Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Svíce

01. 12. 2010
2
11
781
Autor
bondy

 

Svíce svítí plamenem žhavým,
je noc a já opilý pravím,
zhasni tu svíci.

Ego mé upadající, svíce svítící a
nábytek hnijící.

To všechno nocí se nese,
nese se nocí,
málokdo tohle zkusí,
natož snese
tekoucí žal v řece.

Na chodníku žluč rozlitá,
láhev vypitá a hlava rozbitá.

Opilá palice nezná hranice,
prokouřené plíce a planoucí
svíce, pod plamenem upadajíce
do konečné tmy.


11 názorů

Notreal
02. 12. 2010
Dát tip
Dobře popsaný moment, dá se z něj poznat jak ses asi cítíl. Prostřední sloka vůbec nesedla. Poslední udělala rám nad okamžikem, který si ale nikdo na zeď pověsit chtít asi nebude. (Já bych ho i bral)

Rajmunde!!!!!

Rajmund
01. 12. 2010
Dát tip
není to zase tak moc špatný. Svíčky-plíčky

Ale ne, netřeba se omlouvat. Jen z řečeného nebylo jasné, jestli mluvíš na mě nebo na autora. Pokud ten první odstavec hovořil mým směrem, tak si dovolím odpovědět: Obhajovat něco tím, že to sám dělám, je jaksi, s prominutím, pitomost... :) A pokud v obhajobě pokračuješ na lince //působí to trošku "divně" -> Asi se to nemá dělat -> pokusím se této chyby vyvarovat//, tak ti musím vřele doporučit, abys v budoucnu nikdy, opravdu nikdy nepomýšlela na kariéru v advokacii :))) (nic ve zlém, pobavilo mě to :) )

Ne, já jsem Vám jenom chtěla sdělit, že mně osobně nepřijde nic špatného na tom, když někdo do básně "zakomponuje" název, že to dělám také (většinou na konci). Pak jsem ale ještě chtěla dodat, že tady to působí fakt docela blbě, že u svých básní si to asi neuvědomuji, ale je to chyba, proto se vynasnažím to nedělat. To je vše, co jsem Vám chtěla sdělit, rozhodně jsem se s Vámi nechtěla nijak hádat, nijak Vám odporovat. Jestli to tak nějak vyznělo, pak se omlouvám. Promiňte.

Ty poslechni, Okurko, cos mi chtěla sdělit, že jsem byl obdařen avízem?

Na obhajobu té třetí svíce: Ale já také občas do textu nějak vložím název. No dobře, hned na začátku to působí trošku "divně". Asi se to nemá dělat, pokusím se této chyby vyvarovat. Ne, ale teď k věci: Promiň, ale asi jsem Tvoji báseň nepochopila, nebo právě pochopila až moc dobře. Nevím, v čem tkví její myšlenka, co má čtenáři sdělit. Abych byla upřímná, nic moc ve mně nezanechala. ALE: Když se na to podívám z jiné strany, poslední sloka má docela spád a náhlý "zvrat tempa". Docela mne i zaujala a protože sma píši dosti mizerně a nemám tedy právo někoho kritizovat, dám Ti tip, za tu poslední sloku.

P.S. A ten zvyk psát název textu i do díla je taky iritující. Třikrát svíce, než se člověk dostane k vlasnímu textu. Který začíná slovem - světe div se - svíce. Ach jo.

Vůbec bych se nedivil, kdyby Egon vstal z mrtvých a nasekal ti na prdel... Úplně zmatený blábol, o řemeslném zpracování ani nemluvě. Ostuda.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru