Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

O BABIČCE A VAŘENÉM INDOVI

21. 12. 2010
5
8
1307
Autor
Lan

Babička odpočívala v prosezeném květovaném ušáku, tuhý polštář z vyrudlé plyše chránil její tělo před divokým pružným pérem. Na kamnech v měděné konvici z Tibetu vřela voda na čaj.

Babička vstala.

Ležela jsem na gauči, nasládlý vtíravý odér dával tušit, co je pod ním. Podívala jsem se vyčítavě na babičku. Zalívala čaj, byla tak krásná.

"Dělám to pro domovníka, já...vždyť víš...Pomoz mi!"

Vytáhly jsme z pod gauče nahé, uvařené už, tmavé tělo Inda.

Babička začala opatrně obírat maso, házela ho psům.

"Je to ten, se kterým jsem včera večeřela..." pomyslela jsem si a oškrabávala opatrně lebku. Oči mi sjely k scvrklému mužství.

Pak se venku něco semlelo a dovnitř vběhnul strážník. Stačila jsem přes Inda přehodit těžkou brokátovou látku, sedla si na něj, kostičky zakřupaly. Zahlídla jsem babiččin vyplašený pohled.

U kamen se válelo pár kůstek. Strážník si jich všimnul.

"Srnčí," pohodila babička hlavou směrem ke kamnům.

Strážník vypil šálek čaje a odešel.

Dodělaly jsme svou práci. Očištěnou kostru donesly jsme domovníkovi. Domovník máchl rukou k otevřenému úložnému prostoru postele. Obraného Inda jsme do něj uložily a zaklaply čalouněné víko.

Domovník si na postel lehl a holí zaťukal na zeď.

"Jen se opláchnu," zavolal ženský hlas z vedlejší místnosti. 


8 názorů

Edvin1
20. 04. 2011
Dát tip
Lakrov: Souhlas v obou bodech.

Lakrov
18. 04. 2011
Dát tip
I při opakovaném čtení mi připadá, že jde buď o jakousi (mně nepochopitelnou) alegorii, nebo o úryvek delšího textu či "projektu", o ukázku, jejímž účelem je otestovat, jak taková absurdnost na čtenáře zapůsobí. Edvinovi1 děkuji za avízo, autorce přeju mnoho čtenářů, chápavějších než jsem já :-)

Edvin1
18. 04. 2011
Dát tip
O mých dojmech po přečtení tohoto textu bych asi napsal to samé, co Lakrov: Přečteno. nepochopeno. Nevadí.:-) K samotným literárním kvalitám mám následující výhrady: Po přečtení vět: "Ležela jsem na gauči, nasládlý vtíravý odér dával tušit, co je pod ním. Podívala jsem se vyčítavě na babičku." jsem si pomyslel, že babička byla inkontinentní. Dle mého názoru je to chyba - nechtěné klamání čtenáře, či navádění tímto směrem asi nebylo Tvým záměrem. Strážníka, ani toho nejblbějšího, se tak snadno, a k tomu čajem, opít nedá. Tahle epizoda je nedomyšlená. Ani při nejbujnější mé fantazii, ani ve světle všech knih, co jsem je kdy přečetl, a zkušeností, co jsem je nashromáždil za léta mého již ne zrovna krátkého života, si nedovedu představit, proč by měl mít domovník, nebo kdokoliv, zájem na kostech z uvařeného člověka. Dále mi je naprostou záhadou, co to bylo za ženskou, co se ve vedlejší místnosti myla a co má její mytí co dělat s kostičkami po vařeném Indovi. Ten sen může ovšem zůstat takový, jak jsi jej sepsala. Ale pak je třeba jej zasadit do většího rámce, a nějakou myšlenku z něj v tom vnějším, širším rámci vyvodit. Tak, jak to je, to na mne působí jako nahlédnutí do spisovatelské dílny - asi jako pohlédnutí autorovi přes rameno do jeho poznámek, bez znalosti celkového textu. Opakuji se: Při čtení Tvých opravdu mistrovsky postřehnutých a stejně dobře sepsaných textů mám pořád stejný dojem: Lan nám dává ochutnat jednotlivé ingredience, ale na hotové jídlo, tedy kompletní literární Dílo si ještě budeme muset počkat. Přičemž tvrdím, že na ně máš. Nechybí Ti ani pozorovací, ani spisovatelský talent. Chybí Ti schopnost zasadit jednotlivé postřehy do delšího, souvislého příběhu. No a taky Sitzfleisch. Přeji Ti, abys obojí našla. Ed

..šmánkote..:) ..díky za vlastní noční můry..:)

Páni, co na to říct? Mám na sebe prásknout, že se mi to líbí? Nebudu za úchyla?

baaba
21. 12. 2010
Dát tip
Sigmud f. by ti sen vyložil, ale je rozhodně divokej :) ...a dobře odvyprávěnej*

Lakrov
21. 12. 2010
Dát tip
Přečteno. Nepochopeno. Nevadí :-)

renegátka
21. 12. 2010
Dát tip
Mám dost podobnou sbírku snů, zvláště když čtu od Raye Bradburyho povídky Malý vrah.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru