Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Úvodník od autora Adrianne

17. 02. 2011
5
23
1760
Autor
slovoma

3. místo 13. kola soutěže "Slovo má"

„Mami, tati, já budu spisovatelka!“

„Já budu spisovatelka,“ oznámila jsem rodičům jako malá svůj sen. Máma se usmála, táta se chytil za hlavu. Vždyť umřu hlady! Psaní mě neuživí. Hlavně, aby mě to přešlo, naštěstí mám ještě dost času pochytit rozum. Hrdě jsem zavzdorovala. Já se uživím. Budu přece slavná! Navíc jsem absolutně nechápala, co je na tom špatného. Vždyť babička taky psala knížky, teta je spisovatelka a sestřenice taky vydává jednu knížku za druhou. A neumírají hlady (v případě babičky v minulém čase).
Dnes už tátovi dávám víc za pravdu. Můj tehdejší dětský mozek totiž vypustil fakt, že babiččin manžel byl lékař, tetin primátor a sestřenice zastává funkci proděkanky fakulty Komenského univerzity. Nebýt těchto skutečností, asi by opravdu hlady umřely. Aby psaní vynášelo, musí člověk napsat něco, co lidi chtějí. Co si rádi přečtou, když přijdou večer uštvaní z práce domů. Co je nebude přetěžovat a, nedej Bože, co je nebude nutit přemýšlet. Ideálně něco z prostého života, trochu okořeněné, protože ten „obyčejný život“ je občas až moc nudný. Žádné vysoké ideály a myšlenky. A pokud možno, hodně milostných románků, které budou obhajovat naši morálku (Když o tom čteme, tak je to asi v pořádku, ne?), vulgarit a hlavně sexu. Pokud toto všechno „narveme“ do „příběhu“, který bude čtivý, máme skoro vyhráno. A možná nám naše námaha i něco málo vynese.
Ne. Děkuji. Takovou spisovatelkou být nechci.
Když však trochu důkladněji projdete knihkupectví nebo knihovnu, zjistíte, že v nich nenajdete pouze „jednoduché“ knihy. Dostanete-li se skrz hradbu harlekýnek a levných sci-fi románů v akci, či žádaných putovních souborů, dost často objevíte nepříliš velké množství knih, z nichž každá může být Knihou s velkým K. Často bývají nenápadné a zpravidla o ně nebývá velký zájem. Ale když nahlédnete dovnitř, zjistíte, že každá obsahuje příběh, který nebyl psán za účelem zisku. Jsou to knihy, kterými chce autor něco říci. Ne kvůli sobě, ale kvůli jiným. Aby se lidi poučili, poznali a věděli.
Dnes po deseti letech jsem trochu změnila názor. Už nechci být spisovatelkou, ale to podstatné mi zůstalo. Za prvé - Knížku bych jednou ráda napsala. Ale aby byla „o Něčem“, musím nejdřív přečíst plno Knížek a projít si životem. Něco vědět, něco znát a něco chtít říct ostatním. Na to je v mých 16 letech ještě hodně brzo. Za druhé – I když mi můj sen o Knížce nevyjde, napíšu pohádky pro svoje děti. Tak jako je psal můj táta pro nás.


23 názorů

Marcela.K.
21. 02. 2011
Dát tip
Musím souhlasit s Lakrov. Vlastně nemusím :-) ale souhlasím :-)

Lakrov
21. 02. 2011
Dát tip
... ještě avízo autorovi(autorce).

Lakrov
21. 02. 2011
Dát tip
Zdařilý úvodník. Na (uváděný) věk autora až neuvěřitelný. Zvlášt závěrečňý odstavec je kouzelný a předpokládám, že jsou-li na Písmáku (tedy odvozenině od slova psát) taky nějací čtenáři, měla by ti od teď stoupnout návštěvnost. Zkusím s tím něco udělat. Díky za pobavení a tip.

Dobře napsáno.* Příjemně vyvážená moudrost a určitá naivita. Stylově až nečekaně (vzhledem k věku) čisté, i když by si prostředek zasloužil zeštíhlení.

sveřep
18. 02. 2011
Dát tip
prima, až na detail - tato věta: Aby se lidi poučili, poznali a věděli. - to jsem se lekla

Norsko 1
17. 02. 2011
Dát tip
Také jsem četl a myslím, že i vyjádřil

slovoma
17. 02. 2011
Dát tip
Hodnocení poroty: Armin Tamzarrian – Začátek je velmi slibný, zajímavý, dobře napsaný, jako velmi nešťastné a velmi nepovedené hodnotím prostřední odstavec, přesněji tu část mezi „Aby psaní vynášelo“ a „Aby se lidi poučili, poznali a věděli.“ Celé tahle část je neobjevná, nezáživná, nemastná, neslaná, prostě špatná. Zbytek je obstojný. Vaud – docela fajn, jestli to psala 16ti leta holka (coz tady jeden nevi). Hezky zaver. Pišta_Hufnágl – Druhý soutěžní text, a zase povedený. Začíná mi to být podezřelé… I když nelze souhlasit se vším (viz motivace autora ku sepsání Knihy), text má dobrý námět, udrží myšlenku a dobere se závěru nejen neblbého, ale hlavně obyčejného – v tom nejlepším smyslu toho slova. Pomerančová – pěkně a zručně napsáno, bavilo mě to číst. Hezké zamyšlení na téma osud našich dětských snů. Konec trošičku moralizuje, ale ne tolik, aby to otrávilo úplně. Jiří Staněk - "Mami, tati, já budu spisovatelka!" - ta to má normál v genech, to BUDE spisovatelka. Ke všemu obhajuje vážné knihy, tak předpokládám, že všichni její příbuzní byli vážní spisovatelé. Absolvent Univerzity Komenského su já, tak ta je snad v Bratislavě, ergo že by tam byl Čech v akademický funkci? To bude mezinárodní spisovatelka!

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru