Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Směrem tím

18. 11. 2010
2
7
370
Autor
čokoďůlek

Nejsem zvyklá psát prozaické útvary. Tohle je jeden z mých prvních, takový pokus. Budu se snažit dál, hledat polohu, svůj styl. Deprese je hnusná věc.. Snad vás mé první "prozaické krůčky" moc neotráví.

 

– Půjdeš jí na pohřeb? – Komu? – Té jiné alternativě, kterou si teď zabil. Celkově si to teď zabil. Upřímnost se neztratí. Tak dík.

 

 

 

 

 

 

Zvedla se a šla na pohřeb. Brečela. Nad záchodovou mísou. Po chvíli zakryla hrob spláchnutím, otřela oči do černé mikiny a šla zpět, dál hrát, že se jí to nedotýká, ve jménu vší konvence.

– Přemýšlel jsem o tom, cos říkala, nechtěl jsem... – Jo, třeba to bude bráno jako polehčující okolnost zabití je míň než vražda.

V jeho očích se zračila lítost a smutek

– Co mám dělat, abych je nezabil? Jak mám vědět, která je správně?

Usmála se na zbytek čaje v hrnku, napadlo ji, že by tam teď viděla raději nějaký alkohol, stačilo by víno, i když...

– Nevím,asi nikdo neví, depresivní, nemyslíš?

Položila hrnek, chtěla v klidu přemýšlet, vyšla ven v rytmu cinkající tramvaje, jeho lítostivé oči nechala za sebou. Každou myšlenku i každou alternativu v kapkách poskakujících za botami, když se zvednou k novému kroku.

Viděla samu sebe, jak tam stále sedí a s hrnkem v ruce mu hledí do očí, hledá v nich mrtvoly. Vidí se jak brečí a on neví, co dělat, hledá totiž, co je správné a co nejsprávnější. Vidí se na baru, jak do sebe hází jednoho za druhým. A vidí se lítat v oblacích ztěžklých podzimními dešti.

Vidí střepy v ruce a nevšímavost k vlastní bolesti, nůž, který hladově čeká na zápěstí, vyloupaná plata pilulek ze skříňky v kuchyni, vysoký dům, který se tak nehodí mezi staré činžáky na Starém městě.

– Jak mám vědět co mám dělat, když nevím, co chci?

– Chtěla bych být vrahem všech možností, alespoň na chvíli, kdyby to šlo.

 

Tramvaj zvonila o trochu déle, než je obvyklé. Na pohřeb se vydaly alternativy.


7 názorů

Benji
19. 11. 2010
Dát tip
víla z kapradí: V mém věku už vím jak jde život. Tohle bylo na povzbuzení.

Andyhell
18. 11. 2010
Dát tip
Mrňavá písmenka, nejde číst.

Benji
18. 11. 2010
Dát tip
Osmnáct jar, půvabné jméno, tak proč takový text. Trochu života do toho mládí.

Honzyk
18. 11. 2010
Dát tip
...to, co v prolog, měl dát sám tečxt - prolog tady, jako obvykle u jinejch, zatažená ruční brzda....co je čtenářiá do toho, simtě?.)) -------------------------------- no, jinak mi připadá, opakuju "připadá", že tady ,l a je to vidět hlavně po formální stránce, vyhrála u autorky snaha bejt zajímavá za každou cenu....zajímalo by mě, proč tu tenhle text vlastně visí , ? Čet jsem 3x....nevim. jo, a určitě alternqativy vymenil bych za vobyčejuný český "možnosti", byť do každýho ucha dneska jde "alternativní kultura" a podobný "a"-lternaTIVY:DDD

jé, zas nechápu, co se mi to udělalo ze blbou grafiku! To se to tam nemůže napsat normálně, když to tam vložím?? :(

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru