Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

RUMOVÁ VÍLA

26. 11. 2010
13
31
2309
Autor
Lan

"Myšlenky na papíře nejsou ničím víc, než stopou chodce v písku. Jistě, vidíme cestu, kterou šel, ale abychom věděli, co na té cestě viděl, musíme se dívat vlastníma očima." /Arthur Schopenhauer/

 

Vypila láhev rumu brčkem a napsala o tom. Hodně lidí tím svým textem pobavila.
Já ale „věděla, co na té cestě viděla“.


V té době zahlídla jsem v televizi ukázku z filmu. Statečný hrdina v koncentračním táboře na bujarém večírku esesáků. Rozjetí esesáci se baví tím, že nalévají podvyživenému zuboženému muži vodku za vodkou, dávají mu po ruském vzoru zajíst chlebem, vyhublý muž  z chleba ale jen maličko uždíbne, pokračuje v pití, jednoho panáka za druhým. Vřava večírku pomalu utichá až do němého úžasu. Esesáci statečného muže s němým obdivem propustí. Tomu podaří se dojít ještě do baráku, předat chléb svým spolutrpitelům, aby se o něj podělili. A teprve pak ztrácí vědomí.

 

Stalo se to v Košířích. V hospůdce Na Závisti. 

Sedla jsem si ke stolku sama s knihou. Křehké poupátko, sedmnáct let. Za školou. A objednala si čaj.

Starý hostinský přišoural se ke mně ve svých bačkorách s malým panáčkem rumu.

"Neobjednala jsem si rum..."

"Pozornost od pána."

Rozhlídla jsem se po dopoledních štamgastech, žádný z nich se na mě nedíval, každý se věnoval svému půllitru. 

No co? Zahřeju se. A místo abych panáčka nalila do čaje, jedním douškem nalila jsem ho rovnou do sebe. Nebylo to nepříjemné. Opravdu hřál.

Záhy přišoural se hostinský s panáčkem druhým, taky jsem ho do sebe obrátila. Pak se třetím a se čtvrtým, už velkým. 

Začala hra "kdo z koho". Lokál se bavil. Napětí stoupalo. Dědci dávali do hry svoje poslední drobné.

Já, před očima obraz muže v koncentráku, boj nevzdávala. Šlo o moji čest.

Odešla jsem hrdě kolem smrdutých mušlí do kabinky.

Vypitý rum vracela jsem velmi delikátně. Za okopanými a omlácenými kabinkovými dvěřmi plnými nožem vyrytých nápisů a obrazců, potácivě močil muž. Zápach kamrlíku přehlušila čistá vůně rumu. Vrátila jsem se jistým krokem ke svému stolku, ke své knize. Písmenka se zdvojovala, ztrojovala. Na stole přistál další velký panák. Zvládla jsem ho a zvládla jsem i dalšího.

Vzdali to. Nejpíš při pohledu na moji blednoucí tvář i jejich alkoholem otupělým mozkům došlo, že já to nebudu, kdo to vzdá, a že by mohli způsobit neštěstí.

Vycházela jsem z lokálu za nadšeného aplausu. Svého druhého. První sklízela  jsem v kulturním domě za hru na klavír. Tentokrát jsem se ale neuklonila, i když bych ráda. 
Došla jsem nějak do blízkého parku, chtěla se otočit, jestli se na mě někdo nedívá a zatočil se se mnou svět. A točit se nepřestal.
 

Kdykoli jsem ale pak vcházela Na Závist, dostalo se mi satisfakce. 

“Rumová víla,” vydechla bezzubá ústa opěrných sloupů košířského pajzlu alkoholický opar obdivu. 

A taky respektu. Byla jsem hrdinka.


31 názorů

avox
27. 05. 2011
Dát tip
dobré čtení, pro mne jsou to dva různé příběhy, s různými pohnutkami, oba chápu, jen míra obdivu je rozdílná, inu, co můžeš čekat od abstinenta... :-)) */

Stařec_007
21. 02. 2011
Dát tip
Dobré čtení Lan! Také jsem prodělal podobnou olympiádu ale skoro nic si z ní nepamatuji :-)) T **

Lan
12. 12. 2010
Dát tip
StvNe, podívala jsem se znova na naši "diskusi" a uznávám, že jsem nereagovala zrovna moc adekvátně. Promiň. Ve stejné chvíli spustilo na mě více kritik a některé... Já zrovna byla v takové krizové chvilce a rozpouštěla ji ve víně. Uznávám! P.S. V chodu servu se zatím moc nevyznám. Něco jsem vložila v roce 2008 a až teď znova začala.

Sebastiana
07. 12. 2010
Dát tip
*

Lan
01. 12. 2010
Dát tip
Alkáči, nejlepší komentář, co jsem kdy četla!

alkáč
30. 11. 2010
Dát tip
***JSI MŮJ ČLOVĚK*** Tohle je parádní miniaturka :D

Lan
28. 11. 2010
Dát tip
:)

StvN
28. 11. 2010
Dát tip
:)

Lan
28. 11. 2010
Dát tip
Aha...takže už hledáš syžet v textu? Už si nemyslíš, že syžet je text? Pokrok.

Lan
28. 11. 2010
Dát tip
Ne, nezmýlil ses ve mně, nemáš totiž vůbec snahu ani mě poznat, natož se mnou diskutovat. Problém je, že se nepřikláním k Tvým názorům. Vůbec si nemyslím, že jsem dokonalá a texty sem vlkádám právě proto, že se chci něco naučit. Ale ten syžet a i fabuli si prostuduj.

StvN
28. 11. 2010
Dát tip
Hledat umíš, ale číst asi ne. Jen jako cvičení. Co je fabulí v tomhle textu a jak vypadá syžet?

StvN
28. 11. 2010
Dát tip
Nemám rád nesmyslné hádky s autory, kteří si o sobě myslí, že jsou dokonalí a nemají se co naučit. Zmýlil jsem se v tobě. Moje chyba.

Lan
28. 11. 2010
Dát tip
http://cs.wikipedia.org/wiki/Sy%C5%BEet

Lan
28. 11. 2010
Dát tip
Admine? Kritiku? Ty se urážíš? To je nějaký fór? Vyhledej si definici syžetu...taky to udělám.

StvN
28. 11. 2010
Dát tip
Syžet není ani námět ani téma. Nemáme se spolu o čem bavit. Ahoj.

Lan
28. 11. 2010
Dát tip
Milý StvN, Tvé: "Bohužel se ukázalo, že ty o literatuře moc nevíš" je trochu troufalé tvrzení. Nejen proto, že Šolochův hrdina, nezemřel, naopak. V jeho dalším životě je jeho síla. "nicméně já jsem hovořil o syžetu, to znamená o tomhle textu" syžet neznamená, milý StvN, text. Syžet znamená námět, téma. Hledat si to opravdu nemusím. Nicméně chápu, že pro čtenáře, jakým jsi Ty, cituji: "se text rozpadá" Pokud nehledáš za textem autora, jeho vypsané prožitky, emoce...co tedy hledáš? Četls Hrabala, Vaculíka...jistě ano.

StvN
28. 11. 2010
Dát tip
Lan, já velice dobře chápu propojenost, kterou popisuješ, nicméně já jsem hovořil o syžetu, to znamená o tomhle textu, a ne o tom, co jsi ve skutečnosti dělala. Odstavec, v němž popsiuješ scénu z filmu, jsi v dalším textu "použila" takto: Já, před očima obraz muže v koncentráku, boj nevzdávala. Nicméně v zápětí dodáváš: Šlo o moji čest. A zakončuješ: Byla jsem hrdinka. Psychologická propojenost tvého chování a chování muže v tom filmu nefunguje, protože má jiné motivy (on spořil chléb pro ostatní), jiný průběh (tebe nikdo nenutil) a dokonce i jiný výsledek (on zemřel, ty jsi hrdinka). To znamená, že pro čtenáře, jako jsem já, se text rozpadá. Začínáš o voze a končíš o koze. Další věc je ta, že ten popis filmové scény bych vůbec nedával takhle na začátek. Vůbec ti to pak nenavazuje. Zpočátku mi nepřišlo důležité ti to vysvětlovat podrobně, protože jsem nabyl dojmu, že tak talentovaná autorka, jako jsi ty, pochopí i jemnou narážku a bude vědět, co jsem tím myslel. Bohužel se ukázalo, že ty o literatuře moc nevíš (najdi si alespoň, co to je syžet) a jde ti jen o to, aby prostřednictvím tvého psaní čtenář pochopil tebe samotnou. Nejde ti o to polemizovat nad textem, protože proti názorům čtenářů na text stavíš svou prožitou realitu. Buď si jista, že pro mě, jako pro čtenáře, tvá realita neznamená vůbec nic. Já to ani nemohu brát v potaz. Já mohu hodnotit jen text. Takže jestli chceš polemizovat nad textem, tak prosím. Jestli chceš polemizovat nad tou událostí, tak jsi tady špatně a měla bys tohle probírat na nějakém diskusním serveru typu lopuch.

Lan
28. 11. 2010
Dát tip
StvN...nebýt té historky z Osudu člověka...nechovala bych se na Na Závisti, jak jsem se chovala. Takže Tvoje věta: "Tady se nepovedlo smíchání historky, viděné ve filmu, s reálnou situací."...je, promiň, vážně docela mimo. Právě ta historka bylo příčinou mého chování. P.S.Smí se na písmáku polemizovat?

StvN
28. 11. 2010
Dát tip
Teď ses geniálně zaškatulkovala sama.

Lan
28. 11. 2010
Dát tip
Takhle se to stalo. Tečka. S olejem na vodě nesouhlasím ani náhodou. Nesnažte se mě škatulkovat.

StvN
28. 11. 2010
Dát tip
Pokud bys takhle pokračovala dál, tak je to spíš věc fejetonů. Taková zábavná historka, přidat nějaký společenský podtext a byl by to celkem slušný fejeton. Pokud by se dotýkalo prózy a krátké prózy zejména, pak za první je to syžet, co musíš mít na jedničku. Tady se nepovedlo smíchání historky, viděné ve filmu, s reálnou situací. V tomto stavu je to doslova jako olej na vodě. Jinak držím palce v další práci.

Ech! Kéž by sis s textem dala víc práce! "Vidíš" těma správnýma očima (tzn. vypravěčský talent ku pozorování čichám na metry daleko), ale ta "chůze" ti škobrtá, až se o tebe jeden bojí (ergo - těžkopádná stylizace, budování atmosféry nula, pointa odfláknutá). Suma sumárum - na Výběr to není ani omylem, ale takový opatrný "předvýběr", to by šlo :) Každopádně si tě proklepnu, anžto čuju talent, který by se měl rozvíjet. A to už se mi hezkých pár měsíců nestalo. Avi Stývnovi, on ty úsečné věci rád (a hlavně je umí), ten ti v dalším směřování poradí líp.

Lan
28. 11. 2010
Dát tip
To jistě nemohl. Děkuju za odkaz.

http://www.pismak.cz/index.php?data=read&id=250355 Prostě nemoh sem to nechat být :)

Lan
27. 11. 2010
Dát tip
Děkuju! Všem a moc!

Dostal jsem avizo od Baaby a jsem mu za ně vděčen. Opravdová lahůdka. Úplně cítím tu vůni Tuzemáku a maně se vtírají vzpomínky na moje první zkušenosti s tímto nápojem.

baaba
26. 11. 2010
Dát tip
jojo ...paráda :)***

Text zaujal a přečetl jsem si ho rád*

renegátka
26. 11. 2010
Dát tip
Moc pěkné vyprávění.*

krása :o) tak vznikají legendární postavy...tleskám :o)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru