Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jak to začalo, tak to i končí

13. 12. 2010
0
4
294
Autor
Noobos

Šel si tak zloděj temnou ulicí, kapuce na hlavě a ruce hluboko v kapsách; šel si, a koukal do země, nikomu do očí nepohléd'. Jde si tak prvně, rodina hladoví. Kdysi měli peněz dost, ale chtěli novou televizi. Chtěli počítač. A auto. A druhé. Chtěli vše nové. A za dva roky znovu. Když neměli peníze, půjčili si. Bylo to tak snadné...

A teď nemají. Dluhy stouply. Potřebuje peníze - už ne kvůli luxusu, kvůli přežití. Tak se oblékl a šel do deště. Chodí už tak hodinu, ale nemůže se odhodlat. Vtom vidí bohatého chlápka v saku. Má zlaté hodinky. Musí být bohatý.

Ruka svírá vystřelovák v kapse. Muž sbírá odvahu. Za chvíli se na úzkém chodníku míjí. Teď! ...ne, není dost odvážný. Boháč odchází šouravým krokem. Muž potřebuje peníze. Pojistka cvakne, čepel vyletí do noci. Voda stříká z kaluží, zloděj běží za zlatými hodinkami. Ty ještě nic netuší. Jen se houpou na zápěstí, pomalu neseny deštivou tmou.

Povalení na zem. "Dej sem prachy. Všechny. Ty hodinky taky". Udělal to. Napadl. Oloupil. Je z něj zloděj. Mohl za to on, nebo společnost? Dlužník, nebo věřitel? Hodinkám je to jedno, když mění majitele. Tik tak. Tik tak.

Hodinky by se tak jako tak loučily. Nebyly by s majitelem dlouho. Byly neseny do zastavárny. Bohatý jen vypadal jako bohatý. Na luxus mu půjčili. Zlato mělo vykoupit listopadovou splátku. Ale teď ho nemá.

"Co si počnu?" ptá se kaluže. Potřebuje peníze. Potřebuje je hned. Jak jen je sehnat? Jak?

Šel si tak zloděj temnou ulicí...


4 názory

sharik
15. 12. 2010
Dát tip
začínalo to dobře, ale ten konec se mi tak nějak nelíbí. napsat takovejhle koloběh už asi napadlo víc lidí - mě kdysi taky, ale neudělal jsem to, právě proto, že jsem měl pocit, že by to nevyznělo dobře...

Noobos
13. 12. 2010
Dát tip
Děkuju, s předvídatelností máte asi pravdu, vytržení z kontextu a nedostatek informací byl záměrný s cílem sdělit jen dojmy, ne přesné události. Se stejným cílem jsem postavy nijak nepojmenoval - chtěl jsem spíš sdělit své pocity z dnešního trendu žití na dluh s tím, že se může jednat o kohokoliv. Přítomný čas měl zase přidávat na akci a napětí, je vidět, že se moc nepovedlo, stane se, příště strávím trochu víc času pilováním před publikací :)

Je to poněkud prvoplánové - chtěli včechno, zadlužili se, teď okrade hlava rodiny jinéího zadluženého... trochu to působí spíš jako trochu rozvité oznámení v černé kronice - nedozvíme se nic o hlavní postavě (vlastně ani nevím, jeslti jsem ji hlavou rodiny nazvala právem), natožpak o vedlejší. Nedozvíme se, jak dlouho se odhodlávala, jal lehce/těžce k tomuto řešení, na co myslí, jestli myslí, co vedlo k zalduýení (já vím - půjčky - ale proč tak chtěli mít věci, na které nemají?), jakou barvu vlasů má zlodějova dcera a jeslti mají kanárka, kam chodila oběť k zubaři, ani nic jiného. Chci tím říct, že text, i na svoji krátkost, obsahuje žalostně málo informací, skoro ýádfné reálie, kromě velmi neurčité ulice a jedněch zlatých hodinek, žádné city, pocity, ůvahy, řeči... atd. Pozor taky na stylistiku. Střídání minulého a přítomného času působí náhodně, neúčelně a textu neprospívá. Téma je nosné - ae zalsoužilo by si víc. Hodně štěstí do dalšího psaní.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru