Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

TRISKAIDEKAFOBIE

12. 01. 2011
8
27
2721
Autor
Lan

Protože jsem se dočetla v článku o tom, jak se píše fejeton (http://www.zbynekmlcoch.cz/info/fejetony/fejeton_o_fejetonu_aneb_jak_se_pise_fejeton.html) že: Fejeton se musí psát s lehkostí motýla, který poletuje z květiny na květinu, ochutná jejich sladký nektar a vzápětí někde v klidu a míru (a v deliriu) skončí svůj kratičký přelétavý život. Slovy Ondřeje Neffa: "Pište tak, jak vám zobák narost!", zařadila jsem tuhle miniaturu do fejetonů.

Tohle je teda zajímavý! To, jak na mě tohle číslo proti mé vůli působí. Jakou má moc i nad reakcí mého těla.

Odpověděla jsem komentářem na komentář a naskočilo tam číslo 13, prostě jen třináctý komentář v pořadí.

"Sakra, třináctka!" sevřelo mě sice jen nepatrně, ale dobře jsem si toho všimla. Hned mě napadlo, jestli jsem nenapsala nějakou hloupost, jestli se tím komentářem někoho nedotknu. Protože hřešit slovem, to nechci.

"No prostě normální třináctka!" snažím se a tisíce droboulinkých jehliček proběhne se po mém těle od shora dolů nebo naopak.

Který blázen zasil do mě tohle absurdní sémě pověr, kterých se nemůžu zbavit?

Ani mě neuklidní, že v tom nejedu sama a to až do takové míry, že i v mnoha hotelích třinácté patro chybí a pokoj s číslem 13 nenajdeš, ve formuli jedna taky žádný vůz třináctku nemá a v Praze tramvaj číslo 13 nejezdí. 

13 13 13 13 13 13 13 13 13 13 13 13 13

13 x 13

Mám pocit, že terapie psaním začíná působit. Celý život se snažím zbavovat všeho, co mě nějakým nechtěným způsobem svazuje, nenechám se přeci terorizovat nějakou třináctkou!


27 názorů

Avox - díky. Podobně neužitečných rad mám ještě spoustu. ((-:

avox
19. 05. 2011
Dát tip
tvá třináctka si sice nezaslouží zařazení do fejetonů, ale tip dám, už proto, že přiměla Květoně dodat sem tu kouzelnou definici... rozděl se s ním! :-))) */

Lan
29. 01. 2011
Dát tip
Ty fotky jsou úžasný...viděla bych to i na knihu.

Lan
29. 01. 2011
Dát tip
Šumavské poklady....to je vážně poklad....nádhera! Fakt nádhera.

BG - tak to je nádherné. Na takovouto sbírku kadibudek bys mohl v kavárnách lákat osamělé slečny. A ten Lojzík Armstrongů na pozadí nemá chybu. Já jsem se bez dovolení mrknul i na to druhé video, jak si tam ta větší skupinka lidí pozpěvuje takový ploužák. To jenom, abych se trošku inspiroval, protože mám za chvilku koncert. Tož, jak se pěje ve Dvořákově Jakobínu - Jen ve zpěvu, jen ve zpěvu...

;-D a gratuluju ke skvělému tipů dne na Pp lan

Lan
12. 01. 2011
Dát tip
Brack, já už se taky na Tebe těším. Docela vážně. Všimla jsem si už, kolik jsi mi toho nashromáždila...

Lan, kdes byla? jsem tak rada, ze si zas muzu od tebe neco precist...T

Že jo? Kam se hrabe Bittner, to se nedá srovnat! Vlastně Neff.

Lan
12. 01. 2011
Dát tip
Květoni, skvělá definice! Nepomohla mi (za to ta definice nemůže), ale pobavila mě.

Já jsem nedávno někomu, tuším FAE Bombičovi, stvořil takovou svoji definici fejetonu. Pokud ji najdu. Jestli ti to nepomůže, tak tě aspoň pobaví. Aha, tak tady: Fejeton je v zásadě literární útvar, ve kterém autor uchopí nějakou obecně známou, fádní a naprosto nezáživnou situaci. Tu pak, po způsobu politiků, novinářů a jiných demagogů, obratnou manipulací s čtenářem prohlásí za problém. No, a takto uměle vzniklou nesnáz umělecky jakoby řeší, vtipnými glosami a satirickými šlehy nešetře. Když je v závěru jakobyproblém jakobyvyřešen, čtenář si utře slzy smíchu a je rád, že není stejným pitomcem, jakým se zdá být autor. (Pozor! Úspěšný fejetonista v žádném případě nesmí být opravdovým blbem. Jen to musí umět zdařile předstírat. A to je na fejetonu to nejtěžší.)

Lan
12. 01. 2011
Dát tip
Květoni, tak já se tedy (časem) vynasnažím...

Je to takový začátek fejetonu. Nášlap k odrazu. Ještě to chce toho motejla pošťouchnout, ať teda letí.

Honzyk
12. 01. 2011
Dát tip
no jo, problerm v tom, zeč fejetony s preúpolitizovanim novin a casaku uplneč vymizečly, snad v Reflexu nekdy STOPTIME, v lidovkach "posledni slovo", ja je psaval, chteli tak stranku a pul, proste vic vetvicek, ne vetvi, esi mi rozumis...uleva od toho, co je nad carou a co je obcas i k smichu treba..))

Lan
12. 01. 2011
Dát tip
Honzyku, jenže takové škatulky tu nejsou. Glosa, noticka, kurziva. Zařadím to, kam mi poradíš. Ale já nerada zařazuju do "blbůstky" a "jen tak pro radost" taky ne. "Prozaická miniatura" je v tomhle případě taky divná. A nemáš nějaký odkaz na pravidlo o tom, jak vlastně dlouhý by měl fejeton být? "Zvláštní formou fejetonu je podčárník, sloupek, kurzíva!, a entrefilet..." jak jsem se dočetla, tak vidíš...kurzíva.

Honzyk
12. 01. 2011
Dát tip
p.s. pokud se take rika fejetonu podcarnik, je text silene kratkej....silene....a m a l o r o z v i n u t e j, malo pustenej na spacir, esi mi rozumis....

Honzyk
12. 01. 2011
Dát tip
Lan, myslim, ze tzohle fejeton v zadnym pripade neni....sorac...glosa ? Noticka? Kurziva? Mozna. ale cist se da * ja mam cislo 13 moc rad....)

..baabo..však Goodbody byl taky neuvěřitelný blb.::)))

..já mám naštěstí třináctku na háku..:))) ..a do komentářu píšu hlouposti v jednom kuse..nezávisle na čísle..:))

Lakrov
12. 01. 2011
Dát tip
Kromě třináctek jsou ještě černé kočky, šlápnutí na kanály, potkané vdovy či práce započaté v pátek -- kdyby se člověk měl tímhle vším stresovat, kam by došel... Myšlenka zajímavá, napsané poněkud nepřehledně. ------------- - ... odshora dolu nebo naopak... "dolů" je spisovně - tvar přechodníku v prologu je nesprávný: ... motýla, který poletujíc... ... motýla, který poletuJE... jenže se ten tvar schoduje se 3. os. č. jedn., takže to nevypadá jako přechodník

renegátka
12. 01. 2011
Dát tip
Pravdu má baaba i Lan, ona ta třináctka je taková zvratná.Pro někoho štěstí, pro někoho pech.*

baaba
12. 01. 2011
Dát tip
Hlavní hrdina románu "Jak jsem vyhrál válku" poručík Goodbody měl osobní číslo 131313 a přitom zrovna on, měl NEUVĚŘITELNÝ štěstí. :O) ...pěknej fejetůnek*

Háber
12. 01. 2011
Dát tip
tak * tak *

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru