Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

FAUX PAS

05. 12. 2010
16
14
2109
Autor
Lan

Koupila jsem si slepici. Zmraženou. V kantýně fabriky, kde jsem fotila nejlepší pracovníky, prodávali všechno.

Po pracovní době nesla jsem si v letním parnu slepičku v úzkém proutěném košíčku domů. Lehoulinké bílé šatečky ke kotníkům povlávaly, koketovaly s letním vánkem.

Přibrzdil. Okénko sjelo dolů. Soudruh náměstek. Překvapilo mě to. Po té, kdy jsem svou schůzovní řeč na celofabrikovém sněmu zahájila slovy:

„Vážení přátelé, bez konkurence nedosáhneme ničeho...." mě v lásce zrovna neměl. Přitom mi nemohl nic vytknout, mým úkolem bylo přesvědčit vedoucí úseků k zapojení se do socialistické soutěže.

Teď se na mě ale nemračil. Tál svůdným úsměvem. Hravě jsem přijala jeho nabídku, že mě odveze domů a nastoupila do vozu.

Lehce jsem rozevřela stehna a úzký košíček mezi ně vsunula. Příjemně to chladilo.

Pak, během cesty, zahráli jsme si svou etudu (krátký prozaický útvar na předem dané téma). Nikdo z nás dvou nebyl pravdivý. Celé to zbytečné svádivé vystoupení, směšně ubohé, se mi někdy připomene. To, když podobnou scénku zahlídnu ve filmu.

Naše etuda měla ale nakonec komicky lidský závěr.

Vystupovala jsem z vozu a v tom si jí všimla, krvavé rudé skvrny na bílé kožešince. I náměstek si té skvrny, co po mně zbyla, všimnul. Jeho tvář se proměnila. Úsměv sebejistého svůdníka mizel. Jak tohle proboha vysvětlím manželce, dalo se vyčíst z jeho výrazu.

Než jsem se stačila vzpamatovat, přibouchl dveře a byl pryč.

Zůstala jsem stát u kraje silnice. Bílá sukénka, s rudou mokvavou skvrnou vpředu i vzadu, povlávala ve větru. Krvavý rozmražený vnitřek slepice protekl košíčkem přes bílé hedvábí a potřísnil i bílou kožešinku na sedadle rodinného vozu náměstka.

Druhý den náměstka potkám, ten ale jako by přede mnou prchal.

„Pane náměstku!"

„Soudruhu náměstku!"

„Já bych vám jen chtěla vysvětlit..."

"Nic mi nevysvětlovat nemusíte...nic mi nevysvětlujte!" zasupěl náměstek.

A tak se o slepici nikdy nedozvěděl. A mě už taky nikdy nesvezl.


14 názorů

Edvin1
10. 12. 2010
Dát tip
Tak já teda zírám! Jak jsem si Tvé tvorby mohl nevšimnout už dříve???

Sebastiana
07. 12. 2010
Dát tip
Líbí se mi to, to vymyslí jenom život.

Lakrov
06. 12. 2010
Dát tip
Být to npasané jen o trochu jinak, mohl by to být vcelku humorný článek. Napadá mě, že by to mohlo být napsané v třetí osobě a posldedňi věta (A tak se o té slepici už nikdy nic nedoszvěděl), by mohla zvýšit zábavnost textu svou nejednoznačností. Zas by to ale postrádalo onu tak vzácnou sebeironii...

..pobavila jsem se..:)))

blbjenka
06. 12. 2010
Dát tip
ee, nostalgicky vzpomínám na fasády, protože ty měly šmrnc a kouzlo, zatímco tohle je průměrným stylem odvyprávěná historka. a marně se snažím rozpomenout, kdy jsem naposled slyšela hloupěji znějící slovo, než je etudička. ale ten odstavec před etudičkou je hezký, ten z celého textu jediný vyniká.

T PRO LAN

Janina6
05. 12. 2010
Dát tip
Docela fajn anekdota, která by si zasloužila svižnější způsob vyprávění. Slepičku v košíčku a lehoulinké šatečky, není těch zdrobnělin příliš? Některé věty působí dost těžkopádně - třeba "přesvědčit vedoucí úseků k zapojení se...", "schůzovní řeč na celofabrikovém sněmu" nebo "krátký prozaický útvar na předem dané téma" - mimochodem, to svádění v autě byl určitě rozhovor, takže jaká próza? V závěru "Krvavý rozmražený vnitřek slepice protekl košíčkem přes bílé hedvábí..." je vlastně nadbytečným vysvětlováním toho, co čtenáři dojde samo - jako bys ho podceňovala. Naopak, ta předchozí věta "Bílá sukénka, s rudou mokvavou skvrnou vpředu i vzadu, povlávala ve větru" by bez toho vysvětlujícího pokračování mnohem líp vynikla.

koloušek
05. 12. 2010
Dát tip
Zábavné.T*

misty
05. 12. 2010
Dát tip
:D

foto
05. 12. 2010
Dát tip
hezká "jednohubka!"

StvN
05. 12. 2010
Dát tip
Obsah zvítězil nad stylem, takže je text povrchní. Je to spíš vtípek, než próza.

renegátka
05. 12. 2010
Dát tip
svatá prostoto, to byl blbec*

baaba
05. 12. 2010
Dát tip
...početl jsem si :)** Jsou věci který nevysvětlíš...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru