Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Půl deváté

26. 11. 2001
1
0
1135

I.

Bože, to je zase ráno. Kolik je hodin?

Max otevřel oči. V ústech měl strašné sucho a bolela ho hlava. Dopadalo na něj modré světlo, filtrované plátnem stanu, ve kterém ležel. Vzduch byl vydýchaný.

Líně pohlédl na hodinky; bylo půl deváté. Posadil se a sáhl vedle sebe, kde ležela láhev s vodou. Hltavě pil…

Rozhodně to nebyla nijak velká kocovina, ale přece se Max necítil ve své kůži. Tušil, že až si vypije svůj obvyklý ranní šálek kávy, bude vše v pořádku, ale přesto nechtěl nic riskovat a spolkl jeden prášek. Co kdyby… Neměl zapotřebí trpět bolestmi když měl dovolenou a chtěl si odpočinout.

Dobře věděl, kolik vypil a pamatoval si i vše ostatní. Byla to taková jeho hranice: litřík vína. Bílého. Červené moc v oblibě neměl. A navíc se není čemu divit, že ho bolela hlava, když z “ekonomických” důvodů pil to nejlevnější, co v obchodě našel.

Taky mi mohli za tu poslední povídku dát víc, nemusel jsem takhle dopadnout.

Jako spisovatel se neměl nijak špatně, ale nebyl se schopný donutit sednout si k počítači, když mu do pracovny celý den pražilo slunce a nedalo se v ní ani moc být, tím spíš psát. Venku se mu pracovat nechtělo, protože notebook měl v opravně a kdo by se potom přepisoval s tím, co napsal v ruce. Právě to se odráželo v jeho letní ekonomické situaci.

Když už se konečně vzpamatoval, otevřel stan a s obrovským potěšením polykal svěží ranní vzduch. Vylezl ven celý a zjistil, že je první vzhůru ze všech sedmi kamarádů, se kterými se rozhodl strávit chvíle volna na vodě. Pak se rozhlédl po kempu.

Támhle ti mi jsou nějak povědomí… No jasně, včera přece seděli s námi u ohně, když jsem hrál.

Skupince vodáků zamával – Oni mu pozdrav opětovali.

Dlužno říct, že Max na kytaru uměl. Ostatně nebylo to poprvé, co si úplně cizí lidé přisedli a poslouchali.

Chuť k jídlu neměl, ale bez kávy by den asi nepřežil. Okamžitě zapnul plynový vařič a postavil na něj ešus s vodou.

Než bude hotová, dojdu se umýt…

Ze stanu vylovil tašku s toaletními potřebami a ručník a vydal se směrem k umývárnám. Mžoural po kempu rozespalým zrakem, a… v tom ji spatřil. Šla proti němu. Krásná. Svěží. Až se Max zastyděl za svůj zjev. Když se jejich pohledy střetly, Max raději ucukl. Byl to pro něj docela velký šok takhle po ránu. Nejprve si došel na záchod, pak si dal ledovou sprchu, aby se konečně pořádně probral a nakonec si vyčistil chrup. Když byl konečně sám se sebou spokojený a shledal se schopným jít bez obav po veřejnosti, vydal se na cestu zpátky. Ale na druhou stranu na sobě měl pořád ještě spací tričko a trenky…

Když míjel tábor těch vodáků, co je před chvílí zdravil, všiml si opět . Byla tam s nimi. A na někoho mávala. Max ovšem nepředpokládal, že pozdrav byl adresovaný jemu, takže ho raději ignoroval.

Když dorazil ke stanu, všichni pořád ještě spali.

No, nejspíš se na tom včera byl proti ostatním dobře. Vlastně jsem na tom musel být nejlíp, protože jsem šel spát jako jeden z prvních. Už mě pěkně bolely prsty a nechtěl jsem dopadnout tak, abych dneska spal celý den a na kytaru si už tenhle týden nezahrál. No jo, kytara, vůbec jsem si jí ráno nevšiml!

Voda se akorát začínala vařit. Max si tedy rychle zalil připravený hrnek a vlétl do stanu.

Do háje, já jí včera nezabalil do futrálu! A ani jsem nepřeleštil struny!

Okamžitě kytaru vytáhl ven a speciálním přípravkem začal čistit vše kovové, co na ní bylo. Pak ji vložil do obalu asi jako když máma ukládá mimino do kočárku.

Tohle by se mi stávat nemělo. Koneckonců se dá říct, že je to moje jediná věrná přítelkyně. Kolik nádherných večerů jsem s ní už strávil…

Káva nádherně zavoněla a Max v tu chvíli dostal i hlad. Ještě si tedy doběhl do nedalekého kiosku, aby si koupil pár koláčů k snídani (raději snídal sladké).

Kocovina poměrně rychle zmizela a Max se cítil krásně svěží.

Kamarádi se začali probouzet okolo desáté.

Ještě že dnes nikam nejedeme…

Slunce už bylo pěkně vysoko a vší silou se začalo opírat do všeho, co zrovna nebylo ve stínu. Max ve stínu nebyl; když jeho kamarádi rozlepovali svá zalepená očka, on se oddával koupeli v neskutečně studené Vltavě.

Brrr!

V jedenáct si Max došel na první “zdravotní”. Seděl klidně u stolu, čekal až spadne pěna a myslel na tu svou jedinou.

Toho Plíhala jsem včera docela voral, a s tím Nohavicou taky žádná sláva. Příště budu muset daleko víc cvičit, teď jsem to nechal na poslední chvíli…

Max byl na svou kytaru hrozně pyšný a moc dobře si vždy rozmýšlel, kam jí vezme a kam ne. Tentokrát ho museli hodně přemlouvat, protože na takových akcích bylo vždy reálné nebezpečí, že se něco stane. Nakonec ji přece vzal, nejspíš proto, že s nimi jelo auto.

“Můžu si přisednout?”

Max se lekl. Otočil hlavu, pohledl vzhůru a… tam stála ona. “Samozřejmě,” řekl co možná lhostejně.

“To ty’s včera hrál u toho ohně, viď?”

Max byl v rozpacích. “No… ano.”

“Hrozně se mi to líbilo”

“Po pravdě řečeno ani jsem si nevšiml, že bys tam byla…”

“To chápu,” řekla ona a začala se smát na celé kolo.

To je pěkný! Tohle překrásný stvoření mi řekne, že se jí líbilo, jak hraju a já jsem si jí ani nevšiml. Navíc se směje jako anděl. To je fakt, třeba je to anděl. Všechno se mi to zdá, ještě jsem vožralej a vidím anděly, to je hrozný!

“Je to zvláštní, fakt o tobě nevím. Normálně se mi to nestává…” bránil se Max.

“Víš co se říká: Pod svícnem největší tma. Seděla jsem celou dobu vedle tebe.”

To není možný! Asi jsem až zas tak střízlivej nebyl.

“Si děláš srandu, co?” pousmál se Max.

“Nedělám!” přešla do obrany. “Vidíš, já jsem se ti ani nepředstavila. Zuzka…” nabídla Maxovi ruku.

“Max.”

Tohle nebylo obyčejný podání ruky. V tomhle byl nějakej náboj. Navíc na sen o andělech to bylo až moc skutečný…

II.

Ačkoliv se Max původně zapřísáhl, že dva večery po sobě hrát nebude, hned napoprvé tuto zásadu porušil. I když to nijak nepřeháněl. Se Zuzkou si totiž chtěl především povídat. Obě party, tedy Maxova i Zuzčina, se brzo spřátelily a dokonce to vypadalo tak, že dál budou pokračovat společně. Měli stejnou cestu a všichni se shodli, že jim to jen prospěje: Poznají nové kamarády a tak.

Začíná to příliš hezky, než abych věřil, že to vydrží dlouho…

Max Zuzku poznával čím dál tím víc a také čím dál tím víc se na ní stával závislý, až mu to přišlo komické. Tedy spíš nemožné…

Když se k půlnoci obě skupinky loučily, Max šel Zuzku kousek doprovodit. Šli schválně pomalu.

“Dík za krásný večer, poznala jsem hrozně zajímavého člověka.”

“A koho?”

“Tebe, ty trdlo.”

Takhle rozkošně mi snad ještě nikdo nenadával!

“Takhle rozkošně mi snad ještě nikdo nenadával,” usmál se Max.

“To probereme jindy. Ostatně máme na to celý týden, ne? Tak dobrou, dojdu už sama, ať se po tobě neshánějí.”

“Tak dobrou…”

Zcela evidentně: Je to “jen” další překrásná a úžasná holka, kterých jsem potkal stovky, a která se mnou chce být kamarádka. Jenže jak to mám vysvětlit tomu mýmu nešťastnýmu budíku, kterej se při každým jejím pohledu rozklepe jak sbíječka?

Max do stanu lezl v absolutní tmě. Naštěstí v něm mohl byl, takže nemusel mít obavy, že někomu klekne na hlavu. Ale velkou starost měl o krk. Krásný, palisandrový krk jeho kytary. Dobře se přesvědčil, jestli je jeho láska na správném místě a že jí nemůže nijak ublížit, než zmizel ve stanu zbytek jeho těla. Po paměti se převlékl do spacího, zahrabal se do spacáku a za chvíli už spokojeně oddychoval.

Ráno by Maxe nikdo nepoznal. Max totiž nebyl. Nebo vlastně byl, ale nebyl vidět. Ze spacáku nekoukalo vůbec nic, ani hlava.

Bylo opět něco kolem půl deváté, když se z té hromady čehosi vysunula ruka. Šla na jistotu.

Je tady! Kytara.

Pak už Max vylezl celý. Opět obvyklý ranní rituál s kávou, koupelí a tak dále, ovšem v devět už budil ostatní. Dnes nebylo času nazbyt, muselo se včas vyrazit, aby se stihlo dojet v rozumném čase.

Nikomu se z pelechu moc nechtělo. Max, který byl připravený okamžitě vyrazit, nehodlal nikoho jakkoliv buzerovat. Aby tu hrůzu ale radši neviděl, odešel na pivko. Nebo to byla limonáda?

“Ahoj.”

Tenhle hlas znám!

Vedle Maxe najednou seděla Zuzka.

“Čau, cože takhle po ránu?”

“Všichni jsou děsně líný.”

“Takže ze stejnýho důvodu jako já, koukám.”

“Seš hrozně zvláštní,” řekla najednou.

Maxe to zaskočilo. “Proč?”

“Nevím, přijde mi to tak. Ale stejně to byl včera nádherný večer. Ještě lepší než předevčírem.”

“Možná. Možná proto, že jsem poznal nový lidi. Fajn lidi…”

Naznačování, tohle znám. Ale proč zrovna jí?

“No, to je fakt. Zvláštní lidi… Ale možná to bylo proto, že jsi byl střízlivý.”

“Co je na mě sakra tak zvláštního?”

“Těžko říct. Něco v tobě prostě je.”

To asi nemá na mysli ty tři koláče, co jsem měl k snídani.

“Maxi!” ozvalo se náhle.

“Co je?!” otočil Max hlavu směrem ke stanům.

“Jedeš, nebo strávíš den v hospodě?”

“Koukám, že sebou dneska ty lemry docela hejbly. Jak jste na tom vy?” zeptal se Max Zuzky. Ta vstala a podívala se.

“Vypadá to, že stejně. Tak jedem.”

 

III.

Max musel makat o dost víc než ostatní. Byl totiž v lodi sám. Ale nestěžoval si, už proto, že flotila polorozpadlých kánoí nijak velkou rychlostí nejela.

Ať si kdo chce co chce říká, vodáci jsou děsný lenoši! A ty, s kterýma jezdím já, jsou úplně ty největší.

Po dobu plavby sranda byla, to zase jo. Klasické říční bitvy a lodě mizící v hlubině dokázaly spolehlivě rozesmát všechny.

Co je směšné? Všechno, pokud se to děje někomu jinému (Voltaire)

Po šťastném příjezdu na nové tábořiště postavili stany (obě party na jednom místě) a šli prozkoumat místní občerstvení.

Max se dlouho nezdržel. Asi v deset řekl, že jde spát, rozloučil se a zmizel. Ve skutečnosti ale do stanu nešel. Vzal si blok a tužku a našel si pěkné, klidné místečko u vody. Seděl a za svitu baterky psal vše, co mu v tu chvíli lezlo do hlavy. Kdo ví, třeba to někdy použije.

Z nekonečné oblohy dopadaly poslední paprsky světla toho dne. Slunce se chystalo ke spánku a i voda v řece začínala stydnout. Stejně jako já. Chlad procházel celým mým tělem a přesto mi bylo teplo. Avšak třásl jsem se zimnicí, nechápajíc pravou příčinu. Kytara spokojeně ležela vedle mě. Před vlhkou travou jí chránila plátěná celta. Už jsem to nevydržel a chvějící rukou jsem ji pohladil po krku. Pak jsem si ji posadil na pravé stehno, jak je mým zvykem, a zahrál první akord. Pak druhý, třetí… Voda mi nesmlouvavě hučela do taktu a celé té nesmyslné souhře tónů dodávala jakousi zvláštní atmosféru. Hrál jsem, co mě napadlo, ale přesto jsem cítil, že hraju o něčem. Něčem, co je strašně daleko, ale přitom je to všude kolem mě.

“Co to píšeš?” ozvalo se náhle.

Max se upřímně lekl, až upustil pero. To nenávratně zmizelo v řece. “Můj Parker!” zaječel a vrhl se na kolena. Ruka na dně toku nahmatala pouze řídké bahno.

To už je potřetí, co mě takhle vyděsila!

“Ježiš promiň, to jsem nechtěla!” zatvářila se Zuzka lítostně.

“Dostal jsem ho k Vánocům!”

“Koupím ti nové…”

“Potřebovala jsi něco?”

“Ptala jsem se jen, co to píšeš.”

“Teď už nic. Nemám totiž čím!” řekl Max skutečně naštvaně.

“Tak tedy co jsi to psal,” nepřestávala být zvědavá ani přes Maxovu špatnou náladu.

“Takový hovadiny, nic konkrétního. Jak jsi mě tu našla?”

“Ve stanu jsi nebyl, tak jsem se po tobě šla podívat.”

Tak ona už za mnou chodí i do stanu. A to se známe teprve den… Ale ten Parker jí přijde draho.

“Je to zvláštní,” řekl Max.

“Co je zvláštní?”

“Teď mi došlo, že to co jsem psal je vlastně o tobě.”

“Takže si to můžu přečíst?”

“Ne, to skutečně nemůžeš.”

“Bylo to něco hnusnýho, že jo?”

Tohle taky znám. Nenechá si nic namluvit, dokud jí to neukážu.

Max Zuzce podal mlčky svůj blok. Ta se usmála a s chutí se dala do čtení.

“Vždyť to ale není o mě; je to o kytaře!” řekla, když dočetla.

“No, aspoň žes to nepochopila.”

“Už chápeš, proč jsi zvláštní?”

“Nejsem zvláštní, jsem blázen.”

“Fakt?”

“No jasně, akorát jsem jedinej, kdo to o mě tvrdí.”

Zuzka se rozesmála na celé kolo. “Já si to ale myslím taky.”

“No tak mám konečně spojence. A spolu to dokážem celýmu světu, co ty na to?”

“A jak to chceš udělat?”

“To ještě nevím, ale určitě něco vymyslím.”

“Co vůbec děláš?”

“Sedím a truchlím nad svým perem, které jsem měl po kytaře nejradši na světě. Nevšimla sis?”

“Já myslím všeobecně, zaměstnání.”

“Píšu, právě jsi mě připravila o kariéru. Nemám už čím,” tentokrát už se usmál i Max.

“To myslíš vážně?”

“Naprosto…”

“A to nikoho na světě nemáš?”

“Mám – kytaru.”

“Já myslela někoho, ne něco.”

“Někde mám tátu, ale nikdy jsem ho neviděl.”

“A máma?”

“Teda ne že bych se o tom nechtěl bavit, ale spíš bys to asi nepochopila. To nic ve zlým, mám trošku složitou minulost.”

“Rozumím…”

Mám pocit, že jsem jí dokonale zblbnul.

“Jezdíš na vodu často?”

“Po pravdě řečeno, letos jsem poprvý,” začervenala se.

“A co tomu říkáš?”

“Zatím je to fajn, hlavně ty lidi kolem.”

“Lidi jsou fajn, lidi si nekoupíš.”

“Cože?”

“Ale nic, citát.”

“Aneb choroba z povolání, co?”

“Jak kdy…”

Zuzka už neřekla nic, ale Max si všiml, že se chvěje. “Je ti zima?” zeptal se.

“Docela jo.”

Max bez dalších slov sundal svetr a dal jí ho přes ramena.

“Neblbni, teď bude zima tobě!” zvolala a začala si svetr stahovat.

Max se dotkl její ruky, zadržel ji a řekl: “Poupě je proti zimě nejodolnější ráno. Teď už je večer.”

Zuzku to zaskočilo. Už nic neřekla a svetr si bez dalších komentářů nechala.

Pak tam ti dva seděli beze slov asi deset minut a hleděli do tekoucí vody.

Jo, jsem blázen. Nebo že by ne? Ale nejspíš jo. Stejně se zase akorát spálím. I když na druhou stranu to její chování taky nevypadá moc normálně. Hledá mě po večerce ve stanu, pak po celém kempu a nakonec tady se mnou sedí jen tak u vody. U vody… To je ono! Na vodě se přece nemůžu spálit. Děj se tedy vůle boží.

“Proč jsi mě hledala v tom stanu?” prořízl Max ticho.

“Napadlo mě, jestli se nechceš projít.”

“Nechci…”

“Já už teď taky ne, je to hezký i tady.”

“Už je ti teplo?”

“Ani moc ne…”

Tak schválně…

Max ji objal pravou rukou a přitiskl k sobě. Zřetelně cítil, jak se chvěje. Nebránila se, naopak.

“Teď už je to o moc lepší,” řekla a položila si hlavu na Maxovo rameno.

Mám alespoň alibi. Koneckonců zima může být komukoliv, nejenom zrovna Zuzce. Teď mi vlastně došlo, že já neznám z těch novejch nikoho, kromě jí. Vím, že se mi představovali, ale ty jména si nepamatuju. Naproti tomu si na Zuzku nepamatuju vůbec. Zvláštní…

Takhle spolu seděli ještě nějakou chvíli, když si Max uvědomil, že mu začínají padat víčka.

“Nechceš jít už spát?” zeptal se.

Zuzka neodpověděla. Usnula mu na rameni. Nevzbudilo jí ani, když se Max začal zvedat. Vzal jí opatrně do náruče a odnesl k jejímu stanu.

Také spala sama.

Je tohle vůbec možný?

IV.

Bylo opět něco kolem půl deváté, když se z Maxova spacáku vysunula ruka. Šla na jistotu.

Je tady! Kytara.

Zuzka ale v tuto dobu ještě spala.

Asi je po včerejšku utahaná. Ale sakra, jak to, že na ní myslím už takhle po ránu?

Když se Max vrátil ze záchodu, Zuzčin stan byl otevřený. Max se bál do něj nahlédnout, proto předstíral, že se nic neděje.

Samozřejmě se všichni probouzeli až po desáté hodině, ale Zuzka stejně nebyla k nalezení. Jakoby se po ní zem slehla. Max už si pomalu začínal dělat starosti.

Sám to nechápu…

Okolo poledne to už nemohl vydržet. Všech se ptal, ale nikdo mu nic neřekl. Všichni se na něj tvářili jako na cvoka.

Co všichni blbnou! Copak jim je lhostejná?! Hledal jsem jí snad všude, nikdo o ní neví. A čas plyne jako voda. Voda! To je ono, třeba je u vody.

Max se rozběhl k řece, ale Zuzka nebyla ani tam.

Ale, proboha, co je támhleto?

Zuzčina loď. Převrácena ve vrbičkách.

Max skočil do vody a co mu síly stačily se brouzdal ledovým proudem. Dorazil až ke kanoi. Nikde nikoho neviděl, ale cosi mu říkalo, ať se koukne pod loď. Chytil jí pevně za úvaz a převrátil.

Byla tam. Mrtvá.

Nééééééééééééé!

V.

Bylo opět něco kolem půl deváté, když se Max probudil zpocený jak myš. Kytara ležela na svém místě, ale to ho v tu chvíli vůbec nezajímalo. Vylétl ze stanu.

Co se to děje? Její stan je zavřený. Jak to? A co tu dělám, po tom, co se včera stalo?

Jako bez duše se šel umýt, ovšem když se vrátil, stan byl otevřený!

Déja vue…

Neváhal ani minutu a rozběhl se k řece. Byla tam. Seděla u vody, na stejném místě, jako když byli spolu. Krásná, živá a zdravá.

Přiběhl k ní, až se ho lekla. Vstala a nechápavě na něj koukla.

Max neváhal. Pevně jí objal a začal ji vášnivě líbat.

“Co blbneš?” zeptala se, když se Max uklidnil.

“Měl jsem strašný sen…”

VI.

Bylo opět něco kolem půl deváté, když se z Maxova spacáku vysunula ruka. Šla na jistotu.

Je tady! Zuzka.

Ta už ale byla vzhůru. Seděla a pozorovala ho. Pak Maxovu ruku něžně pohladila.

Max si všiml, že jí na kolenou leží jeho blok.

“Už jsi pochopila to co jsem napsal?”

“Pochopila…”

Když se Max vyhrabal ze stanu, první co udělal, že setřel z kytary ranní rosu.

Holt pro tebe už v tom stanu místo není…

“Neuškodí jí to?” zeptala se Zuzka, která mu koukala přes rameno.

“Uškodí, ale život je otázkou priorit,” řekl Max a dal Zuzce pusu. Neměli kam spěchat, ostatně kamarádi vstávají až kolem desáté. A tady o ně přece vůbec nešlo.


Dědouch
27. 11. 2001
Dát tip
hezký :) žádná rafinovaná zápletka ani intelektuální průjmy, jednoduchej příjemnej příběh. Piš dál :)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru