
04. 03. 2011
Dát tip
Já děkuju za přečtení, no něco s tim asi už konečně udělám, protože hodně lidí si myslí, že by to mělo pokračovat a já už si myslim, že to, že si to myslej, není náhoda:))

bestye
03. 03. 2011
Dát tip
přijde mi to spíš jako základ díla, který bude daleko obsáhlejší. Je tu spousta věcí jen v náznacích - což by mi nevadilo v případě, že by jich nebylo moc. Tady jich je už přespříliš, takže moje zvědavost není uspokojená a tím, že to skončí mě to tak trošku rozčílí :c) Napsaný je to moc pěkně, Tvůj styl, ale určitě by to mohlo být obsáhlejší. D9ky za pěkný čtení. *

Hekate
11. 02. 2011
Dát tip
těša:před pár desítkama let?a tím myslíš konkrétně co? Zlodějka Naděje:Děkuju:)já sama mám "neukončený" konce ráda, takže to takhle praktikuju:)

těša
14. 01. 2011
Dát tip
no, protože se to zkrátka v jistých společnostech nedělá, nejde o fundamentalizmus, ale kultůru. tady by tě před pár desítkama let taky hnali.

Hekate
14. 01. 2011
Dát tip
Jasně, já asi chápu, co myslíš. Zčásti je tahle povídka inspirovaná skutečností, ale to neznamená, že se za jména a místa nedá dosadit něco jinýho, vpodstatě se stejným účinkem. Mě hodně zajímá konfrontace svobodné minulosti a totalitní přítomnosti(případně s přesahem do opět svobodné skutečnosti), tak proč by se nemohla líbat s klukama než její zemi zasáhla vlna fundamentalismu? Jinak moc děkuju, vážím si názorů, jiného pohledu-i já samozřejmě myslím subjektivně:)

těša
14. 01. 2011
Dát tip
jo, to určitě jde, jenom v tom pak půlka lidí přehlídne to popředí, protože politika moc silný téma,řekl bych. takže se to v důsledku zvrhne v "autorka má pravdu" nebo naopak (případně-spíš - "autorka je blbá"),čímž se původně literární dílo stane pro příjemce komentářem v žurnalistickém smyslu. a to - pravděpodobně - ne zrovna dokonalým, pr/otože to tak původně nebylo myšleno a autor se soustředil na jiné věci. a napadá mě, že by možná měl být hrdinou spíš kluk, když muslimové. nebo se aspoň nelíbat pod lampou:). ale hana a pepa by tady asi fakt nebyli nejlepší:) /samozřejmě myslím subjektivně, kdybys o tom pochybovala:)/

Hekate
14. 01. 2011
Dát tip
Díky za přečtení-chápu,že to prostředí je tímhle dost zjevný,ale od začátku jsem o tom přemýšlela takhle. Možná jsem zbytěčne buržoazní, ale nerada "svoje" postavy pojmenovávám Hana a Pepa:)Jinak nejde o Araby, ale o Peršany. A to nejde popsat nějaký pocit s politikou v pozadí?:)Od každýho trochu...

těša
14. 01. 2011
Dát tip
kdyby to bylo delší, asi by mi to nepřipadalo, ale takhle to není o psychologii, ale o prostředí - a v tu chvíli, myslím, není nejlepší na začátku explicitně a poměrně důrazně dávat najevo, že jde o araby, páč to pak vzbuzuje - možná mylný - dojem politického díla. /možná jsem víc infikovanej než jiní, ale myslím, že nejsem sám./

jo, taky to ve mně vzbuzuje dojem první kapitoly většího projektu...Ale i na povídku je to silné, právě kvůli tomu "telegrafickému" stylu psaní...má to elektrizující účinky.

dost dobrý text -

Hekate
18. 09. 2010
Dát tip
Díky Lady. Musím se přiznat, že sama úplně nesnáším něco nedokončenýho. Nemám ráda, když mě autor nutí domýšlet si, co by se jak mohlo stát, ale v tomhle případě jsem o větším příběhu nepřemýšlela. Tohle je moje druhá povídka, takže jsem si na nic většího ani netroufla:))

Řekněme takhle: je to taková ochutnávka z dlouhého díla, které se ti nechtělo psát celé. :DDD Mě osobně nevadí si příběhy domýšlet (a "předmýšlet"), ale kdyby se ti někdy chtělo se k tomu vrátit, určitě by stálo za to to rozpracovat trochu víc. Tohle je taková spíš meditace nebo obrázek, pohlednice, která spíš namlsá na příběh než že by ho vyloženě poskytla. Jako takové je to napsané pěkně, ale hernajs, četla bych dál. Ale tip ti dám. Mimo jiné i za to sugestivní použití toho vulgarismu skoro na konci. :)

Hekate
16. 09. 2010
Dát tip
Díky mockráte. Jo jinak překlepů tam bude asi víc. Asi i hrubky a podobný nechutnosti:)za což se omlouvám

Ostrich
16. 09. 2010
Dát tip
Vypjaté situace se samy od sebe nabízejí k takovýmto představám. Jednání v ohrožení, hrdinství, odpor proti zjevně nenormální, hypertrofované moci, proti většině... Ale možná tyhle efektní excesy jsou nic proti měkkému, paralyzujícímu tlaku většiny. Napsané to je ovšem pěkně, přečetl jsem to s chutí. (jen si prosím oprav to "schovavá" na začátku, trochu mne to vyhodilo z rytmu, zní to nevhodně legračně :-))*

Hekate
16. 09. 2010
Dát tip
Díky moc za přečtení. No pokračování to nemá:) Šlo mi o popsání pocitu, kdy je už všechno ztracený, ale následky se ještě naplno neprojevily. Taková chvíle-konec času a kdoví, co začne po něm...:)))

Elyon
16. 09. 2010
Dát tip
No...veľmi tajomné, koniec vlastne nič neukončil. Má toto mať ešte nejaké pokračovanie? Inak štýl písania dobrý, pútavý, akurát mi tam chýba nejaká viditeľnejšia gradácia diela. Možno by trebalo sa s tým viac pohrať. A ak to má pokračovanie, tak preradiť do prózy na pokračovanie

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru