Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Sousedka má NOVOU KAMARÁDKU

07. 12. 2010
22
53
4714
Autor
brackenridge

 

Cynthia mě na podnikovém večírku nutila chlastat. Sama se dostavila už namazaná. Snažila se mi namluvit, že si doma dala jen pár šluků marihuanové cigarety, ale krabičák z ní byl cítit až na chodbu. Jacqueline byla sice střízlivá, ale bohužel zvolila nevhodnou róbu na formální akci. Včetně spodního prádla. Které jí bylo vidět. Moje střídmé společenské šaty (90 procent hedvábí 10 procent recyklované pneumatiky) vyvolávaly mezi přítomnými dámami hlasité vzdechy. Údiv? Ale kdeže. Úplně stejný outfit si bohužel oblékla i ředitelka podniku. Sakra! Strategicky jsem se polila kávou, abych o své lukrativní zaměstnání nepřišla. Kristina seděla (VELMI TĚSNĚ) vedle vedoucího. Minula se povoláním. Měla být proktoložkou. Prdelolezectví jí šlo na jedničku. Při každém bujarém výkřiku Ahahaha vy jste ale GÉNIUS! se mi otevírala kudla v kapse. Nebo spíš nůžky na nehty v kabelce. A co. Prostě bych jí tou kabelkou nejradši umlátila.

 

Chmurná cesta domů mě uspávala za volantem. Stáhla jsem okénko a zesílila protivnou vánoční hudbu. Proč já na tyhle akce vůbec lezu? Protože musím.

 

Sousedka seděla v kuchyni u stolu a loupala si pomeranč. Co je na téhle momentce divného? Seděla v mé kuchyni a loupala si můj pomeranč.

„Dlouho jsi nešla.“

„Jsem ti říkala, že máme tu akci z práce. A vůbec. Co tu děláš?“

„Chtěla jsem se ti s něčím pochlubit.“
„A kde je Ashton?“

„Hele,“ strčila mi pod nos iPhone s otevřenou aplikací iSpy. Kamera živě snímala unavené kuře v růžovém Barbie pyžámku zakutlaném v princeznovské postýlce s nebesy.

„Hmmm,“ ocenila jsem sousedčinu elektronickou výbavu. Přidala jsem i zvednutý palec a syčivé SUPEEER a tím vyčerpala svůj velebící arzenál.

„Ale to není všechno!“

Škoda. Chtěla jsem, aby to bylo všechno. Potřebovala jsem spát.

„Mám NOVOU KAMARÁDKU!“

Tak to je ale skutečně dobra zpráva! Třeba jí poleze do soukromí a já budu mít voraz!

 “Kdes jí sebrala?”

Rychle jsem se opravila: “Potkala?”

Sousedka se narovnala na židli a mlčením naznačila, že se snaží o DRAMATICKOU PAUZU.

“V nákupním středisku. Kupovaly jsme si stejný tepláky, představ si. Dokonce stejnou velikost. Pozvala mě pak na kafe.”

“Jak se jmenuje?”

“Má ti takový exotický jméno. Lilly Varle.”

Varle vyslovila jako várl s neznělým e na konci.

V hlavě se mi vyrojily nejméně tři radostné okamžiky, které by mi mohla sousedčina nová kamrádka zprostředkovat.Nikdo mi nebude za mé nepřítomnosti přestavovat nábytek! Z ledničky se přestane ztrácet dvouprocentní mléko! Pod ledničkou nebude ANI JEDEN zaschlý slepičinec! Méně přežraný Inženýr (záminka Byla jsem ti nakrmit psa se stane obsolentní)!

“Já jsem si říkala, víš, ty pořád pracuješ, a já bych potřebovala jednu DENNÍ KAMARÁDKU. Aby se mnou něco dělala, když ty jseš pryč.”
A já mám být ta večerní? Po práci? Když se dokravím domů a zkopnu zasmrádlé lodičky? No to mně teda!
 Ale Lilly Varle jsem nezavrhla úplně. Třeba je hodně aktivní a sousedku utahá tak, že večer nebude mít na sociální potřeby náladu.

“A víš co? Lilly přijde ke mně v sobotu odpoledne na drink. A chtěla by tě taky poznat. Musíš přijít. “

“To jistě,” řekla jsem IRONICKY a pomyslila si něco o prdeli vypelichané.

 

Jenže dny ubíhaly, káva se monotónně překapávala ráno i večer, a do mých těkavých představ se pozvolně vkrádala tajemná Lilly Varle. Potřebuju koupit mlíko. Jak asi vypadá? Inženýr už zase jezdí zadkem po koberci. Co jí vlastně na sousedce tak zaujalo? Stejná velikost tepláků jako podivná hra osudu? Neměla bych Inženýrovi přecejenom nechat ucviknout….Lilly Varle. V pátek večer jsem již byla pevně rozhodnutá. Musím ji poznat. Cynthia opakovaně nepřišla do práce a z kancelářského stolku mi před neomluvenými absencemi odcizila deset kusů čokálodovo-kokosových tyčinek Bounty.

 

Přijela v červeném Chevroletu Cavalier (čtyřdveřový sedan), obyčejnější auto snad v severní Americe neexistuje. Sousedka ji vřele objala a představila:
“Tohle je moje NOVÁ KAMARÁDKA, Lilly Varle.”

Podala jsem jí ruku a se zdvořilým brackenridge si ji prohlédla od hlavy k patě. Oči. Check. Vlasy: Vyžehlené do rovna. Check. Věková kategorie 30-35. Fashion sense: 2 (na škále bulvární módní policie od 1-10). Tepláky: Se třpytivým logem BeBe. Check.

 

Lilly Varle se křivě usmála.

“Jen si přinesu z auta tabuli a hned jsem zpátky.”
“Tabuli? Na co tabuli? Dáme si víno!”
 rozjařila se sousedka naivně při představě, že dnes bude mít na návštěvě NE JEDNU, ale DVĚ KAMARÁDKY. I Ashton byl vypulírován do božihodového. Jen toho sametového motýlka si neustále snažil ODZOBNOUT ze smokingu.

Tabule nebyla velký kus čokolády, ani švédský jídelní bufet, ale obyčejná školní pomůcka ke znázorňování matematických vzorců.

“Co je? My si tady budem něco kreslit nebo co?” znejistěla sousedka.

“Nech se překvapit,” pousmála se tajemná Lilly Varle a nakousla:
“Co byste si přály ze všeho nejvíc?”
“Světovej mír jako?” zamyslela se sousedka

“Bronzovou sošku V.I.Lenina?” zavtipkovala jsem, vědoma toho, že vzhledem k publiku a jeho neznalosti evropské politické situace dvacátého století, pochopivý úsměv nesklidím.

Lilly Varle se zatvářila přísně.

“Kdybyste se nemusely ohlížet na to, kolik co stojí.”

Sousedka zaváhala.

“Já mám prachů jako šlupek. Od tý doby, co kondomovci natáhli brka, žijem si z dědictví jako kingové, že jo, Ashtonku?”

“A já zase nic nepotřebuju. A na ten rum a botox si vydělám vždycky,” podpořila jsem sousedku minimalistickým argumentem.

Lilly Varle vyskočila na krku zelená žíla.

Ne. MUSÍTE se mi svěřit s nějakým přáním nebo z toho nic nebude.”


Z čeho nic nebude? Z teplákového kamarádství?
 To už sousedce asi take došlo, proto rychle zareagovala:


“No dobře, Lilly Varle, tak já bych chtěla třeba dovolenou kolem světa na lodi a ponorce se speciálně upravenou kajutou pro Ashtona. A aby s náma nejel Kondom.”

“To je její manžel, alkoholik,” vysvětlila jsem Lilly.

“A já,” doplnila jsem pohotově“bych třeba chtěla umět lítat a bejt neviditelná. Anebo ne. Chtěla bych nový auto. Buick Enclave, ale metalízovej.”

Lilly Varle si ulehčeně oddechla a sevřela MODRÝ OMYVATELNÝ FIX v pravé ruce.

“Fajn. A já vám teď ukážu, jak to všechno můžete mít do tří let nebo ještě dřív.”

Na tabuli freneticky naskřípala soustavu kružnic propojenou čárami. Z vrchního kola vedly dvě nohy do nižších dvou a ty se následně rozdvojovaly směrem dolů do čtyř geometrických tvarů, které se potom... A tak dále.

 

Sousedka se mi vpila do zornic.

“AMWAY,” řekly jsme zároveň.

 

Šprnc! ozvalo se zpod stolu. Ashton si konečně odklovnul motýlka a tím udělal definitvní tečku za svým VESNICKO-VIDLÁCKÝM ohozem.

 

Lilly Varle jsme vypoklonkovaly společnými silami. Nechtělo se jí, a sousedka byla nakonec nucena na ní vypustit stádo sklepních slepic, které distributorku Amwaye vykvokaly až do Chevroletu.

 

“Já vlastně ani žádnou DENNÍ KAMARÁDKU nepotřebuju,” povzdychla si sousedka hned po rozplynutí výfukových dýmů. “Já mám stejnak spoustu práce s Ashtonkem.”

 

Zapomněla dodat, že nejméně pět hodin týdně jí zaberou tajné výjezdy k lojerovi Tlusté Andrey, kterému pomstychtivě ucpává klíčovou dírku žlutou plastelínou.



53 názorů

Honzyk
23. 01. 2011
Dát tip
varle je uzasny, ale nejvic asi vecirek, jako bych tam byl...a ta tva touha, aby sousedka UZ, do prdele, mela nejaky to VARLE, kamaradku....jinak seznameni u teplaku (stejna velikost) me malem srazily ze zidle!!!DDD

Jéé stvn to mne se vůbec nezdálo! A ty férové fragmenty jsou také použity jako literární prostředek. ale na názor ma právo každy, tak děkuji.

StvN
21. 01. 2011
Dát tip
Posledni dobou se tu na Pismaku stale casteji setkavam s takovou podivnou strohosti, ktera hodne kazi dobre literarni mravy. Treaby tyhle dve vety: Včetně spodního prádla. Které jí bylo vidět. Vzdyt to vubec nejsou vety. Vracime se nekam do literarnich pralesu. Naprosta rezignace na nejake literarni postupy, absence vkusu. Skoda. Nepochopil jsem, na co je v teto povidce potreba prvni odstavec. S dejem vubec nesouvisi. Ma predstavovat jenom jakoby nadhled hrdinky, ale spise predstavuje jeji neschopnost vclenit se do socialniho prostredi. Coz je trochu divne, protoze sama hrdinka neni zrovna filozofkou, je to spise takova afektovana vecne na neco nesrana starsi tricatnice, takovych je hodne, ale asi se mezi sebou nesnaseji. Celkova afektovanost mi neprijde vtipna, spise naopak, budi to dojem takoveho toho zenskeho tutununu zvatlani, ktere je ve vysledku o nicem.

Tragicus
20. 01. 2011
Dát tip
Jako samostatny text to za moc nestoji, mozna v kontextu ostatnich povidek (jestli jsem z povidky spravne pochopil, ze je to nejaky cyklus) - mozna clovek potrebuje byt s postavami szity, aby jim dokazal odpustit tyto v podstate nezajimave a ordinerni zazitky.

moorgaan
20. 01. 2011
Dát tip
Lilly Varle si umi pohrat..a ty taky.-)).. cece ty pises jako chlap! ... povidka se mne libi i kdyz se ztracim nekde v tech tvych kombinacich..ale neva..ja se vzdycky najdu a pak vitezoslavne pokracuji az do konce!.-))

hanaka
20. 01. 2011
Dát tip
Já ti ještě nedala Tip? No, to musím napravit! :-) *T

no vidis, tenhle nazor beru. ja te nezesmesnuji. proto jsem ti take nenapsala nic zesmesnujiciho. jsem pouha amaterka, ktera se po nocich zivi tancem na tyci a behem dne vyskakuje z dortu na narozeninovych oslavach.

katugiro
20. 01. 2011
Dát tip
Kritizuji tvoje dílo, to ty mi neustále oplácíš snahou o zesměšnění. Je mi líto, ale ani na tomto poli jsi nedokázala nabídnout nic zajímavého, proto se nezúčastním.

nekritizujes moje dilo, ale me. zadnou kritiku k dilu jsi nenapsal. to jako bych ja napsala kritku k tve osobe: pripochcany impotent. vidis, a neudelala jsem to. ;-DDDD hodne stesti a nezapomen si pred spanim vycistit zuby, katugiro.

katugiro
20. 01. 2011
Dát tip
Já jsem nezačal konverzaci, ale napsal kritiku k dílu. Nedivím se, že tě slovo "amatérismus" popíchlo, ale vzhledem k typu textu i ke tvým reakcím nemám k jakékoliv hlubší kritice důvod.

pokud vim, zacal jsi tuto konverzaci ty. zatim, krome nalepky amaterismus, jsem od tebe neslysela slovo konstruktivni kritiky. jen delas chytreho.

katugiro
20. 01. 2011
Dát tip
moc nerozumím souvislosti mezi krásou a chytrostí jednoho člověka a kvalitou textu někoho jiného, můžeš mi to vysvětlit? (a pošli mi příště prosímtě avízo, když mě oslovuješ)

ano, katugiro, pro me je to samozrejmost. jak by se pak poznali ti hrozne chytri a krasni (jako TY), kdyby nebylo blbcu, co pisou picoviny, jako ja?

katugiro
20. 01. 2011
Dát tip
pro tebe je to samozřejmost?

ano, stoji samozrejme za hovno, katugiro. ů=DDDDD

katugiro
20. 01. 2011
Dát tip
tvými slovy tedy: tento text stojí za hovno

ja vim, katugiro, ve srovnani s tvymi dily (0), moje stoji za hovno. ;-DDDD

katugiro
20. 01. 2011
Dát tip
Kamile Sikoro, to je kurnik nějaká pomsta tohleto? Zrovna tentokrát je v PM textů až až a ty tam prdneš ještě tohle... Autorku bych nerad urazil, ale takovýhle amatérismus mě v PM prostě rozčiluje.

Garay
20. 12. 2010
Dát tip
Jo, jo... Akorát to ještě moc nezvládám přes kostrče :) Pořád mají tendenci strkat :)

hezky terminus technicus garay

..taky moc pěkné..garay..:))

Garay
19. 12. 2010
Dát tip
Já používám výraz "prdeloskialpinismus"... to je takové balancování na cizích hýždích z možností rozhodnout se, kam až dolezeme :)

diky vsem uzivatelum!!!!!!

Dave Lister
11. 12. 2010
Dát tip
Haháá..dost dobrý.A ten rozdíl mezi řití a prdkou , vida, vida-- to by člověk neřek, co se nedoví..Prča, i ty komenty...-)

ArnieR
08. 12. 2010
Dát tip
Ještěže to Ashtonkovi nevyrazilo oko... a zajímalo by mne, zdali je již opeřen.. A vůbec... co jeleni? TIP

hanaka
08. 12. 2010
Dát tip
Brac, gratuluji k nominaci :-) Líbilo *T

dik kamco a tesim se na kritiky.

Avízo StvN. Ahoj, chtěl bych nominovat tuto povídku do PM. Dík...

Kamil Sikora: autor souhlasi!!!

Adamova Eva
08. 12. 2010
Dát tip
:O))))))))))***

Andyhell
08. 12. 2010
Dát tip
Jenom tam? Tak to je škoda, že by tě mimo prestižní soutěž ubylo, kdybys vymáčkl dvě tři věty. Když už tu jsi, teda.

Andyhell a brackenridge: Od toho je tady povídka měsíce. Souhlasí autor s nominací? Tam se dočká vážnějších kritik...

Andyhell
08. 12. 2010
Dát tip
A ty kdybys nekafral, Kamile, a radši se vyjádřil, co si myslíš o té povídce, však jsi taky "znalec" :)

..nooo..brack..ať za tebe nemusím nastavovat svůj zadek,,zas..:o))))))

dekuji a zastydela jsem se u sveho malo fundovaneho rozboru rite a prdele. rozhodne si to do priste nastuduji!!! ;-DDD

Tož, tentokrát jsem se nasmála nejen povídce, ale i "fundovaným" komentářům pod ní. Zvláště Andyhell a Kamil Sikora se vyznamenali. Se Cynthií jsi byla dřív spokojená...měla bys jí jako její nadřízená to pití zatrhnout!

Lan
07. 12. 2010
Dát tip
Brack, Tvůj inteligentní (typicky brackenridgeovský) humor nadsázek je, bez nadsázky, brilantním svědectvím jedné lidské epochy.

Oldjerry
07. 12. 2010
Dát tip
Kosý pohled na v podstatě nemilou společnost - odhled nebo nadhled. Závěr trošku vyšuměl.. To je fuk, pobavil jsem se a jediné co mne trochu rušilo je pár chybiček, nejspíš překlepů. Ano, tohle JE jedlé...

Hned první kritiky potvrdily to, co už všichni dávno víme: Písmák je plný znalců...

sveřep
07. 12. 2010
Dát tip
:D

..moc to s proctologii nepřeháněj..ať ti to nezůstane..:)))

Andyhell
07. 12. 2010
Dát tip
Možná jindy, teď se jdu věnovat studiu proctologie :)

..ale..ale.--no taaak..:)) ..raději si přečti od brack jiné sousedky..neboj..tadle je nejdelší..:))

Andyhell
07. 12. 2010
Dát tip
Jenže zažité je právě řiťolezectví. Nebo rektální alpinismus. Anální speleologie. Prdelolezectví vyvolává dojem, že se leze PO ní, nikoli DO ní. A nepruď, nebo ti ukážu názornou pomůcku!! :)

..zní..nezní..držme se zažitého..seš učitel..nebo co?????..nový Komenský?????..:))))

Andyhell
07. 12. 2010
Dát tip
No jo, ale to se právě říká špatně. Pošleš-li někoho do prdele, posíláš ho jen do mezihýžďové rýhy, zatímco do řiti, to už musí úplně dovnitř. (A nebo kecám kraviny, ale když už jsem to jednou plácnul, tak si teď na tom musim trvat, to je jasný :o)) Každopádně řiŤolezectví zní líp

..aaale..aaale..Andyhel..se normálně říká lézt někomu do prdele..tak nekafrej..:))) ..brackoušku..dobrý ..dobrýýýýý..jen tak dál!!!!! ..parádička..:o))))))))))))

Andyhell
07. 12. 2010
Dát tip
Autorka si za domácí úkol nastuduje rozdíl mezi prdelí a řití. Protože zatímco prdel jsou hýždě, řiť je konečník, takže se LOGICKY říká řiťolezectví nikoli prdelolezectví :) Je to trochu dlouhé a ke konci se to vleče, ale dá se.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru