Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Veterán

04. 12. 2010
2
10
1612
Autor
sharik

Naše východoevropská federace U.S.E.E. rozpoutala válku. Nenarukoval jsem dobrovolně, ale ve snaze přežít v bitvě, jsem se stal hrdinou, když jsem zachránil své spolubojovníky před jistou smrtí a přímo heroicky jsem při tom pobil pár nepřátel.

Chodil jsem po jednom okupovaném městě a moji krajané mě zdravili s úctou. Nebyl jsem na svoje hrdinství pyšný. Vlastně ano, na hrdinství ano. Na okolnosti ne. Byl jsem pyšný na to, že jsem zachránil své kamarády, se kterými jsem bojoval bok po boku ve válce, se kterou jsme nesouhlasili. Jenže pěšáci nemají na výběr. Raději bych byl mezi těmi, které jsem zabíjel. Kdybychom tam byli všichni.

Historie mi dávala za pravdu.

Naši spojenci se od nás pomalu odtrhávali. Buď kapitulovali, nebo podepisovali spojenecké smlouvy a obraceli zbraně proti nám, ve snaze vstoupit do historie v podobě vítězů. Cítil jsem se stísněně, i když zatím stále v bezpečí. Asi jsme všichni věděli, že to brzo skončí, ale nikdo si to nepřipouštěl.

Na frontu mě už neposlali, protože jsem utrpěl zranění a sotva jsem chodil. Ve dvaceti třech letech jsem kulhal a každých pár minut jsem se musel posadit, kvůli příšerné bolesti levé nohy. Prý je to trvalé.

 

U.S.E.E. se postupně rozpadla a naše malá zemička, před pár lety známá jako Československo, zůstala sama. V posledních bojích sice hrdinně, ale zbytečně a stále tak trochu nedobrovolně umírala další spousta mladých mužů. Vlastně i žen. Vlastně i skoro dětí v uniformách.

 

A pak válka skončila. Viděl jsem, jak dobyvatelé pobíjí mé druhy. Sám jsem se posledního vzdoru chtě – nechtě zúčastnil. Přežil jsem a upadl do zajetí.

Nadávali mi do „východňácké svině“, bili mě a nutili pracovat v zajateckém táboře. Dost jsem si vytrpěl. Ale zajetí jsem – na rozdíl od spousty jiných – přežil. Po roce nás, pěšáky, propustili. Tedy ty, co přežili. Důstojníků se ze zajetí vrátilo o poznání méně. Generálové a politici byli pobiti do jednoho. Jen s tím jsem souhlasil. To oni vedli válku.

 

 

Dnes mi je šedesát osm let. Vojáci vítězných armád posbírali medaile, ocenění, doživotní renty a na jejich počest se slaví „den veteránů“. Jsou hrdinové. A to i někteří naši dřívější spojenci, kteří nás nakonec zradili.

Já jsem se několik let styděl i vyjít na ulici. Oficiálně každý věděl, že my jsme dělali to, co jsme museli, ale vlastně to nikoho moc nezajímalo. Nekoukali na mě už jako na hrdinu, ale skoro jako na zločince. Na vraha. Děti se ve školách učili o temných dobách, které by se měly co nejdříve změnit ze vzpomínek v historii.

 

Koukal jsem na fotky svých dřívějších přátel. Tolik jich zemřelo tak mladých. Dnes měli jen skromné hrobečky, ke kterým nikdo nechodil. Jen my, veteráni. Lidé na ně rádi zapomněli. Třeba můj nejlepší přítel za kasáren, Hugo Novák. Koukal jsem na jeho fotku. Byl to nadaný malíř a úžasný člověk. Vtipálek. Optimista. Skutečný přítel. Dnes už nikoho nezajímalo, kdo byl.

„Po válce se radostí opiju tak, že na to na všechno zapomenu,“ říkával. Hugův život ale skončil v ten den, kdy jsem se já stal hrdinou. Tenkrát na nás zaútočili v noci. Hugo zemřel při prvním výbuchu. Dřív, než jsme si stačili vzít do rukou zbraně. Vlastně dřív, než jsme mohli vůbec zjistit, co se děje.

 

S přáteli z armády jsem se občas sešel v kavárně. To co jsme zažili, z nás udělalo ty pravé přátele na celý život. A nikdo jiný o naše přátelství ani moc nestál.

 

Dnes ráno jsem seděl v parku. Pozoroval jsem děti, které si chtěly hrát na válku, ale nakonec z toho nic nebylo, protože nikdo nechtěl být ta „východňácká svině“. Bylo mi líto, že nás tak vidí.

 

Nedávno jsem byl v kině na válečném filmu. Ukazoval nás jako fanatické idioty, kteří umírali po desítkách a bylo to tak správně. Ti co nás zabíjeli, byli pohlední a ctnostní frajeři. Když některý z nich náhodou padl, sál skoro plakal.

 

Uniformu mám zahrabanou ve skříni aby mi připomínala, že není hrdinství, jako hrdinství. To moje bylo prý zlo. Medaili za statečnost jsem schoval na půdě a nemám srdce, se na ní ještě vůbec někdy podívat. Asi proto, že jsem se nenarodil na té správné straně.

 

Až my veteráni vymřeme, stane se z toho historie. Na nás se zapomene, ale ti, na které jsme museli střílet, to už budou navždy hrdinové.

 

I kdybych na všechno zapomněl, ta bolest v noze mi to vždycky připomene.


10 názorů

těša
05. 12. 2010
Dát tip
souhlasím s lady de w., alternativní historie je dost odrazující, kromě toho, že to vzhledem k ději do ničeho konkrétního zasazovat nemusíš. a bylo by fajn opravit pravopisný chyby. /jinak na můj vkus je to moc prvoplánový, celkem se ani nesnažíš zakrýt, že myšlenkovou náplň lze shrnout do jedný věty./

skoro
04. 12. 2010
Dát tip
ahoj,souhlasím s tebou,nechtěl jsem říct,že hrdinové nejsou vůbec,jenom naše představa o nich bývá zkreslená.Ale jsou hrdiny dobří ruští vojáci,za kterými šli v útoku politruci a stříleli je,když neútočili?A je hrdinou tvůj hrdina,který to udělal pro své kamarády,a nejspíš i pro vlastní záchranu? Sám říká že není. Možná jsou jiní hrdinové,sestřičky v hospicech a ldn, lidi co se starají o své nemocné rodiče nebo postižené děti,nebo pomáhají cizím lidem. Takových je spousta,ale pomníky samozřejmě nemají. Ale nechcu moralizovat,jsem rád že jsou lidi jako ty,kteří vědí,že rozdíl mezi hrdinou a zločincem je často jenom v barvě kabátu.A někdy ani to, mám dojem,že estébáci v padesátých nosili kabáty po gestapácích.

sharik
04. 12. 2010
Dát tip
hrdinove muzou bejt na obou stranach, at uz jsou v boji dobrovolne, ci ne, ale ten kdo ma smulu v tom, na ktery je strane, ten v dejinach bude za hajzla. Ale presne jak rikas - na obou stranach bejvaj i ti hajzlove.. a po valce jsou nekteri z nich hrdinove...

skoro
04. 12. 2010
Dát tip
Jo,jo ,běda poraženým.Snad nebudu za neonacistu když řeknu,že taky moc nesouhlasím s tím,že jedni,kteří bombardovali civilní města,jsou za hrdiny,a jiní,co bojovali na frontě,jsou za zločince. Co takoví naši "partizáni",kteří v Přibyslavi povraždili naše četníky kontra bratří Mašínové, kteří udělali to samé,jenom v menším. Hrdinové prostě nejsou,jenom někteří mají to štěstí, že stáli na té vítězné straně.

sharik
04. 12. 2010
Dát tip
vlastne ani ne. To Ceskoslovensko jsem tam pridal az na konci. Kdyz jsem to psal, premyslel jsem o nemeckych vojacich z druhe svetove, ale chtel jsem to napsat obecnejsi. To Ceskoslovensko jsem tam nejspis nakonec davat nemel :)

Víš, nad čím jsem při čtení přemýšlela? Že je škoda, že sis nedal tu práci a míto vymýšlení podivné třetí světové války to nezasadil do kontextu Mnichovské dohody a situace, jaká by mohla nastat, kdyby se Československo bránilo. Možná jsi to tak dokonce původně zamýšlel, ale "nechtěl jsi to šroubovat na konkrétní historické události"? Škoda, protože by to zvedlo ten text obsahově o tisíc procent. Takhle je to jenom taková hříčka bez děje a bez pointy.

:)--jo..to splnilo..:)

sharik
04. 12. 2010
Dát tip
teda... díky

sharik
04. 12. 2010
Dát tip
tak to splnilo účel :-) díly

..shariku..běhá mi z toho mráz po zádech..

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru