Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Povídka měsíce - Prosinec 2010 - Hlasování

11. 01. 2011
6
54
5227
Autor
StvN

Za měsíc Prosinec byla na Povídku měsíce nominována tato díla:

 

 

- KAPITÁN SVOU SKŘÍŇ NIKDY NEOPOUŠTÍ - autora VT Marvin 
.recall. autora .duke. 
Devětačtyřicet autorky Lady de Winter  
Jak jsem potkal Háre Krišna autora Matthew Whitecrow

Jex - Poslední zásilka autora Týpek_z_Budoucnosti

Měsíční so náta autora DDEX

Noční host autora Saetri-Ihn
PODOBAL SE KLAVÍRU autorky Lan

Před spaním autora Arthur Chyba
První podzimní den autora FAE BOMB
Sousedka má NOVOU KAMARÁDKU autorky brackenridge

Stařec a toulavý pes autora Stařec_007
Velký poprask v malém lese autorky sepotvkorunachstromu 
VYKASTROVANÝ INTELEKTUÁL autora Měrka_out 
Zatím to zvládáme autora Bohouš Krejza

Výpověď autora sharik

Slabošští muži a vylepšené ženy autora jsk

 

 

 

Do konce dne 21. 1. 2011 je možno hlasovat pro tři (dva, nebo jeden) nominované texty, zde, v komentáři, a to tak, že se uvede pořadí těchto tří povídek včetně odůvodnění.

 

Hlasování označte jako vážnou kritiku.



Další podrobnosti a informace v klubu Povídka měsíce.


54 názorů

1/ Noční host autora Saetri-Ihn - Podle mého názoru skvěle napsaný text. Autorovi se daří dodržet čistotu stylu. Příběh, náhodné setkání s podivínem, který se možná stal a možná je jen umným podobenstvím, nutí k zamyšlení nad smyslem věcí a života vůbec. 2/ KAPITÁN SVOU SKŘÍŇ NIKDY NEOPOUŠTÍ - autora VT Marvin - Zručně napsaný text. Podaný uvěřitelně, reálně. Navíc oceňuji, že autorovi se podařilo tohle téma podat bez zbytečných klišé a aniž by sklouzl k moralizování. 3/ Zatím to zvládáme autora Bohouš Krejza - Skvěle vystižená atmosféra zmaru, bezradnosti a otupělosti v životě alkoholiků. Uvěřitelně hořké a dobře se četlo.

Stařec_007
22. 01. 2011
Dát tip
Čas rozhodující není, spíše závěr. Já sednu a prostě pišu, sám nevím co bude v další větě nebo kam se to bude vyvíjet a už vůbec né jaký to bude mit závěr :-)) Nakonec se sám dívím :-) A se mnou i spousta ostatních :-))

FAE BOMB
22. 01. 2011
Dát tip
Postaršíagent_007: Tak to ti skoro závidim. Já všechno píšu strašlivě dlouho. Vlastně se ani nechci chlubit, kolik času mi to zabere. Leckdo by mi totiž vmet' do ksichtu, že když to teda trvalo tak dlouho, tak proč to teda neni napsaný pořádně...

..starče..jen piš..jde ti to výborně a budeš jednou úplně zkvělej.:.))

Stařec_007
22. 01. 2011
Dát tip
Stařec a toulavý pes je můj druhý pokus o povídku. Nepatřím mezi vypsané písmáky co dokáží nad svým dílem prosedět "hodiny" a dovést ho k dokonalosti. Obvykle mi sepsání trvá pár desítek minut a to je možná důvod proč je plná "klišé" s velmi jednoduchým závěrem. A to dokonce tak, že některé čtenáře urážela. Každopádně ale děkuji všem co si jí přečetli a měli chuť se k ní jakýmkoliv způsobem vyjádřit. Jsem potěšen, že někteří do mě dokonce vkládají velké naděje :-)Takže ještě jednou díky. Vaše připomínky nebudou zapomenuty :-)

..nj...)

StvN
22. 01. 2011
Dát tip
No nic. Jenom že tohle neuznám.

:o))))..no co.:))))

StvN
22. 01. 2011
Dát tip
Taky si přečti, co tam napsal, šprýmař.

..no však hodnocení dodatečně vložil..pokud mě zrak nešálí..

StvN
22. 01. 2011
Dát tip
Jde mi o to, aby se teto akce ucastnili lide, kteri maji zajem o literarni prozaickou tvorbu. Skutecnost, ze pozadujeme i hodnoceni ma svuj vyznam, ktery by mel byt prinosem i pro autory.

Janina6
22. 01. 2011
Dát tip
FAE BOMB, s tím můžu souhlasit a těším se, že na tvá slova dojde. Nemyslela jsem to zle, já jenom na autory s větším potenciálem mám automaticky větší nároky :-)

..to by mě zajímalo ..proč nebudeš..StvN.. ..zajin doplnil..oč ti teda jde?

StvN
22. 01. 2011
Dát tip
Zajine, tady nejsi ve skole a ja nejsem tvoje ucitelka. Neni tvou povinnosti hlasovat, ale kdyz se pro to rozhodnes, tak to udelej podle pravidel. Jestli s tim mas problem, tak jdi nekam jinam. Diky za pochopeni. Jinak pro upresneni tve hlasovani zapocitavat nebudu.

FAE BOMB
22. 01. 2011
Dát tip
Musim konstatovat, že se mi ta povídka, poslepovaná z "klišé", líbila. Snad kvůli tomu, že se mi v době čtení nechtělo myslet. Objevil jsem zde i určité známky "nevypsanosti", ale celkový dojem mi to nikterak nenarušilo. Autor má velký potenciál. Trošku ubere na klišé a posílí základní dějovou linii. Pak nás tu strčí do kapsy všechny...

Janina6
22. 01. 2011
Dát tip
FAE BOMB, jako ten "kdosi", kdo setřel Starci jeho povídku, bych chtěla pro vysvětlení říct, že ten příběh vůbec není špatný a byl by i docela dobře napsaný, kdyby se autor nedržel vyslovených klišé, jako "rád rozdával radost","jeho srdce bylo naplněno štěstím", "v očích byla vidět naděje" a kdyby v závěru nenaservíroval čtenáři tak polopaticky poučení z příběhu. Bylo by to moudré a dojemné, kdyby... ale o to kdyby přece jde, ne? o to, jakým způsobem se to řekne, jaké prostředky autor použije. V tom vidím rozdíl mezi lepší a horší povídkou.

FAE BOMB
22. 01. 2011
Dát tip
Hlasuji pouze pro: "Stařec a toulavý pes". Jak mu kdosi napsal do kritik: "Sázíš na otřepané slovní rekvizity..." S tímto souhlasím. Děj vpodstatě žádný. Dědek vylezl z baráku, našel psa a zase se vrátil. Žádné nároky na čtenáře. Vlastně závidím schopnost používat ony "otřepané slovní rekvizity". Osobně bych do nich nastrkal pár ručních granátů, polil to yperitem a následně do toho vysypal buben ze Špagina. Pak by se to snad číst dalo... Záporně hodnotím díla nemravná, až úchylná...

Zajin
22. 01. 2011
Dát tip
1. Velký poprask v malém lese autorky sepotvkorunachstromu 2.Devětačtyřicet autorky Lady de Winter 3. Sousedka má NOVOU KAMARÁDKU autorky brackenridge Zdůvodnění: 1. Velký poprask v malém lese mi připomněl moji oblíbenou autorku Beatrice hraběnku de Dia svojí upřímností a svěžestí, dodnes si vzpomínám, jak jsem ji na střední škole citoval v originále, "tak nezklamali by mne ani jiní, proti nimž bych se vskutku provinila". A kdo by neměl rád zvířátka... 2. Krásné, romantické, zamilované. Vzpomněl jsem si na K.H. Máchu se slzou v oku, když si zapisoval do deníčku, že "večer dvakrát onanie". Navíc, když si představím, jak mladík nahoře od pasu zcela nahý vystupuje do deště, jsem vzrušen a jdu si šňupnout naftalín. Každopádně dobře napsané a tedy čtivé, jen mi tam ještě chybí trochu máty peprné(Mentha piperita). 3. Rozjezd na začátku, to jsem si říkal, že všechny řitě světa, i ta jeho. A že třeba dojde i na anální sex (za použití kondomu DUREX a lubrigačního gelu PRE-SEED). Ale pak se mi nějak pointa ztratila, takže nakonec až třetí místo, i když styl jest excelentní.

Tragicus
21. 01. 2011
Dát tip
1. Saetri-Ihn 2. jsk 3. .duke.

StvN
21. 01. 2011
Dát tip
Chyba to je proto, že ten text je ochuzený o spoustu dobrot. To je jako s erotickými filmy. To prostě nejsou dobré filmy.

Proč je to chyba, StvNe?

StvN
21. 01. 2011
Dát tip
Ty bys udelala lepe, kdyby sis precetla nejakeho Capka nebo treba Dostojevskeho, abys pochopila alespon zaklady plynuleho textu. Na erotiku se vyser. Erotika je nejerotictejsi prave kdyz je zminena v naznacich. Kdyz je nevyrcena. Ty delas chybu, ze erotika je cilem, ne prostredkem, tveho psani.

StvN
21. 01. 2011
Dát tip
Marvine, treti misto jsem vybiral tezko. Na to, kolik povidek tu mame.

Ženská na jednu noc, ideální to autorka eroticky laděné prózy. V podstatě už pro svůj literární úspěch nemůžu víc udělat. Tedy ještě bych mohla nafotit sérii aktů a ke každé povídce jeden přidat. To by byla čtenost, panečku. ;)

StvN
21. 01. 2011
Dát tip
1. duke 2. sharik 3. starec Cetl jsem tak nejak vsechno a vitezi u me povidky, ktere si na nic nehraji. Jsou to texty, u kterych se da hovorit o takovych tech literarnich atributech, jako je sloh a styl, syntax, syzet, forma. U zbylych povidek mam problem s tim, ze jsou bud o nicem, respektive vypravi nejakou banalni prihodu, kterou se snazi jakoby povysit na neco super skveleho, ale duvodem je jenom to, ze se to stalo autorovi, nebo to jsou povidky napsane bez ladu a skladu nejakym poloslohem, ktery nema hlavu ani patu. Dost me mrzi, ze zejmena zenske autorky nemaji snahu a nemaji styl, ze jim jde jen o kratkodoby efekt. Mozna je to odrazem dnesni doby "na jednu noc", kdy je cilem zeny co nejvice zapusbot v co nekratsim case a pak to bude vyjde a vezmou se nebo se to zkusi nekde jinde. Jak rikam. Je to skoda.

StvN
21. 01. 2011
Dát tip
Zajine, bez odůvodnění nemohu tvé hlasování započítat.

Zajin
21. 01. 2011
Dát tip
1. Velký poprask v malém lese autorky sepotvkorunachstromu 2.Devětačtyřicet autorky Lady de Winter 3. Sousedka má NOVOU KAMARÁDKU autorky brackenridge

moorgaan
20. 01. 2011
Dát tip
1. - Velký poprask v malém lese - sepotvkorunach 2. - Vykastrovany intelektual -Měrka 3. - Sousedka ma novou kamaradku - brack proste to tak je, komentare jsem dal pod dila samotna

katugiro
20. 01. 2011
Dát tip
Nesdílím s ostatními radost ani z počtu povídek, ani z kvality, jasně že jsem největší morous, ale některých kousků jsme snad mohli být ušetřeni... No nic, nakonec to postavím takhle (další poznámky jsou pod díly): 1. Lady de Winter - Děvetačtyřicet; v téhle povídce vidím větší přesah, než v kterékoliv z ostatních 2. VT Marvin - Kapitán svou skříň nikdy neopouští; zaujalo víc než kandidáti na třetí místo, jinak k tomu nemám co říct 3. Bohouš Krejza - Zatím to zvládáme; povídka, která se mi nelíbí, ale přesto myslím že je docela dobrá (druhým adeptem byl Saetri-Ihnův Noční host, ale ten se mi znelíbil při dalších čteních)

Godfrey
17. 01. 2011
Dát tip
Tak když jsem to už jednou všechno přečetl, tak si taky zahlasuju. 1. Saetri-Ihn: Noční host 2. VT Marvin: - KAPITÁN SVOU SKŘÍŇ NIKDY NEOPOUŠTÍ - 3. Stařec_007: Stařec a toulavý pes 1. Povídka, která mě zaujala jednoznačně nejvíc. Evokuje střet dvou myšlení dvou různých typů lidí. Jednoho, který už je pro nás vzácný až neznámý a druhého, převládajícího. Sympatické je, že reprezentant našeho myšlení je druhému muži nevnucoval, ač je považoval za vyšší. Často byl kritizován epilog jako něco zbytečného. Já si naopak myslím, že tam jednoznačně patří. 2. Pro mě trochu reminiscence na Bradburyho povídku Celé léto v jediném dni. Povídka je vystavěna přímo mistrovsky. Užití du-formy se tady výborně hodí. Moc se mi i líbí ta pasáž, která se odehrála jen v mysli hlavního hrdiny, aniž bychom to v první chvíli poznali. 3. Na textu mi ohromně vadí absence odstavců. Byl kritizován za prvoplánovost nebo polopatičnost. Ta charakteristika sice platí, ale mně to v tomto případě sedlo. Sedlo mi to hodně. Já si něco takového občas rád přečtu. O třetím místě jsem ještě docela dlouho uvažoval pro Artura Chybu nebo sepotvkorunachstromu.

Lakrov
17. 01. 2011
Dát tip
... ještě jednou a vážně... 1. KAPITÁN SVOU SKŘÍŇ NIKDY NEOPOUŠTÍ autora VT Marvin 2. PODOBAL SE KLAVÍRU autorky Lan 3. Velký poprask v malém lese aut. sepotvkorunachstromu KAPITÁN SVOU SKŘÍŇ NIKDY NEOPOUŠTÍ: Líbí se mi tenhle -- spíš vnitřní monolog, než povídka. Líbí proto, že je to (na Písmáku) jeden z nemnoha textů, které, krom toho, že se v nich autor zabývá sám sebou, zároveň něco sdělují. Zde je navíc ono 'zabývání se sám sebou' jen prostředkem k čitelnosti sdělení, umocněným oním neobvyklý podáním ve 2. osobě. Spatřuji v tomhle textu příznivé zjištění -- návrat zdejších autorů k realitě, životu a snaze využití jazyka jako prostředku pro určité sdělení; narozdíl od (zde) často preferovaného 'psaní pro psaní', psaní o ničem. PODOBAL SE KLAVÍRU: Těžko říci, ze je to povídka; spíš poeticky podaná vzpomínka s nádechem nostalgie a snad i hořkosti. Líbí se mi i pro svůj místy nezvyklý (a pro autorku typický) slovosled, navozující náladu snu. Velký poprask v malém lese: Zprvu nezřetelná paralela postupně získává zcela konkrétní tvary. Tak konkrétní, až pro zasvěcené přestává být dvojsmyslným sdělením. Nepatřím mezi zasvěcené a mám slabost pro dvojsmysly. Hodnotím jako aktualitu a taky za "dodržení kategrie"; z mnou vybraných textů je jedině tenhle jednoznačně povídka.

Lakrov
17. 01. 2011
Dát tip
1. KAPITÁN SVOU SKŘÍŇ NIKDY NEOPOUŠTÍ autora VT Marvin 2. PODOBAL SE KLAVÍRU autorky Lan 3. Velký poprask v malém lese aut. sepotvkorunachstromu KAPITÁN SVOU SKŘÍŇ NIKDY NEOPOUŠTÍ: Líbí se mi tenhle -- spíš vnitřní monolog, než povídka. Líbí proto, že je to (na Písmáku) jeden z nemnoha textů, které, krom toho, že se v nich autor zabývá sám sebou, zároveň něco sdělují. Zde je navíc ono 'zabývání se sám sebou' jen prostředkem k čitelnosti sdělení, umocněným oním neobvyklý podáním ve 2. osobě. Spatřuji v tomhle textu příznivé zjištění -- návrat zdejších autorů k realitě, životu a snaze využití jazyka jako prostředku pro určité sdělení; narozdíl od (zde) často preferovaného 'psaní pro psaní', psaní o ničem. PODOBAL SE KLAVÍRU: Těžko říci, ze je to povídka; spíš poeticky podaná vzpomínka s nádechem nostalgie a snad i hořkosti. Líbí se mi i pro svůj místy nezvyklý (a pro autorku typický) slovosled, navozující náladu snu. Velký poprask v malém lese: Zprvu nezřetelná paralela postupně získává zcela konkrétní tvary. Tak konkrétní, až pro zasvěcené přestává být dvojsmyslným sdělením. Nepatřím mezi zasvěcené a mám slabost pro dvojsmysly. Hodnotím jako aktualitu a taky za "dodržení kategrie"; z mnou vybraných textů je jedině tenhle jednoznačně povídka.

Zatím hlasovalo jen 5 lidí! Vážení autoři, i vy můžete hlasovat...

Stařec_007
16. 01. 2011
Dát tip
Díky K3, povídku už nechám tak jak byla napsána. Příště to snad bude lepší... :-)

K3
16. 01. 2011
Dát tip
1) - KAPITÁN SVOU SKŘÍŇ NIKDY NEOPOUŠTÍ - 2) Stařec a toulavý pes 3) PODOBAL SE KLAVÍRU ---- 1 - Profesionálně napsaná povídka s vyzrálým rukopisem. Závažné, stále aktuální téma šikany. Trochu chybí výrazná pointa. Pro mě je ale důležitější sdílnost a opravdovost příběhu. V tomhle případě pisatel dokonale vystihnul to, jak by se zachovala většina z nás. 2 - Způsob psaní mi trochu připomíná můj vlastní z některých povídek. Nese známky velikého úsilí a snahy na jedné straně a nevypsanost, až křečovitost, na straně druhé. Méně zkušenosti přináší také některá klišé, jak se zmínili ostatní. Možná by stálo za to, ještě jednou pořádně přečíst a proškrtat. Přes tyto výhrady na mě povídka zapůsobila, především duší. Starý člověk se cítí zbytečný. Přes veškerou snahu okolí má dojem, že je jenom trpěn. Rozhodne se odejít. Kdo ví, jestli ne na vždy. Ale nachází něco, co mu chybí. Vrací se zpět s novou nadějí a smyslem života. Je to velmi silné až biblické téma, a proto ji řadím na druhé místo. 3 - V mém bodování skončila těsně za druhou povídkou. Je to lyrika sama. Četlo se to jako "jedna báseň". Odstavce mi nevadí, naopak. Takhle napsané texty (sdělné, úsporné, nic navíc, s lyrickou atmosférou) se mi líbí. Možná by se však hodilo odstranit mezery mezi odstavci, bylo by to ucelenější a zároveň oddělené. Pointa ukrytá v poslední větě..?

Janina6
15. 01. 2011
Dát tip
1. duke. : .recall. O bolesti ze ztracené lásky píše kdekdo, ale .duke. umí tohle téma podat neobvyklým způsobem, bez sentimentu, ale přitom působivě, navíc dobře zvládnutou formou, z které mám pocit jisté dokonalosti, bez potřeby cokoli vylepšovat. Jestli ta blokace bude opravdu trvalá, přijde Písmák o výborného prozaika. 2. VT Martin: Kapitán svou skříň nikdy neopouští. Zaujala mě netradiční du-forma, ale hlavně uvěřitelné vykreslení psychiky malého šikanovaného kluka. Příjemně plynoucí vyjadřování, plné fantazie, místy až metaforické. 3. Saetri-Ihn: Noční host. Saetriho oblíbená složitá souvětí vykreslují podivné setkání na podivném místě, příběh působí tajemně, udržuje napětí, dává námět k hlubšímu zamyšlení.

Winter
14. 01. 2011
Dát tip
Takže duke je bloklej. inu, vyhraje pm in memoriam. 1) duke. 2) jsk 3 VT Marvin. ad. 1) je příjemné číst text, když má čtenář pocit, že mu autor chce říct něco důležitého - a trochu nového. V případě narvaha je to už ucelený světanázor zabalený do řízné bezskrupulózní formy. I když, jak jem psal pod textem, mi stavba minipovídky připomíná spíš anekdotu, pořád mám pocit, že to je asi nejkonzistentější a nejuzavřenější text za tenhle měsíc. ad. 2) citový holocaust. Jo, tuhle povídku asi nikdo nemá rád, krom mě a těši teda. Má sice roztáhnutý úvod plný zbytečných serepetiček a hračiček, nicméně námětově a od 3. kapitoly i literárně jde až na dřeň. Pod nánosem počátečních vtípků je ukryt aktuální a o to bezútěšnější text. ad. 3) poněkud kontroverzní užití duformy se zde našlo s neotřelým námětem, takže celek mnohem víc než na obecné mravní hodnoty působí na samotného čtenáře, žádná prvoplánovitá agitka. Texty, které zaujaly: rozhodně Arthur Chyba se svou miniaturkou - no a samozřejmě Bohouš a Měrka, což už je taková písmácká záruka kvality.

Tragicus
13. 01. 2011
Dát tip
Katugiro: No, jelikoz pod povidkou neni zadna zadost o vlozeni do PM a nema ani tip, da se predpokladat, ze o zarazeni pozadal autor sam.

..díky..Kamile..:)

Tak jsem to prošel a hlasuji takto: 1.místo - Měrka. Zábavné, vtipné, psáno z lehkostí a fantazií, čte se to úplně samo. Ani náznak těžkopádné kostrbatosti, což je důkazem vypsanosti autora. 2. místo - sepotvkorunachstromu. Tady dávám body za téma, bajky se tu často nevidí. Je to fantazijní, sice trošku kýčovité, to uznávám, ale v normě. 3.místo - Saetri-Ihn. Z ostatních zaujalo nejvíc, je to přemýšlivé, trochu ponuré. Chybí mi tam dialogy, což většinou považuji za nedostatek, ale do povídky tohoto typu se nehodí.

katugiro
13. 01. 2011
Dát tip
"Jex - Poslední zásilka autora Týpek_z_Budoucnosti" - není to nějaký omyl?

Já to Vím ze jsem tvou erotickou fantazii ale prosím te nedávej to najevo takhle naverejnosti ;-D

marvine, urcite jsi hlasoval pro me.... ;-DDDDD

Prosecký
12. 01. 2011
Dát tip
Zbyly ještě nějaké prosincové povídky, které nebyly nominovány?

17 povídek...to je snad rekord, což je ostatně dobře. Ale nějakou dobu mi zabere, než to všechno přelouskám...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru