Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Hvízdači

19. 11. 2001
6
0
1859
Autor
KennyG

povidka, predmluva ke knize Hvízdači

Hvízdači

Březový háj. Bílá a černá, dole svěží, zelená tráva. A mlha. Jemný závoj mlhy mezi štíhlými stromy. Slunce se jí prodírá těžko a pomaloučku, všude je ticho. Těžké, sametové ticho.

A tím bílým tichem pomaloučku tančí vpřed malá, blonďatá holčička v krátkých červených šatech. Proplétá se mezi kmeny bříz. Kdesi daleko za ní zůstal otec s matkou, daleko vzadu na palouku s piknikovým košem. Děvčátko tančí. Černá, bílá. Bílá, černá. Zatočilo se. A kde je teď paní Mamka s panem Taťkou? Pryč. Pryč. Nejsou tu. Zato jsou všude kolem ti legrační kámoši, co tak pěkně tancují. Tam za tím stromem. A tam. "Hvííízd." Co tak legračně tancují a pískají.

Mezi břízami se mihnul černý stín. Nezřetelný v ranní mlze.

"Hvííízd."

A děvčátko tančí a točí se dokolečka, dokola.

"Hvííízd."

A druhý stín, teď trochu víc napravo. A třetí úplně vzadu. A slunce pomaličku, pomaličku hasne, jak je zakrýváno mraky.

"Hvííízd." Dlouhé táhlé písknutí znovu proťalo bleďoučkou mlhu. Holčička přestala tančit a natáhla ruce k nim. Takoví roztomilí. Kývají na ni. "Uždu, Uždu!" Zavolá do houstnoucího bílého závoje.

"Hvízd."

Mlha houstne, bílá, bílá, bílá všude dokola. A v ní ty pitvorné stíny. Děvčátko s rukama předpaženýma kráčí pomalu do té záplavy a její červené šaty se v mlze ztrácí. Ztrácí docela.

"Hvíííííízd."

"Hvíízd."

"Hvíííííííízd."

  

Nad malou pasekou se nakupily mraky. "Z tohodle bude pršet, Magdi. Zavoláme Aničku a půjdem. Dnes asi není ten nejlepší den na piknik." řekl pan Taťka a zvedl se ze zelené trávy.


DISPARITY
15. 02. 2002
Dát tip
Jako úvod v klidu. Malé blonďaté holčičky brát. Jů. Doufám nicméně, že lyrická poetičnost není cílem, ale prostředkem. Jdu okouknouti další kapitoly. *

Sama
14. 02. 2002
Dát tip
I já si myslím, že je to dobré - prostě jsem od úvodu neočekávala nic víc, než že vytvoří náladu - a jakou! - proč spěchat?

ruby
19. 12. 2001
Dát tip
no jo kenny maj pravdu je toho moc malo, zu malo jen to tak navodi atmosferu a nic nevidim jinyho, mkozna ze to nechapu nebo tak, mozny je cokoliv

KennyG
19. 12. 2001
Dát tip
pro ty co jsou nespokojeny s dylkou nebo maji pocit ze to je nedodelany...mohl jsem vas v tom nechat a omlouvat se tim...ale...je to dokonceny...melo to jenom navodit malinko atmosferu, spis basnicka nez povidka spis nalada nez dej...spis nedoreceno nez prozrazeno. tak a s timhle dovetkem je to uz dokonceny takze se do toho muzes treba pustit veverko vecne hladova...:} i kdyz chapu ze nekomu to muze prijit malo, slaby nebo tak ...no je to vic jako treti nalev caje nez grog...a treba je to taky spatne jak rikaji nekteri...hm ale co bych lhal...myslim si ze je to dobre:} diky zlaticka vas nafoukany kenny:}

Pája
29. 11. 2001
Dát tip
bojim* hvízdači asi budou nějaký žvížata :-)))))

Fakt je to dost nedodělaný... To zatím nemá cenu kritizovat.

KennyG: Kdybych napsala druhou kapitolu já, byl by horror. Clive Barker hadr.:)

KennyG
20. 11. 2001
Dát tip
tak at nekdo napise druhou kapitolu, co porad ja:)

Wopi
19. 11. 2001
Dát tip
Na hlubší kritiku je toho trochu málo. Prostě prolog k něčemu... uvidí se.

KennyG
19. 11. 2001
Dát tip
no...ona ta kniha...asi neto..neexistuje...:) ale to nevadi, treba bude...nekdy nekde.:)

kafka
19. 11. 2001
Dát tip
Kenny..... jo!

Kami
19. 11. 2001
Dát tip
(*)

...jako Wopi. Snaž se, Kenny, ať mám co číst.:)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru