Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Zpověď života

25. 01. 2011
0
7
861
Autor
viwian1

Jak může člověk stále jen bojovat

Stojím a tiše polykám slzy. Chtěli by jste vědět kde stojím? Och, to já taky. Mé kroky mě zavedly na kraj tohoto útesu.

Nevím proč. Vím jen, že ten útes je mé vysvobození. Vysvobození z toho věčného neštěstí jménem život.
I myšlenky mi působí bolest. Působí mi bolest každý nový den, každý nový nádech...
Potichu polykám další slzu. A další...kdy jim bude konec? Nevím sama.
Nevím , proč jsem tam , kde jsem. Nevím proč dělám to, co dělám. Nevím , proč žiju tak , jak žiju.
Má bolest se vpíjí do slz a slzy padají do trávy skomírající před krutou zimou. Zima. Co nevidět asi začne padat sníh a já jsem jen v tenké košili. Už vidím , co by mi řekla matka.
"Vůbec nedbáš na své zdraví. Vem si něco na sebe."
Pche. Myšlenka na mámino mateřské poučování. V této situaci. Jak banální.
Kolem mě se náhle začne roztahovat bílá barva. Ne, nejsem v nebi. Tam by mě přece jen nepustili.
Začal totiž padat sníh..sníh..mnoho lidí ho považuje za dobrý signál. Něco jako znamení. Znamení? Věříte na ně? Věříte, že když vám přes cestu přeběhne černá kočka , nebo uvidíte černého psa , že umřete? Nebo budete mít neštěstí? Věříte?
A co je to vlastně věřit?
Kotníky mi začnou bělet od nastříblého sněhu. Nevnímám ho. Nevnímám tento svět. Nevnímám nic. Nevnímám sebe. Nevnímám ten krutý svět, ze kterého není úniku......
Udělala jsem hodně chyb .Co když teď udělám další?
Chyba. Jedno slovo a kolik lidí za ně může zaplatit. Zaplatit životem, nebo penězi. Vyjde to nastejno. Když člověk nemá peníze, jako by ztratil život.
A co je to vlastně život? Je to utrpení? Nedostižný cíl? Co je to? Je to temno? Je to jen naděje, kterou bych mít neměla?
TAK CO JE TO SAKRA?
Zničeně dojdu až na úplný kraj útesu. Jeden krok. Jeden krok a můžu to skončit. Jeden jediný krok ...
Jedna jediná volba...
Copak mám možnost volby?
Rozpřáhnu ruce. To lidé často dělají. Chtějí mít pocit , že letí.
Já poletím. Poletím do nebe. Nebo spíše do pekla. Není to vlastně jedno?
Ať klidně letím do háje, stejně si toho nikdo nevšimne.
Udělám ten osudový krok a letím. Letím dolů. Bez možnosti svou volbu jakkoliv změnit.
Nevím, kam letím.
Vím jedno.
Udělala jsem první svobodnou volbu ve svém životě. A ať už ta volba dopadne jak chce , já budu volná...
Navždy volná...

7 názorů

viwian1
01. 02. 2011
Dát tip
K tomu příspěvku do úvahy musím říct, že souhlasím s Aleš-Novák. Taky bych ráda viděla dílo před úpravami a po :) Jinak ti moc děkuju za kritiku.

Edvin1
01. 02. 2011
Dát tip
Ten tip zmiňuji proto, že jsem Ti právě něco napsal ke Tvé úvaze o smyslu tipování. Abys věděla, jak svůj názor v téhle kauze uvádím v život. Sebevražda není až tak častým předmětem dobrých textů - moc se o ní psát nedá. Pro literaturu je zajímavý spíš život sám. Smrt je jenom konec života - záležitost pro jeden odstavec na konci. Tak to vidím.

viwian1
01. 02. 2011
Dát tip
Teď nechápu, proč zmiňuješ tip - je samozřejmé, že když se ti dílo nelíbí, tak ho dávat nebudeš :) K tvému napomenutí: musím ti poděkovat. Úplně jsem to zapomněla opravit. Jinak k obsahu musím říct, že jsem chtěla napsat něco o pohledu člověka, který to jednoduše vzdá - zdálo se mi, že to není tak častá myšlenka (nebo jsem to aspoň nikde neviděla) Ale podle slov StvN to asi nic nového není, takže asi nic :)

Edvin1
01. 02. 2011
Dát tip
Tvé dílo svědčí o značné nezralosti. Zabýváš se zde otázkou po smyslu života. A myslíš, že něco řešíš tím, že nic neřešíš - sebevražda neřeší vůbec nic. Pouze sobecky odstraní vše, dobré i zlé ze Tvé mysli, ale uvrhne ty, co Tě mají rádi, do bezmezného zoufalství. Navíc - budeš-li se zabývat takovými myšlenkami, pak brzo zjistíš, že už nemáš nic víc co říct. navrhovat sebevraždu jako východisko ze všech možných životních problémů není zajímavé. Zkus pošpekulovat nad tím, co by bylo kdyby... kdyby ta Tvá protagonistka hledala jiné východisko než pitomý skok do propasti. Kdyby byla dostatečně ochotná se se svými problémy poprat, jít dál životem. Teprve tam, na té cestě životem, by se dalo najít spoustu témat pro zajímavou literární tvorbu. Sebevražda je záležitost primitivní, pro literaturu nezajímavá. Literatura je o životě, ne o smrti. Smrt v dobrých knihách přichází až na jejich konci - po všemožných příhodách a bitvách, jež jsou pro život příznačné. Napomenutí: Kritikové Ti vytkli primitivní gramatické a pravopisné chyby. Proč jsi nic neopravila??? Nejseš-li ochotna udělat ani to, radši toho psaní nechej. Tip zatím nedám - nerozdávám je zadarmo.

Metta
31. 01. 2011
Dát tip
byste "jak banální" mi přijde navíc nastříblého ?? nevnímám nic, už ani sebe ...ta věta za tím mi přijde taky navíc do tej volby ses nějak zapletla... skončila bych: at klidně letím do háje, stejně si toho nikdo nevšimne :)) moc doříkáváš, nech čtenáře přemýšlet...

StvN
30. 01. 2011
Dát tip
Před interpunkcí se mezera nedělá. Přímou řeč máš špatně uvozenou. Já bych ti doporučil nejdříve zvládnout základy gramatiky, protože s takovými chybami to nebudí dobrý dojem. Obsahově to je něco velice běžného, něco podobného napsal snad každý puberťák, takže nic nového pod sluncem jak obsahem, tak ani stylem.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru