Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Co to znamená být mužem

17. 12. 2010
12
23
2561
Autor
Armand


První věta, která mě napadá, je tato: ženy nás muže musí zachránit, ne nahradit. Zatím, zdá se, se děje to druhé. Ženy dnes začínají vládnout mnoha profesím v bankovnictví, v právnických firmách, účetních firmách i jinde. Více než padesát procent manažerů v USA jsou ženy a z patnácti nejvlivnějších profesí, u kterých se předpovídá nejvyšší růst v následujících deseti letech, jsou jen dvě, kterým nedominují ženy. Ženy, podle údajů z USA, začínají také vydělávat více, než muži, a to zejména jsou-li bezdětné a neprovdané. Tyto ženy jsou podle průzkumů, které šokovaly jejich zadavatele budoucí kupci rodinných domů! Ne mladí muži, nebo úspěšní podnikatelé, ale mladé, bezdětné, nevdané ženy. Ženy se pomalu začínají se stávat živitelkami rodin. Alespoň to tvrdí Hanna Rosin ve své přednášce „A new data on rise of women.


Muži opouštějí pozice moci a k moci se dostávají ženy. Ale moc vždy slouží jen sama sobě. Není nic krásného ani přitažlivého na ženě chodící do práce „od do“ a vracející se vyčerpaná domů, neschopná věnovat svou laskavou pozornost rodině a dětem, neschopná žít bez chůvy nebo uklízečky. Není nic okouzlujícího ani sexy na udřené samoživitelce s maskou společensky vytížené a pracovně úspěšné ženy.


Moc slouží vždy jen sobě, jen tomu, aby rostla. A používá lidi jako baterky. Po tisíce let používala muže a dala jim za to formální společenskou a politickou převahu nad ženami. Teď, když už muži nemají co dát, přitahuje moc novou oběť, ženy. A ony, po tisíce let utiskované, po tisíce let matky těch mužů, kteří jim vládli, matky, které své syny začaly vychovávat tak, aby jednou přišla ta chvíle, kdy muž nebude mít moc nad ženou, jsou silně přitahovány touto vidinou.


Ženy jsou dnes ty, které oplývají mocí. Ženská síla převažuje a převyšuje mužskou. Utlačuje ji, řekla jedna moudrá žena a dodala: „Ženy mají syrovou moc, ale nezvládají ji, protože jí schází mužský element. Kluci jsou už „malí chlapi“, ale nikdo jim neřekne, co dělat a není jim vzorem. Je potřeba pozornost věnovat mužům. Teď je chyba, že pozornost je upřena na ženu, ... žena neví, co s tou silou dělat.“ Ano, mužský element je ten, který dává řád a tvar. Mužský element je světlo, je to síla Nebe. Ženský element ve své syrové podobě je síla Země, temnota, schopnost rodit. Bez řádu Nebe, bez světla mužské síly, zrodí ženská síla pouze chaos, bez Nebe je Země jalová poušť.


Bylo by tragédií, pokud by ženy podlehly moci stejně jako kdysi muži. Bylo by tragédií, kdyby usilovaly o zadostiučinění po stovkách let příkoří. To by znamenalo konec – nejen žen. Pokud ženy nepochopí svou roli v této proměně a „stanou se muži“, výsledkem symbolicky bude … že už tu nebudou žádné skutečné ženy.

Ženy byly po tisíciletí léčitelkami těla i duše. Byly učitelky, šamanky, vizionářky. Byly matkami, pečovatelkami a ochranitelkami. Byly studnicí moudrosti, znalkyně bylin, přírody a jejích cyklů, strážkyně svatyní a ohně, duší míst, kterým říkáme domov nebo rodinný krb. Ženy byly ve výjimečných případech také bojovnice.


Čím byli muži a jak je to s nimi dnes? Mužská síla je zdecimovaná kulturou moci. Je zavřená v železné krabici, o které hovoří Tony Porter ve své přenášce „A call to a man“. V té krabici jsou podle něj následující položky: Muži nepláčou ani otevřeně neprojevují své emoce (kromě hněvu), neukazují slabost ani strach, předvádějí moc a nadvládu (zejména nad ženami a dětmi), agresivitu a dominanci, jsou ochránci, ale nesmějí být „zženštilí“, jsou heterosexuálové, ne teplouši, jsou vzorem síly, atletičnosti, tvrdosti a odvahy, umějí se rozhodovat a nepotřebují pomoc, vnímají ženy jako majetek, který vlastní. Dodal bych ještě jednu věc do krabice: muži vydělávají peníze, jsou stroje na vydělávání peněz.


Jaká je ve skutečnosti mužská síla? Tvrdím, že je tvořivá. Muž je podnikatel. Ale nepleťte si slovo podnikat s významem „vydělávat peníze“. Znamená to tvořit, objevovat, ale také vytvářet prostředí či sloužit. To vyžaduje skutečnou odvahu, sílu, vytrvalost a spolupráci. Mužská síla je z principu uzavřená, pevná, pronikající. Tak jako jang, je dostředivá, koncentrovaná.


Muži selhali, protože zapomněli na druhou půlku své duše, na ženu, na kouzelně měkkou a poddajnou jinovou sílu otevřenosti a komunikace. Bohem se jim stal čas a nezbyl žádný prostor. Dnes ženy cítí moc, syrovou moc. Volá je, podbízí se. Všichni se zajímají o ženy. Ženy nastupují! A selžou, pokud zapomenou na druhou polovinu své duše, na mužskou sílu. K tomu potřebují muže. Silné muže. Úkolem žen tedy není zvítězit nad muži, převzít jejich místo ve společnosti či v rodině a vládnout jim. Úkolem žen je dát mužům sílu – dát jim svou autentickou ženskou sílu.


Co to znamená být mužem?

To znamená být si vědom své ženské, jemné stránky, jejímž darem je soucit, trpělivost a laskavost, schopnost podporovat a sdílet. Pak je teprve možné skutečně tvořit a podnikat. Pronikat skrze svět, ale ne jako dobyvatel, ale jako sjednotitel. Skutečné mužské kvality se objevují až ve chvíli, kdy si je muž vědom svých ženských kvalit. Výsledkem těchto kvalit je sebedůvěra. Ne ta hraná, uslintaná namachrovanost siláků, chytrost intelektuálů a servilita obchodníků. Muž, jenž je podporován svou vnitřní a má-li štěstí, i svou skutečnou ženou, svou partnerkou, v sobě nachází vlastnost, která sjednocuje všechny zmíněné atributy mužnosti. Tou vlastností je rozhodnost. Rozhodnost spojená s nadhledem a smyslem pro humor je dokonalost spojená s moudrostí nedokonalosti.


Kéž ženy dávají sílu mužům a muži ženám. Kéž je to vzor, který spolu dají dětem.





23 názorů

keby som si prešiel ja tým čím si prešli ženy a ešte stále prechádzajú tiež by som si asi povedal -urob mi dieťa a potom nezavadzaj....úsmev

Dave Lister
23. 12. 2010
Dát tip
OK, jasně, tak sorry,to byla moje nas.anost, měj se.

Armand
23. 12. 2010
Dát tip
Milly: ahoj, nahráváme. Dnes jsme dokončili dvě skladby. Teď jsem je zrovna dal na http://bandzone.cz/ragdoll. :) Ty další dvě budou až v lednu, 4. 1., ale těžko hovořit o CD. .-) Dave Lister: to sis dosadil Dave, ty samoživitelky tam nikde nejsou. Tak jak o tom píšeš, máš pravdu. Jde o jiný typ žen, než ty, co zůstaly opuštěny s dětmi na krku. Je o ženy, které nechtějí muže ani děti nebo děti bez muže ... ženy, kterým jejich kariéra je substitucí za něco, co ve skutečnosti nahradit nelze.

Milly
23. 12. 2010
Dát tip
Armande, ja se sem vratim.. (a troufam si tvrdit, ze si to budeme cist spolecne dva- kazdy za jednu ze zminovanych stran) Nahravas.....- bude CD? 8-) (pred koncertem..? .o))

Dave Lister
22. 12. 2010
Dát tip
..dobrá úvaha, souhlasím.jen s těma samoživitelkama nevím, jak by to mohly změnit..stát na ně totiž kašle, a pokud i ten otec není schopen, tak prostě nechápu jak by mohly jinak ty děti zabezpečit?Podle mě sem tohleto nepatří. A nevím, samoživitelky jsou buď v pohodě- málo případů, udřený, anebo pak taky naštvaný..to jen tak na okraj, být samoživitelka ve většině případů není otázka volby, spíš prů|er.A masku mají kvůli obraně..protože jsou v boji, být s dětma sama je boj.

Armand
20. 12. 2010
Dát tip
synáček: krásně jsi to napsal, děkuji. Jeden z mála který se projevil jako muž v pravém slova smyslu a vyjádřil svůj (a mně přijde, že nepřevzatý, osobní) názor a to ještě způsobem, který obohacuje a rozvíjí původní text. Vzácné, vážím si toho.

synáček
19. 12. 2010
Dát tip
Nevím, jestli je vůbec reálné očekávat, že se dnešní člověk dokáže odpoutat od čistě osobního pohledu na výše uvedený problém a bude schopen, či ochoten, řešit jej s nutným, byť alespoň nepatrným, nadhledem. Nejde totiž o to říkat, jak to, či ono, my sami cítíme, jak to vidíme, ale snažit se přijít na to, jaké by to, či ono, mělo (správně) být. Druh Homo sapiens sapiens je tu asi tak 40 000 let. Během této doby jsme prošli nejrůznějšími sociálními modely, a jen stěží můžeme říci, který model byl ten pravý ořechový. Možná to nevíme dodnes. Obdobné je to i s lidskými („mužskými“ a „ženskými“) vlastnostmi. Byli tu hrdinové i zbabělci, snílci i tvrdí realisté, militaristé i pacifisté… a to všechno jak mužové, tak ženy. Nejednou to byla i móda, která předepisovala, jak mají vypadat (a jak se mají chovat) ženy a jak jinak zase muži. Jediné, co přetrvává, je princip. Mužský princip je aktivní, ženský princip je pasivní. Aktivní princip v ještě nedávné době vyžadoval i nutnou fyzickou zdatnost, neboť „měnit tvář země“ se nedalo jinak než krumpáčem a lopatou. Dnes jde spíše jen o mačkání koflíků, což klidně mohou provádět i ženy. Je tu však něco mnohem důležitějšího, nežli otázka profesí, peněz a moci. Člověk je totiž (na rozdíl od ostatních tvorů) bytost duchovní. Nejsme jen tím, co (ze sebe) vidíme při pohledu do zrcadla. To, co vidíme, je jen hmotná schránka. To, co jsme skutečně my, je duše, nebo chcete-li, vědomí, které s tou naší hmotnou schránkou nemá nic společného. (Tedy až na to, že ji oživuje.) Kdo je starší, ví zajisté velmi dobře, o čem mluvím, neboť naše vědomí zůstává stále stejné (duše nepodléhá času), kdežto naše tělesná schránka očividně stárne. Žena je v duchovní oblasti výše nežli muž, což je dokonce velmi výstižně popsáno i v bibli. Píše se přece, že Bůh stvořil nejprve Adama. Uplácal jej z bláta a vdechl do něho duši, kdežto ženu údajně „pořídil“ jen z jednoho Adamova žebra. Obyčejným selským rozumem můžeme zjistit, že v Adamovi byl mnohem větší poměr hmoty, nežli v Evě, v níž naopak muselo být více „duchovna“. Neznamená to ale, že by žena byla inteligentnější, nebo chytřejší, nežli muž. Znamená to, že žena, lépe nežli muž, může navázat duchovní kontakt, že je to právě žena, kdo může být blíž k Světlu. Schválně používám slovo může, namísto slova má, neboť záleží jen a jen na ženách samotných, budou-li o něco takového vůbec usilovat. V této schopnosti spatřuji největší a nejdůležitější poslání ženy. Ženy skutečně tedy mohou zachraňovat. Nejenom muže. Mohou zachránit i sebe… mohou zachránit lidstvo jako takové… *

nostalgik
19. 12. 2010
Dát tip
Jako jsou zženštilí muži, jsou i zmužštělé ženy. Spojité nádoby, navzájem se přelévající dle apelu doby. ***

Armand
18. 12. 2010
Dát tip
Nicollette: ty JSI dokonalá žena. :) To především. A tečka. Jenom se toho bojíš, zdá se - zatím. A to jsi na tom ještě hooodně dobře, uvážím-li některé "povedené" kritiky, ze kterých strach jen čiší. Jestli v tom hraje roli "kapku něco jinýho" (tedy kromě strachu) si nemyslím. Protože to není o ladění mužského a ženského principu. Je to o do široka otevřených očích, o té rozhodnosti. Každý kdo o tom přemýšlí v pochybnostech je prostě jen dezorientovaný, stále hledá a má strach. Jsem hrdý na to, že jsem Muž. A umím být jemný jako žena, odcházet "roztomile, jako holčička při náboženstí" jak napsal Rimbaud. To "ladění" nikdy nekončí. K dokonalosti patří ona moudrost nedokonalosti. Dokonalost je prostě úplná jen s tou špetkou nedokonalosti, tak jako je v monádě jangu špetka jinu a naopak. :) Má špetka nedokonalosti je někdy větší, než hora Méru. Dneska při nahrávání jsem byl zase nervózní jak pes :) Natočili jsme čtyři. Zítra jdu dohrát kytaru a zpěv .-) Drž palce. a dík za reakci!

Fouraix
18. 12. 2010
Dát tip
Mužský element je světlo, je to síla Nebe. Ženský element ve své syrové podobě je síla Země, temnota, schopnost rodit. Bez řádu Nebe, bez světla mužské síly, zrodí ženská síla pouze chaos, bez Nebe je Země jalová poušť. co je to za bludosloví? mám i některé typicky ženské vlastnosti, třebas nepraktičnost ve věcech technických, nerad a spíš defenzivně řídím auto.. být tzv. "mužem" pro mě neznamená nic, krom toho, že mě přitahují holky. prostě jen jedna ze 2 možností.

sharik
18. 12. 2010
Dát tip
zajimava uvaha. souhlasim ze strachem z zen, ktere chteji muze nahradit... ale jinak je to, doufam, trochu prehnane

dadadik
18. 12. 2010
Dát tip
a na mužích je toto přitažlivé a akceptovatelné?: "Ale moc vždy slouží jen sama sobě. Není nic krásného ani přitažlivého na ženě chodící do práce „od do“ a vracející se vyčerpaná domů, neschopná věnovat svou laskavou pozornost rodině a dětem, neschopná žít bez chůvy nebo uklízečky. Není nic okouzlujícího ani sexy na udřené samoživitelce s maskou společensky vytížené a pracovně úspěšné ženy."

Nicollette
17. 12. 2010
Dát tip
Vzhledem k tomu, že jsem s Tebou několik let žila mohu za a) vyvrátit, že bys byl machista apod. :) a za b) že si mě, jako ženu, vždycky podporoval a choval ses tak, jak jsem doposud u mužů nezažila... Na druhou stranu, tvoje nároky jsou převysoké, ideální, absolutní... otázka je, jestli to může fungovat kdybych já byla dokonalá žena. Jestli v tom nehraje roli ještě kapku něco jinýho, než jen že si člověk vyladí mužskou a ženskou stránku... Who knows..

Vaud
17. 12. 2010
Dát tip
já jsme obklopen krásnými vyčerpanými business ženami a trochu mě děší ale uplně domácí puťka u plotny mě možná děsí ještě víc u nás v práci je ještě jedna kategorie, které projde úplně vše - a to jsou homosexuálové - těm projde víc věcí než business krasavicím :-)

Markel
17. 12. 2010
Dát tip
už mockrát jsem četla tyto a podobné úvahy a souhladím s Dianou, v každém člověku možský a ženský prvek, jen to vyladit, za námět k zamyšlení se - T

Janina6
17. 12. 2010
Dát tip
Nemůžu říct, že jednoznačně souhlasím, protože to bych zjednodušovala. Je tady hodně námětů k přemýšlení, za které děkuji...*

Diana
17. 12. 2010
Dát tip
V každém z nás je mužská a ženská složka trochu jinak namíchaná. Nepřijde mi až tak důležité, jací by měli být muži a jaké by měly být ženy, jako to, že bychom měli být především dobrými lidmi. Každý potom, ať muž nebo žena, bude tvůrčí, soucitný, rozumný a sebevědomý a bude mít správnou stupnici hodnot. Takže bych ti, Martine, trochu oponovala. Jsem přesvědčená, že především člověka v sobě a ve druhých musíme hledat, respektovat, chránit a rozvíjet! Zajímavá a inspirativní úvaha T*

Andyhell
17. 12. 2010
Dát tip
Machismus zabalený do vzletných vět. Nelíbí.

Medvědi si s bláboly netykají

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru