Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Setkání

16. 11. 2001
3
0
737
Autor
Sidhárta

Setkání

 

A tak se potkali, ONA a ON. Oba bezejmenní. Prostě si jenom tak tiše existovali. Bylo zrovna po dešti. Vzduch byl prosáklý vlhkem a voněl jarně. Slunce začínalo vysoušet velké kaluže, ptáci zvídavě vykukovali z hnízd, jestli už je opravdu po dešti. ONA byla celá v opojení z toho jarního lijáku. Milovala déšť a nesnášela slunce. Milovala to pleskání kapek do střech, milovala tu zataženou oblohu, prvních pár kapek snášejících se na zem a za nimi další, a pak už jenom průtrž mračen. Její život nestál za řeč. Byla prostě jenom jedna z davu a nehodlala na tom nic měnit. Ta anonymita velkoměsta jí naprosto vyhovovala.

ON, co o něm říct? Ztracená existence, jak by řekli mnozí. A přesto žil, dýchal, jedl, vylučoval. Jako každý normální člověk. A přece byl něčím jiný.

A tak se potkali. Jen tak se kolem sebe mihli, na chvíli spojili své životy a šli zase svou cestou. Chodili spolu do parku,kde na lavičce pod stromem vedli dlouhé debaty o něčem a přece o ničem. Byla to jen prázdná slova nebo sáhodlouhé polemiky? Těžko říct. Ale bylo jim spolu dobře. Úžasně si rozuměli a pokaždé si měli co říct. Pozorujíce tisíce figurek, které se kolem nich míhali, smáli se bezduchosti jejich masek, kterou měl každý z nich na obličeji a odkládali je, jenom když je nikdo jiný neviděl. Pouze v přítmí svého bytu. V naprosté izolaci odkládali tihle herci svoje masky. Masky, které jim dal život. A oni to věděli a jen se tomu smáli, opojeni kouzlem okamžiku. Ale nikdy je nenapadlo, že ten druhý by mohl být také hercem. A to byla možná ta chyba. Cítili naprosté splynutí duší. A však jednou, v nestřeženém okamžiku, když seděli opět pod stromem a dlouze diskutovali, poprvé se ji odvážil pohladit po tváři. Neměl to dělat, teď už to ví. Měl zůstat dál v tom sladkém poblouznění. Ale možná je dobře, že to udělal. Bolelo to, dlouho ho to bolelo, ale nakonec byl rád. Její škraboška mu zůstala v ruce. Pod ní nebylo nic. Jen prázdno. Neměla vlastní tvář, tak jako spousta dalších, kterým se před chvilkou spolu smáli. ONA byla jen jednou z  nich. Bezduchá součást davu, která sama neznamená nic. Duše masy je její duší, tvář se mění podle potřeby. Loutka. Lehce manipulovatelná loutka.


Lonewolf
12. 02. 2002
Dát tip
Bezva, bezva:)

Nuitík
15. 12. 2001
Dát tip
Sid: Hmmmm...ale výjimky potvrzují pravidlo, snad. Snažím se vymykat se :o)

Sidhárta
09. 12. 2001
Dát tip
To si vystihla přesně,něco takovýdleho sem měla na mysli,když sem tohle tvořila.Ale občas se děsim toho, že sem taky členem tohodle velkýho divadla jménem svět.

Tisoun
23. 11. 2001
Dát tip
Skvělý, celý je to takový nekonkréní - člověk si pod tím může představit spoustu věcí a popřemýšlet tak o mnoha různých problémech. tip

Nuitík
18. 11. 2001
Dát tip
wau....tak takhle nějak poslední dobou přemýšlím o světě..nikdo neřekne, co si myslí, všude je přetvářka a to mě štve!!! Kdo si o Tobě myslí, že jsipitomá Ti do očí řekne, že Tě má rád...a tohle, ta Tvoje povídka, ta to vystihuje...promiň, neumím hlubší kritiky....:o( ale dám tip....

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru