Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

BEZMOC

19. 12. 2010
11
30
1905
Autor
Lan

 

Přišla ke mně holčička a podala mi plastový hrníček s čajem.

„Na, budu hádat, jestli piješ."

Byla jsem ve školce nová, děti mě svými projevy uváděly do rozpaků. Nerozuměla jsem jim. Tuhle hru jsem ale pochopila hned, vzala si od holčičky plastový hrníček, přiložila ho ke rtíkům a dělala, že piju. Mocně jsem naprázdno polykala a snažila se, aby se mi krček, který holčička pokrčená v kolínkách zblízka pozorovala, co nejvíce pohyboval v předstíraném lokání.

Holčička vítězoslavně zvolala:

„Polkla si! Piješ!"

„Nepiju, jen to dělám, že piju."

„Piješ!"

A křičela na pani učitelku, že lžu, že říkám, že nepiju a přitom že piju, a křičela to i na všechny děti a ty děti, které s holčičkou vyrůstaly už od jeslí, začaly taky křičet:

„Lže! Lže!"

Paní učitelka ke mně přišla, vzala mi hrníček z ruky a řekla mi, že když se budu chtít napít, musím přijít za ní a že ona mi dá.


30 názorů

Edvin1
09. 02. 2011
Dát tip
Kdosi kdesi řekl, že "když něco chodí jako kačena, vypadá jako kačena, vydává zvuky jako kačena, tak je to kačena". Na to naše předstírání nenaletí jenom děti - celé národy to dokázaly. S neblahými následky. Jsme buď od přírody naivní, nebo chceme být klamáni. Psycholog by se na tomto rozboru příčin klamání a nechávání se oklamat určitě vyžil.

Lakrov
20. 12. 2010
Dát tip
Tuším v tom jakousi nezřetelnou paralelu s nějakým "vyšším řáďem", jemuž jednou všichni(?) musíme podlehnout, ale úplně přesně ještě smysl tohohle textíku nechápu. Snad mi to dojde léty... :-) Tip za částečnou aplikovatelnost na zdejší poměry (ačkoli to tak možná zprvu nebylo míněno).

Markel
20. 12. 2010
Dát tip
to se pak táhne celým životem, líbilo - T

StvN
20. 12. 2010
Dát tip
Všechno souvisí se vším, když už se do toho jednou pustíš.

StvN
20. 12. 2010
Dát tip
Marvine, myslel jsem tím především, že to je o dost složitější a že mi přišlo, že to autorka tak trochu zmixovala, aniž by to skutečně bylo potřeba. A studovat psychologii dítěte na takovém úseku není dobrý nápad. To musí být už hotovka. Zpočátku tvorby se autor učí, co všechno má napsat, aby čtenář viděl to, co vidí on. Později se začíná učit, co psát nemá, aby čtenáře zbytčně nemátl. A jak říkám. Tyhle prozaické miniatury mám rád právě proto, že je na nich nejvíce znát, jakou práci si s ní autor dal a když se podaří vybrousit nějaký pěkný šperk, tak je to opravdu zážitek. Jinak bych samozřejmě neměl ani důvod cokoliv vytýkat.

Dospělí sou jenom přerostlý děti, co si myslí že ví víc a víc zažili. Jinak je to furt stejný. :)

koloušek
19. 12. 2010
Dát tip
Člověk si musí zvykat od malička...T*

sharik
19. 12. 2010
Dát tip
detskej pocit bezpravi... Mnohem neprijemnejsi, nez kdyz je cloveku vic, i kdyz pak teprve jde o vazny veci. T

Lan
19. 12. 2010
Dát tip
Dobře, zkusím to.

StvN
19. 12. 2010
Dát tip
To se ti přesně snažím říct, že na to stačí mnohem kratší úsek, takže tamto můžeš klidně vypustit.

Lan
19. 12. 2010
Dát tip
Myslím si, StvNe, že psychické rozpoložení se dá nastínit i na docela krátkém úseku textu. Stačí pár vět, aby čtenář pochopil... Ale děkuju Ti. Těší mě Tvůj zájem kritika.

StvN
19. 12. 2010
Dát tip
Bohatě stačí říct, že jsi byla nová. Ostatně na jednu stranu se ti tyhle dvě situace trochu vylučují, protože jestli jsi nová, tak ještě nikdo neví, že se straníš a pokud by ses stranila "ze zvyku", pak bys nebyla nová. A následné pozvání do hry vyznívá také jinak v obou situacích. Když jsi nová, jde o způsob, jakým se tě snaží druhé děti poznat. Pokud bys nová nebyla, pak by mohlo jít o nějaký druh "šikany". Psychické rozpoložení - na tam krátkém úseku textu se o žádnou psychologii nesnaž. On to ani čtenář moc nečeká. Naopak čím více text odosobníš, čím více text archtypizuješ, jestli to tak jde říct, tím větší bude mít efekt. V tomto bodě se totiž dostáváš do situace, kdy si musíš zvolit, jestli chceš psát opravdu jen strohé, perfektně zacílené, prozaické miniatury, nebo jestli si chceš s textem i trochu hrát, pak ale už pomalu začínáš psát povídku nebo novelu.

Lan
19. 12. 2010
Dát tip
StvNe, nevím jestli by bez těch vět bylo zřejmé v jakém psychickém rozpoložení jsem se nacházela, že jsem zůstávala stranou, skotačivé hry jsem nechápala. A jak tedy hrníčková hra znamenala pro mě jakýsi stěžejní okamžik...který dopadl fiaskem. Přesah? Je to o pocitu beznaděje jednoho v právu vůči davu ("davové psychóze") v neprávu. O pravdě, se kterou člověk zůstává sám. O první zkušenosti s tímhle fenoménem.

StvN
19. 12. 2010
Dát tip
Chybí mi přesah. Pak taky nechápu, proč se v textu objevuje infomrace: děti mě svými projevy uváděly do rozpaků, nerozuměla jsem jim, hrát s nimi mě nelákalo. Tuhle hru jsem ale pochopila hned Vypustit a nic se nestane. Pokud to tam chceš mít, pak by to mělo mít nějaký význam pro text.

Lan
19. 12. 2010
Dát tip
Marvine, Tvoje "promiň" není na místě. Těší mě Tvůj zájem...

Lan
19. 12. 2010
Dát tip
Protože Tys to byl...kdo mě znejistil.

Lan
19. 12. 2010
Dát tip
Nemůže, když už ji jednou vydá, Marvine. To i proto předzveřejňuju svoje texty, které můžu zatím obměňovat po libosti. Tedy podle citu, nejen mého.

Lan
19. 12. 2010
Dát tip
"na to už je pozdě, zdá se"...Marvine, tak to je skutečná bezmoc. A já myslela, že pozdě není nikdy.

gabi
19. 12. 2010
Dát tip
krivda, možno prvá, nie posledná...*

děti mají jinak nastavené hranice lži...až s věkem se naučí tyhle fígle...:o)

Lan
19. 12. 2010
Dát tip
Marvine, děkuju! Měla bych se ještě pokusit přidat hodnotu?

..jj..dětský kolektiv..

renegátka
19. 12. 2010
Dát tip
Ty jo, ještěže zrušily trest smrti.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru