Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Mezi asertivní agresivitou a nenávistí

13. 01. 2011
7
49
2059
Autor
Ombudsman

 

 

 

Tak jako nelze důkazy lásky nikdy s jistotou považovat za lásku samotnou, neboť její tajemství je uschováno v  subjektivní výpovědi abstraktního srdce, nelze z projevů nenávisti definitivně a s jistotou usuzovat o nenávisti. Dokonce ani přiznání nenávisti ještě nemusí znamenat, že nejde o víc než o pózu vyvolanou reakcí na ohrožení lidské důstojnosti. Nicméně málokdo pochybuje o tom, že různé druhy agrese, jež lze psychologicky popsat, o nenávisti vypovídají. Vedle toho různé racionalizace agresorů zakrývají pravý stav věci, jejich skutečné postoje.

 

Typologie agresí nemůže být jen tak na poprvé vyčerpávající. Můžeme se, s podporou korigující veřejnosti, pouze přiblížit všemožným projevům agrese. Přičemž je nutno připočítat i různé stavy subjektivity, které jsou odlišně uzpůsobeny tyto agresivity zvládat a tedy i vnímat či rozlišit.

 

Odborná literatura, často podle E. Fromma, rozlišuje dvě základní kategorie agresivity:

 

Přirozenou, biologicky danou, nejčastěji se vyskytující jako mechanismus sebeobrany, když předchozí příležitost k útěku byla promarněna.

 

Patologickou, kulturně danou, vyskytující se v celé škále od vytrvalého nerespektuj, zdánlivé lhostejnosti, až po manipulačně strukturované válečné pletichy.

 

Jednou z hlavních racionalit, jimiž se zakrývá patologická agrese, bývá záměrné vydávání kulturní agrese za agresi přirozenou, hněvivě sebeobrannou, až vysmívavě spravedlivě rozhořčenou. Příkladem takové agrese je vytrvalé vyžadování odpovědí na otázky, které se pokládají povinným osobám, a toto obtěžování nekončí, dokud se alespoň nevzbudí dojem, že tento spravedlivý požadavek nebyl nijak splněn. Tito žadatelé o odpovědi se naopak nikdy z ničeho nezodpovídají. Obtěžování vedlejšími tématy je hlavní taktikou tzv. fighterů, kteří se uspokojují samotným průběhem „boje“, rozmělnění a zánik tématu je hlavní vidina vítězství, místo překonání tématu nějakým nálezem vítězí poslední slovo bojovníka, jehož sofistika simuluje nález nekonečným pokládáním nových a nových otázek, na které si v závěru dotyčný bojovník již odpovídá sám.

 

Velmi mne zajímá jaké typy agresí tady i jinde vidíte vy. Velkou pomocí by nám všem, zde na serveru, byl veřejný popis agresivních mechanismů, abychom se mohli začít stejně racionálně bránit. Pro inspiraci pár předběžných návrhů:

 

-       Nadávky, pokud se postižený ohradí, jde o nadávku, o tom rozhoduje postižený a nikoli ten, kdo ji vyslovuje; je vhodné se omluvit a dál nadávku vůči dotyčnému nepoužívat; jinak se jedná o cílenou agresi.

-       Pohrdání, jednoslovné reakce typu: sračky, nesmysly, ubohost apod.; zde se jedná o cílenou agresi zcela jistě.

-       Pronásledování, negativní komentování všeho, co nějaký uživatel na serveru vystaví, a to i poté, co uživatel zařadil dotyčného mezi neoblíbené autory, po němž následuje buďto výroba příležitostných alternicků, případně využití dlouho spících alternicků a další týrání dotyčného uživatele.

 

 

Jaké zkušenosti máte s agresí, potažmo nenávistí, vy?

 

 

 


49 názorů

moorgaan
15. 01. 2011
Dát tip
ale kdybys u toho prejeti babicky nezapnul sterace- tak uz agresivita je!

Tragicus
15. 01. 2011
Dát tip
Pohrdani muze byt jen tezko agresi, pokud necim pohrdam, nestoji mi to prece za namahu spojenou s agresivitou, ne? Pokud pohrdam lidmi, neznamena to, ze pujdu ven je strilet, proste je budu prehlizet, a pokud obcas prejedu nejakeho chodce, tak to neni znamka agrese, ale proste toho, ze mne nezajimalo, ze onen clovek prechazel silnici. S agresi jsem se zde asi nesetkal, s par bezzubymi pokusy mozna. Nemyslim, ze by slova mohla byt agresivni.

komedie
15. 01. 2011
Dát tip
ČR taky bez vlády vydržela pěkných pár měsíců..ale není to dlouhodobě udržitelný..

Metta
14. 01. 2011
Dát tip
Komedie: myslíš, že kdyby tu pár dní administrace písmáka vůbec nebyla, stalo by se něco.)?

komedie
14. 01. 2011
Dát tip
VT: Jsi obviněn! :) Metta: myslím, že administrace funguje..sice ne úplně tak jak by se mnohým líbilo...včetně mně...ale nějak to jde..

komedie
14. 01. 2011
Dát tip
Metta: písmáckou minulostí tu bylo ovlivněno více uživatelů, to by se asi muselo dlouho hledat..

komedie
14. 01. 2011
Dát tip
Metta: písmáckou minulostí tu bylo ovlivněno více uživatelů, to by se asi muselo dlouho hledat..

Metta
14. 01. 2011
Dát tip
VTM: čistě teoreticky by mě zajímalo, jak by vypadala administrace zvolená z písmáckých zájemců zdola nebo sestavená asi tak z poloviny lidmi nezatíženými písmáckou minulostí a napjatými osobními vztahy

No jistě. Jakou jinou odpověď jsme mohli čekat. Ztráta času.

Krytyk
14. 01. 2011
Dát tip
PH: je to z vaší strany záměrné šíření lži, z hlediska zákona pomluva; kázání je o tom, co by měl kdo dělat a jak jsou věci jedině správně, tedy kázání není diskuze, která se tady předkládá;

Katugiro patrně reagoval na "a v čem?? buďte prosím konkrétní". Těžko věřit, žes to SKUTEČNĚ nepochopil... Věta "Původce největšího masakru v historii tohodle serveru teď bude kázat o agresi" mluví za vše, a kdo si nechce pamatovat, nebude. Malovat na růžovo to můžeš leda před nováčky. Přičemž o smyslu takového počínání si, s dovolením, budu myslet své. Dále se nemá smysl vyjadřovat (i na to poukazuje katugirem překopírovaný /tvůj vlastní!!/ text).

Norsko 1
13. 01. 2011
Dát tip
zloděj volá chyťte zloděje

papouch
13. 01. 2011
Dát tip
konkrétně - v tom, co napsal. (nechci se rozkecávat a nechat se zatáhnout do planých, zbytečných a čas užírajících diskusí, které nikdy nevyústí ve hmatatelný výsledek.. promiň .. nechci být jak marvin bláblážvást)

Krytyk
13. 01. 2011
Dát tip
katugiro: to je určeno komu?

katugiro
13. 01. 2011
Dát tip
...vytrvalé vyžadování odpovědí na otázky, které se pokládají povinným osobám, a toto obtěžování nekončí, dokud se alespoň nevzbudí dojem, že tento spravedlivý požadavek nebyl nijak splněn. Tito žadatelé o odpovědi se naopak nikdy z ničeho nezodpovídají... mně to v kontextu právě probíhající diskuse přijde docela vtipný :))

Krytyk
13. 01. 2011
Dát tip
papouch a PH: a v čem?? buďte prosím konkrétní

Zdeňku, zlob se, ale B_G.... No, nebudu papouškovat.

papouch
13. 01. 2011
Dát tip
Zdeňku nezlob se, ale B_G má pravdu

Krytyk
13. 01. 2011
Dát tip
BG: to co dost vadí mně je nepřiměřenost tvých informací a neschopnost srovnávacího úsudku; hodnotit něco podle informací z druhé ruky je nezodpovědné a je velice lidsky podivné na tom zakládat dlouhodobý názor na nějakou osobu, fakt žasnu;

Metta
13. 01. 2011
Dát tip
fighteři mi nevadí, pokud se nezačnou chovat jako svině a obtěžují se toliko vzájemně. Otázkou je, nakolik je admini z pozice své role mohou ignorovat. Osobně bych je tu klidně nechala bojovat do úmoru. Vadá mi, pokud někdo využívá své momentální či dlouhodobé převahy (zkušenostní, intelektuální, psychické aj.), aby si hrál s druhým jako kočka s myší a záměrně útočil na jeho slabá místa. Pokud chci s někým vstoupit do diskuse resp. napsat mu kritiku, hledám způsob, jak se s ním "setkat" a nestrkám mu laťku úmyslně výš, než zvládně ani mu ji neházím pod nohy. Jinak mi motivace k diskusi zasmrádá. O konkrétních případech nevím, až nějaký najdu, doplním. Osobně jsem se tu zatím s nikým nepohádala.)Naši nepřátelé jsou naši učitelé...

Tak já su admin! :))

Krytyk
13. 01. 2011
Dát tip
BG: nemusíš se mi omlouvat, jenom bych chtěl aby sis připustil, že jsi tomu tenkrát nemusel vůbec rozumět; nebyl jsi u žádných jednání, ani hlasování, nelíbily se ti, stejně jako mnoha dalším, principy, které zdá se v případě .duka. najednou uznáváš; tehdejši excesy byly téměř navlas stejné, míra liberálnosti možná menší, ale spíše se dá s odstupem říci, že to byla doba hledání, jak prosadit alespoň nějaká elementární pravidla; možná by ses až divil, kolik lidí se mi v průběhu let omluvilo, na druhé straně mi to samozřejmě řada lidí nemůže zapomenout, s tím lze jen těžko dělat víc, než si povzdechnout a hodit to už za hlavu..

Krytyk
13. 01. 2011
Dát tip
BG: ke svým tvrzením bys měl doložit nějaká fakta, jinak si lze snadno myslet, že se pokoušíš o pomluvu;

Delahaye
13. 01. 2011
Dát tip
Honzyk - respect ! :-) zvláště to o Lyrykově kazatelně, úplně stejný pocit mě jímá a když mluvíme o diskuzích .. dřív i ta agrese bývala tak nějak "chytřejší" než teď :-)

Honzyk
13. 01. 2011
Dát tip
jezis, "milacku"....clovek, kerej neco fakt prozije, vi, co je "zabomysi"....a ja jak byl posetilej...jeste jsem, ¨....vidim snad, nevim, "vic"? Zni to silene domejslive, ale ja tak citim. Diky za tve radky.

Honzyku, konečně ses, pranýřován zde nechutně pár slabochy, po právu ozval. Nenech se ale vyprovokovat, prosím tě, na to se až doteď marně těší.... Ti ostatní se skutečně pouštějí do psaní, vždyť ty, který jim denně radíš jak na poezii, to musíš vnímat. Jaro je v povětří, to bude tím. S pozdravem :-)

Honzyk
13. 01. 2011
Dát tip
soráč, avi...) pardon....

Honzyk
13. 01. 2011
Dát tip
p.s. není potom divu, že se autoři nechávají vtáhnout do podobných diskusí a ujíždí jim při tom, po mým, koberec pod nohama : ti, kteří psali jakžtakž, pokud si sami nepřisadí, na napsání nějaký básničky kašlou, další je sledujou, co se z toho všeho vyvrbí. A psaní "jde " dolů, což btw znamená i to, že je člověk pomalu vděčnej za každou průměrnou věc, kde se aspoň zablejskne...

Honzyk
13. 01. 2011
Dát tip
....tenhle server se pomalu stává krytykovou kazatelnou(myslím tento text), stížnostmi na blokace (je-li tak, jak píše Klíč, opravdu ostuda), pak máte možnost navštívit diskusní kroužky, kde vzpomínají starší ročníky nyvě na mládí.... admin Hufnágl oslňuje svými trapnými čmáranicemi, o La Muette jako o člověšklu funkčním" radši nemluvit...: ptám se: jsem ještě na amatérském literárním serveru, prosím ? p.s. a o nenávisti, abych nezapomněl,toho zde naplkají nejvíc ti, z nichž tahle hnusná vlastnost čiší nejvíc.(p.mylenka). Nebylo by načase server konečně přejmenovat, nebo se dát , třak jak bývávalo, do psaní ?

Ombudsman: OK, asi máš pravdu...

Marcela.K.
13. 01. 2011
Dát tip
P.S.:Ta odpověď na červenou otázku se vztahuje jen k virtuálnímu světu. V tom opravdovém to je jinak. "Na živo" jsem se s ní snad ani nesetkala, nebo o tom nevím.

Ombudsman
13. 01. 2011
Dát tip
Kamil Sikora: o tom, že dává facku (nebo nadává) rozhoduje agresor, to, že to někomu vadí nebo vyhovuje rozhoduje příjemce, objekt agrese; někde může být facka i milostnou předehrou anebo může někdo mít masochistický požitek z ponižovnání, ale já myslím, že je ti to zcela jasné;

baví mě agresory sledovat, jak se smaží ve vlastní šťávě.

Marcela.K.
13. 01. 2011
Dát tip
Nechce se mi o tom psát. Každý starší uživatel mi radí nereagovat, nevšímat si toho... Naučila jsem se už mlčet, protože je to přesně podle toho pořekadla o šlápnutí do hov-a. Myslím si, ale, že postoj mlčící ryby také není řešení, že právě na to dotyční spoléhají. Kdysi mi tu jedna autorka napsala, že nemám šanci vyhrát, že nedokážu nikdy použít stejné "zbraně". Měla pravdu? Odpověď na "červenou otázku"? Veliké.

Muamarek
13. 01. 2011
Dát tip
Nevyslyšení, dehonestuje

Muamarek
13. 01. 2011
Dát tip
Tak nenávist má mnoho podob. Kořeny má různé. V závisti (že se jednomu daří v něčem/ ve všem lépe), v deprivaci (kdy jednotlivec či skupina osob mají pocit, že se nemohou legálními prostředky domoci toho, na co si činí nárok, přijdou si nevyslišení, dlouhodobě bezmocní), ve strachu (z něčeho konkrétního - a tento strach probouzí nenávist proti skutečnému či domělému zdroji), v úzkosti (dlouhodobý nekonkretizovaný pocit hrozby)... Může jít o nenávist na první pohled (někdo nám prostě nesedí a musíme si neustále dokazovat, že ta konkrétní osoba je hodna nenávisti), nenávist iracionální, ale i soustředěnou proti někomu, kdo nás nehonestuje, uráží, týrá, dlouhodobě ponižuje... Nenávist se může koncentrovat na konkrétní cíl, anebo může být zamířena proti symbolům něčeho, či úplně abstraktně proti čemukoli... Marek

O facce také rozhoduje ten, kdo ji dostává, a ne ten, kdo ji dává?

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru