Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Free Fall

28. 12. 2010
1
2
809
Autor
Rock Storm
http://img338.imageshack.us/img338/589/freefalllogosmall.jpg

Rozhovor s Free Fall nejen k novému albu

 

Alan

Vy jste začali hrát už v roce 1995. Na první demo si posluchači počkali až do roku 2000 , proč tak dlouho?

FF

Prvních pět let bylo jen období hledání, zkoušek a sem tam nějaký koncert. Pokoušeli jsme se o nějakou naši nahrávku na zkušebně, ale bez uspokojivého výsledku. Tak jsme se rozhodli to svěřit do rukou někomu, kdo to umí. A to Staňovi Valáškovi ze studia Šopa.

 

Alan

Pak to šlo vesměs pěkně po sobě vydávání alb. Máte je ale vydávány jinde, ne vždy u jednoho a toho samého vydavatele. Proč tomu je tak. Bulvár čtenáře ani tak nezajímá, spíš zda šlo o nějaký posun.

FF

Ve skutečnosti jsme vydavatele měli jenom jednoho. První CD ´´Difference´´ (2004) vyšlo samonákladem. Druhé ´´Garden of depression´´ (2007) bylo už pod hlavičkou RedBlack. Ale nové

cd ´´Double meanings´´ DM (2010) jsme si opět vydali sami. Jednali jsme s firmou o našich možnostech a podmínkách ohledně novinky, ale protože by jsme se nemohli dostat na prodejní cenu kterou jsme chtěli, měli jsme to opět v režii my.

 

Alan

Dostali jste se i na dost kompilací a to i obrazových, psali jste sami , nebo si vás všiml vydavatel.

 

FF

Některé kompilace vyšly v rámci soutěží, kterých jsme se účastnili a na některé jsme byli osloveni vydavateli. Zaujala je naše hudba a tak se nás zeptali, jestli bychom se nechtěli na jejich projektu podílet. A s radostí jsme nabídku přijali.

 

Alan

Jak jste se dostávali do většího podvědomí posluchačů , ať už alby nebo kompilacemi, zvedlo se vám i častější koncertování a účasti na festivalech?

FF

Hodně nám pomohlo vítězství v soutěži Rocková 12, které nás dostalo na hlavní stage M.O.R ve Vizovicích a ještě další velké festivaly. Účastnili jsme také České Rockové Ligy, se kterou bylo spojeno taky dost akcí. Vždycky je to ale na kapele jak se postará o to, aby měla hodně koncertů.

A tak se snažíme i my a nespoléháme se na na to , až nás někdo pozve.

 

Alan

Vy a video klipy, máte dva. Jak jste se k nim dostali? Kdo vám je točil? A myslíte si , že je lepší vjem pro diváka potažmo posluchače, pokud je klip dělaný formou mini movie a nebo klip live z koncertu? Proč to takhle chápete?

FF

Klipy všeobecně mají význam pro kapely hlavně jako propagační materiál. Z toho důvodu je točíme i my. Je jen otázka vkusu diváka , která forma mu sedí víc. Já mám radši klip, ve kterém je nějaký děj a dokáže mě zaujmout. Proto děláme mini movie.

Klip k Reality nám točil Petr Babinec sám bez naší účasti a už před náma měl bohaté zkušenosti s velkými jmény. K novince Amphetamine - to byl zase Petr Sítník. Jeho přístup k práci byl naprosto profesionální. A vzhledem k tomu , že jsem byl za hlavního aktéra dobrovolně vybrán já, obdivuju i jeho trpělivost :-)

 

 

Alan

Měli jste nějaké vystoupení i v zahraničí. Kde všude jste hráli jaká byla atmosféra a kdo vám zařídil koncertování v zahraničí.

FF

Do dnešního dne jsme měli jedno zahraniční vystoupení a to na Slovensku ve Skalici.:-) Bylo to v rámci Elysion tour. Atmosféra tam byla příjemná. A jednou jsme málem hráli v Anglii, z čehož po té sešlo. Asi na nás ještě nebyli připravení :-)Třeba se nám podaří ještě někde podívat.

 

Alan

Váš nejlepší koncert na který vzpomínáte a zároveň nejhorší , na který by jste nejraději zapomněli? Prostě jak se říká totální propadák.

 

FF

Konkrétně nejlepší koncert nevím. Bylo jich víc. Určitě mezi ně patří naše premiéra na M.O.R, koncert v Buchlovicích s Waltari, akce v Brně na Melodce a nesmím zapomenout na náš domácí klub Mír v Uherském Hradišti , v kterém se samozřejmě konal i křest DM a byla to super akce.

Co se týká propadáku, tak ten má za sebou snad každá kapela. I my jsme absolvovali takové akce.

Třeba když je komplet kapela na place o rozměru 2 x 3m , kde neslyšíš nic,ani sebe. Je to bez ozvučení a bez lidí. Po koncertě slyšíš jenom hukot, protože si měl hned za uchem činely.:-)

 

Alan

V letošním roce 2010 vyšlo nové album, vydávali jste si ho sami. Nikdo se nechtěl ujmout presu a nebo jste se rozhodli vydat CD ve vlastní režii.

FF

O vydání DM jsme jednali s naším vydavatelstvím, ale protože by jsme se nemohli dostat na prodejní cenu , jakou by jsme chtěli bylo by potřeba víc financí, jsme se rozhodli pro samonáklad.

Žádného jiného vydavatele jsme ani nekontaktovali.

 

Alan

Kde jste nahrávali, jak dlouho trvalo natáčení a co si slibujete od tohoto alba.

 

FF

Nahrávali jsme tradičně v Šopě u Staně Valáška. Čistého času to trvalo asi 3 týdny a opět ve skvělé atmosféře. Tak doufám, že novým cd oslovíme nové fanoušky a pořadatele festivalů a dostaneme se zase trochu víc do podvědomí.

 

Alan

Zde více propojujete hudební styly a žánry. Půjde nová a novější tvorba k duhu vašim stálým posluchačům?

FF

Nevím na kolik je nový materiál jiný, než naše předešlé desky, ale pořád je to klasický FF plný změn nálad a prolínání různých žánrů. Ti co nás poslouchají, ví co od nás můžou čekat a noví fanoušci to zjistí :-) V práci s různými žánry mám hodně rád WALTARI, kteří to umí opravdu výborně a jdou mi příkladem.

 

 

Alan

Mně osobně toto album hodně oslovilo a mám z něj dobrý pocit to jsem vyjádřil v recenzi na album. Píši tam i o skupinách které slyším z tohoto alba, čerpali jste mírně z tvorby těchto kapel a nebo to prostě tak vyplynulo?

FF

Je těžké posoudit, na kolik je naše muzika ovlivněná a na kolik to jde z nás. Myslím , že po x letech hraní nejde být v tomto směru moc objektivní. V žádném případě se ale nesnažím nikoho kopírovat. Jsme jenom naladění na stejnou vlnu, jako třeba tebou jmenovaní Paradise Lost nebo Lacuna Coil. Snažím se jenom docílit tu atmosféru, kterou mám rád a kterou to má mít.

 

Alan

Posloucháte tyto kapely a nebo jinak co kdo z kapely vlastně poslouchá?

FF

Co se týká třeba těch Paradise Lost a Lacuna Coil, tak to posloucháme všichni. Ale pak to už máme každý trochu jinak. Pepa s Alešem L. mají rádi Tool, Slipknot , A Perfect circle, Aleš V. zase Anastasiu, Depeche Mode,atd...Já ten záběr mám hodně široký. V podstatě od 30tých let až po současnost, kde mezi moje favority patří třeba Type O negative, Tiamat, Moonspel a mnoho dalších.

A Laura je zase velká folkloristka.

 

Alan

připravujete nějaké větší tour k albu?

FF

První tour na podporu DM nám už i skončilo. 17.12. ve Zlíně jsme ho ukončili společně

z Dying Passion, s kterými jsme tour jeli. Jsou to super lidi, tak nás to i mrzí...Na Nový rok máme už něco rozjednáno, jenom to dořešit. Každopádně budeme včas informovat.

 


Alan

Nějakou zajímavost a nebo bonbonek chystáte pro fanoušky v průběhu nadcházejícího ½ roku?

 

FF

Zatím takový bonbonek je pro nás pozvání na vyhlášení cen Břitva 2011, které se koná 23.4. v Brně na Melodce. Této akce se máme zúčastnit jako účinkující. Ale třeba se nám podaří i něco víc :-)

Nicméně máme v plánu hlavně koncertovat, pořádně se s ´´novou´´posilou sehrát a připravit na novou sezonu. A mezitím samozřejmě dávat pomalu dohromady nový materiál....

 

Alan

Díky za rozhovor, závěrem si můžete říci co chcete. Necenzurujeme

 

FF

Vzhledem k tomu , že jdeme zase do nového rocku, tak bych chtěl za FREE FALL popřát čtenářům hodně pohody a ještě víc objetých fesťáků a klubů než tento rok...Samozřejmě českých :-))

Free Fall


2 názory

Rock Storm
29. 12. 2010
Dát tip
tam je to taky jsem rád žes to četl

Rabb
29. 12. 2010
Dát tip
nemám nic proti, jen myslím, že rozhovor s kapelou by se více vyjímal na nějakém hudebním serveru, kde i těch fanoušků se určo najde víc. :-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru