Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Galerie bolesti III.

01. 12. 2010
4
13
2889
Autor
Notreal

Pokračování III., opět platí, že kritika je vítaná, rád bych se posunul s prózou dopředu. Přeji pěkné počtení

V.

"Sedmnáct let. Kristepane, ten svět kolem nás nezná hranic. Minulý měsíc jsem ukončil případ, ve kterém matka snědla své dítě!"  zahořkle oznámil vyšetřovatel Ment a přistoupil k oknu, za kterým řádila vichřice.

"Ztrácím zdravý úsudek, všechno to násilí kolem, a my, se svými zákony a úsilím to vše zastavit, my jen sklízíme jejich zlo, co nazývají uměním a plivou nám s ním do tváře. Možná, kdybychom přestali uklízet a zavírat je, zničili by se navzájem, ale to je jen mé přání, v tichu usínat beze strachu, že zítra bude jejich obětí někdo blízký. Už víte, jak utekla, Tome?" sklonil hlavu a pohlédl ke krvavým stopám k zemi.

"Bylo to určitě tímto oknem pane."

"To je mi jasné, ale jak se k čertu dostala na tu vysokou zeď, co vede k silnici, když seskočila dolů. Tam se přece sama vyškrábat nemohla, zkuste to zjistit co nejrychleji, něco nám možná uniká."

"Vrať se domů Evo, ještě Ti můžeme pomoci." Pomyslel si v duchu Ment, nasadil si rukavice, vyšel ven z Purpury a rozběhl se ke svému automobilu.

 

 

Eva procitla, snažila se popadnout rychle dech, aby se přesvědčila, že tma kolem ní je skutečná. Nemohla se pohnout, ruce a nohy měla zavřené v řetězech. Vzduch byl čerstvý, doslova příjemný k nádechu, ale to temno ji mátlo. Pomalu si vybavila co jí předcházelo. Útěk z baru a pak ta proklatě vysoká zeď, a ruka co jí kdosi z vrchu nabídnul.

"Ó ano, jsi tu mým vězněm, ptáček, co začal létat rychleji, než mu narostla křídla" vydechl mužský hlas za jejím tělem.

"Je mi hrozná zima, pusťte mě, co po mě chcete?"  zasyčela Eva hraným zlomeným hláskem náctileté dívenky.

"Zima pomine již brzy, nestačil jsem ještě toto místo dovybavit, tak abych jej připravil pro Tvůj příchod. Bože! Kdybys nezabila moji sestřenku, ani bych nevěděl že existuješ! Jaké štěstí! Sice jsem musel pár věcí urychlit, ale za tohle to stálo. Pustíš se sama, až nastane Tvůj čas, tam venku Tě hledá policie a nečeká Tě nic než promarněný život za mřížemi. Nabízím Ti mnohem více, udělám z Tebe bohyni mých dokonalých vizí a Tvé zrození bude mým koncem. Už není cesty zpět, čím více se budeš bouřit proti mému rozhodnutí, tím více utrpení prožiješ." pronesl hluboký hlas výrazně.

"Kdo proboha jsi?" spolkla slzu s otázkou.

„To není podstatné, jsem Tvůj Inženýr, co milovat Tě bude více než nejvytrvalejší milenec a Tvá matka dohromady, zde pod povrchem všedností. Říkej mi, jak uznáš za vhodné.“

„Hleď světe! Ocelová víla tu v nahotě, spoutaná Vámi, rodiči a dogmaty, začíná nové cesty, jež bude její bolestí a mým vyplněným snem o nadčlověkovi. Znovuzrozená Eva, co zaseje sémě nového Edenu!"


13 názorů

StvN
09. 05. 2012
Dát tip
Tady mi vadi teatralni monolog na konci. Chapu, ze to chces zdramatizovat, ale muj vkus to neni. Prislo by mi lepsi ubrat na te hranosti a pridat na prirozenosti.

Dadissaa
02. 03. 2011
Dát tip
Přesně můj šálek kávy! :-) Tip..

BrownSugar
04. 12. 2010
Dát tip
Ano, myslím, že ta úprava je lepší. Jsem zvědavá, jak se to vyvine dál:)

Meheš
03. 12. 2010
Dát tip
Ocelová vílá! *T

Notreal
03. 12. 2010
Dát tip
:D

Oldjerry
02. 12. 2010
Dát tip
Já si to přečtu až za pět dní, aby se kolega cítil jak na saspi... (:-)

Notreal
02. 12. 2010
Dát tip
BrownSugar, tak jsem to opravil, nebyl jsem si totiž jistý jakou má mít dovětek formu.

Notreal
02. 12. 2010
Dát tip
Máš pravdu, tady je víc přímé řeči než v předchozím, díky za návštěvu.

V začátku jsem si skoro vybavil Jeana Gabina... Celkově - přílišný důraz na dialogy hraje spíš na notu scénáristickou. Na psanou prózu mi chybí více popisu okolí a situací. Každopádně to přes všechny zápory zní jako přečteníhodný text. Mrknu na zbytek (resp. začátek), najdu-li čas.

Notreal
01. 12. 2010
Dát tip
Poupravím to, máš pravdu dělá to moc velké mezery. Dík :)

BrownSugar
01. 12. 2010
Dát tip
dovětky za přímými větami začínají schválně až na dalším řádku? Např.: Zahořkle oznámil vyšetřovatel... nebo Pomyslel si v duchu Ment...ještě jsou takto napsány tuším dvě další věty, ale například "Kdo proboha jsi?" spolkla slzu s otázkou. je zase u sebe. ale budu si muset přečíst znovu ty předchozí díly, abych se uvedla zpět do kontextu:))

macecha
01. 12. 2010
Dát tip
zajímavé .... T***

Notreal
01. 12. 2010
Dát tip
avi

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru