Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Svědomí

01. 12. 2001
5
0
1187
Autor
Zizu

Před malou chvílí jsem se probudil do nádherného sluncem prohřátého květnového rána. Den jako každý jiný, ujišťuji se, i když ve skutečnosti v tom nejzazším koutku duše vím, že to není pravda. Já to musel vykonat. Nemohl jsem dopustit, aby pravda o mém, ještě nedávno tak bezcharakterním životě vyšla najevo. Trochu uklidněn vcházím do kuchyně ke svojí tradiční snídani.

Jen co usednu ke stolu, vytuším přítomnost malého ošklivého skřítka, který opět nenechá ani chvilku na pokoji můj včerejší čin. "To, co jsi provedl, je ohavné. Tvoje bezcharakternost se opět objevila. Jsi nevýslovně zkažený a nic tě nedovede napravit." Opakuji si pro sebe již poněkolikáté tu tolikrát již vyřčenou větu. "Já to musel udělat, ale nemysli si , nedělám to kvůli sobě.""A pro koho tedy. Nikoho nemáš. Matku si utrápil k smrti, sestra se tě bojí a přátelé? Ty si nikdy neměl."

Přemýšlím, od dětství se s nikým nekamarádím, všechny jsem využíval, každý se ode mě odvrátil. Odpovídám:" Ano, možná patřím mezi lotry, ale v zaměstnání jsem nejlepší." Chvíli čekám. Špatné svědomí se neozývá. Uspokojen beru kabát, aktovku a odcházím do práce. Ale ne, svědomí je tu zase. "Ha, pán se rozhodl jít pracovat. Myslíš si ,že práce a kariéra je to jediné, co člověka činí šťastným? Jsi obyčejný chudáček. Chudinko, lituji tě. Nikdy nepoznáš pravé štěstí. Stále se budeš hnát je za jediným ubohým. Moc daleko ale nedojdeš. Objeví tvůj zvrhlý čin. Zavřou tě, až zčernáš.

"Ne, ne, nikdo mě nenajde. Budu dobře schovaný. Není v silách smrtelníka odhalit, co jsem udělal. Vše bylo do detailu promyšleno." "Dobrá, budeš se tedy skrývat ve strachu před vězením. Přiznej se , přiznej, uleví se ti." Ne nikdy! To radši ……. vyplašené labutě se zvedly z rozčeřené vodní hladiny.


Albireo
09. 08. 2002
Dát tip
Přečetl jsem si se zaujetím a rád.

Hakim
15. 01. 2002
Dát tip
Život člověka je neustálé tvrdohlavé prosazování lidské vůle, vůle jedince. A ta se prosazuje stejně tak dobrem jako zlem. S touto tvrdou skutečností by se měl člověj jednou pro vždy smířit. W. Golding

Popelucha
05. 12. 2001
Dát tip
Trochu Viktor, trochu ostatní ŤAP

Viktor
02. 12. 2001
Dát tip
Zvolil jsi velmi snadnou formu vyprávění v první osobě jednotného čísla a navíc formou dialogu. Bohužel mě to moc nechytlo. Jednoznačně je v tom myšlenka, ale vadí mi její prvoplánovost. To samé (ale mnohem obtížněji) by se dalo podat vyprávěním nějakého příběhu (abysme se dozvěděli, co vlastně udělal). Psychologie "hajzla", který si svoje "hajzlovství" uvědomuje může být velice zajímavé téma.

Siri
01. 12. 2001
Dát tip
ahooooj víš kdo má čisté svědomí vid--- jen ten kdo ho nemá... já ti dám tipulku ano? Dnes už jsem spala :o )

To je fakt dobrý *TiP*

KID
01. 12. 2001
Dát tip
chytavé... a co jsi provedl?

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru