Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Setkání v posledním podzimu

22. 02. 2011
4
17
1775
Autor
Hekate

Vyšli jsme z lesa na vlhkou polní cestu. Za chvíli vládu nad oblohou převezme Měsíc, který dnes nad ránem odmítl být vystřídán a tak můžu být ještě pár minut svědkem přítomnosti obou těles na tmavnoucím prostoru oblohy. Slunce, mizející za horizontem a odsuzující nás k večernímu chladu, ví, kdy nastává doba jeho odchodu.

Bořím se do bahna podzimního pole. Každý krok je pro mě těžší, ale nezpomaluji. On taky nezpomaluje. Dýchám si na zmrzlé ruce a koutkem oka pozoruji jeho tvář. Dívá se před sebe. Soustředěný, vážný, rozhodnutý. Smutný? Ne, odhodlaný. Vždycky byl ten racionálnější z nás dvou. Samozřejmě, není doba na sentimentálnost.

Slunce už zapadlo, nechalo nás napospas společnému mlčení. Studený vítr, předzvěst mrazivé noci, mi z hlavy strhl šátek. Vlasy mi teď vlají a zakrývají výhled do jeho očí. Zastavil se a čeká, co udělám. Pohlédnu směrem k brázdě, kde tuším výrazný květinový vzor šátku.

„Tak běž.“ Rozřízne ticho opuštěné krajiny a z kapsy kabátu vytahuje cigaretu.

Rozbíhám se a ze břehu cesty skáču do moře rozoraného pole. Půda tuhnoucí ve večerním šeru zpomaluje moje pohyby. Zvedám šátek z kaluže vody. Je mokrý a špinavý. Nechávám ho tam. Bude mým náhrobkem. Na jaře ho pohltí země a v létě z něj vyroste bílá květina. Tma houstne. Někdy mám pocit, že krajinu zahlcuje odspodu. Vracím se na cestu. Mým majákem je jeho zapálená cigareta. Červené světlo mě spolehlivě navede, přitáhne mě k sobě jako plynová lampa můru. Tady není kam utéct. A kdyby bylo, já bych neutekla.

„To nemá cenu.“ Odpovídám na jeho tázavý pohled a usměju se.

„Nic už nemá cenu.“  Říká spíš sám sobě, když odhazuje cigaretu do moře.

Výraz jeho obličeje se nemění. Jsme odsouzeni hrát své role až do konce. A on tu svou zvládá dokonale. Co to s ním udělali? Co to s námi udělali?

„To si nemyslím, nic se tím nezmění.“ Zrychluji krok

„Pro tebe ne.“ Dojde mě a chytí mě za rukáv. Chvíli hledá v bludišti látek mou ruku. Potom mi do dlaně vkládá něco malého. Chladivý kov mě pálí nevyřčeností téhle chvíle, nedokončeností nekonečného okamžiku. Absurdností, protože už tuším, co mi vtiskl do ruky společně se svým špatným svědomím.

„Nic se tím nezmění.“ Slyším svůj nalomený hlas, už mnohem méně přesvědčivý.

Navlékám si na prst prstýnek s barevným sklíčkem. V patnáctém mi ho dával poprvé. To bylo dva roky před tím než nás rozdělil jiný úhel pohledu, jiná zkušenost s tím, co tuhle zemi změnilo ve válečné pole. Tenkrát jsem ho odmítla. Dnes si ho beru.

 Na obloze vyšla první hvězda. Pozorujeme ji společně a každý sám. Kolik takových hvězd ještě uvidíme spolu? Já to číslo znám, on ho asi násobí dvěma, pěti, deseti...Romantik.

Sestupujeme z kopce do údolí reality. Bok po boku. Spojeni místem. Rozděleni časem. Pokračujeme k našemu cíli. Tam se rozdělíme a život půjde dál. Nic se tím nezmění.

Na břehu řeky mi nabízí cigaretu z hlubin kapes špinavého kabátu, který měl kdysi temně zelenou barvu. S nadějí, že mě trochu zahřeje, ji zasouvám mezi rty. Když mi připaluje, zadívám se mu do obličeje, ozářeného plamínkem sirky. Oči se mu lesknou, září z krvavého podkladu. Je prosycený krví budoucnosti. Na mě zaschla ta minulá. Nevýrazný odstín rzi. Průměr bez hloubky.

„Už tam budeme?“ Ptám se unaveným hlasem.

„Je to za řekou.“

Přikyvuji s pohledem upřeným do dálky. Ve skutečnosti nevidím dál než na dva tři metry před sebe. Dívám se do sebe a přesvědčuji se o nevyhnutelnosti toho, co se stane na druhém břehu.

„Nedělej to.“

„Cože?“ Ujišťuji se, že mluvil on. Mám právo slyšet neslyšitelné. Jsem teď jiná než on.

„Nedělej to.“ Opakuje tiše.

Takového si ho budu pamatovat.

Usmívám se a házím cigaretu do řeky. Popluje po proudu až do moře. Zbytek mé rtěnky na jejím konci ho obarví do ruda.

„Já? “ Stahuji rty do úsměvu a chci, aby moje slova nezněla jako výčitka. „Uděláš to ty.“

 

A tam, kde cesta končila mezi stromy, vešli jsme hlouběji do lesa. Vrátili jsme se na začátek. Opsali kruh. Jsme zase spolu. Nic se nestalo. Jen tušení stínů, které vytváří světlo Měsíce, nám prozrazuje víc, než je třeba. Víc, než chceme vědět. Předstíráme ztrátu paměti.

 Slunce se na východě dere na oblohu. Dnes už snad Měsíc pochopí, kde je ve dne jeho místo. Skrz větve vysokých smrků se dívám se na ně na oba. Jsou mými průvodci na mé poslední cestě. Takže nejsem sama.

Stojí za mnou. Dech se mu zrychlil. Slyším tlukot jeho srdce. Nic nemá cenu. Takhle to má být. Doufám.

Klekám si na promrzlou zem, přes kolena do mě vstupuje chlad. Přes zátylek kulka. Nic nemá cenu.


17 názorů

Morasten
21. 04. 2011
Dát tip
To mě dostalo :O omg hlubší kritiku si nechám pro sebe, sem líná psát, a jen si budu užívat ten dojem :O

bestye
05. 03. 2011
Dát tip
tak takhle je to už daleko pochopitelnější a i to tam tak všechno teď vidím, díky :c)

Hekate
05. 03. 2011
Dát tip
Bestye, především ti chci říct, že si moc vážím toho, že moje povídky čteš a že o nich přemýšlíš:) Tahle povídka je strašně zaflákaná symbolama, možná to jsou symboly jen pro mě a pro ostatní jsou nerozpoznatelný. Tak třeba jsem chtěla ukázat, že on ji od začátku chce nechat utéct, ale ona je se svým koncem smířená, vpodstatě pro mě není jasný, jestli ona zabila jeho. Možná už byla mrtvá morálně, nemohla vydržet tu hroznou zkušenost s válkou, on už jen zabil její tělo. Jsou to asi jen takový náznaky, možná jasný jen mě:)

bestye
04. 03. 2011
Dát tip
Ne, to ne, to jsem pochopila, že je něco rozdělilo, ale ve skutečnosti si nedovedu představit, pokud tedy k sobě měli a jak se mi jeví stále ještě mají blízko, že by se to prostě takhle stalo - jakože dva lidé odejdou někam a tam jeden druhého zabije. Jaký on má důvod? Ten mi tam chybí - nějaká drobnost k pochopení, proč to musí být tak, jak to je (a jen to, že jsou na různých stranách "barikády" mi jako důvod nepřijde dostatečný). To tam nikde nemůžu najít, protože když si já sebe představím v té situaci, tak se naopak snažím toho druhého zachránit. Možná mi ale něco uniklo mezi řádky - to se mi stává dost často, tak se omlouvám :c) líbí se mi, jak to je napsáno, jen jsem to chtěla pochopit.

Hekate
04. 03. 2011
Dát tip
Díky, jasně chápu, že je to takový mlhavý a asi i chaotický. Takže není jasný, že se ti dva znali dřív a pak přišla občanská válka, která je postavila proti sobě a z jednoho udělala kata? No asi fakt ne:)

bestye
03. 03. 2011
Dát tip
Mi tu chybí trošku odpověď na otázku proč - proč zrovna takhle, proč zrovna ti dva. Moc otázek, málo odpovědí a moc přemýšlení, který je nakonec stejně o ničem, protože mi tam chybí další indicie. Ale je to jen maličkost ve srovnání s tím, jak ráda čtu Tvůj styl, Tvoje myšlenky. *

Hekate
26. 02. 2011
Dát tip
Už se chystám ji přejmenovat, je mi jasný, že ten název dost napoví. První verze se jmenovala jinak, ale tímhle názvem jsem chtěla ukázat na to, že není jasný, kdo vlastně koho zabil, ne fyzicky, ale duševně. Každopádně díky:)

Ve skutečnosti je hlavní problém v tom, že se ta povídka jmenuje Kat. Prozradíš pointu ještě dřív, než čtenář začne číst - jaké překvapení tam ještě člověka čeká? Jo a chtělo by to proškrtat, malinko sevřít, malinko vyčistit. Jinak zajímavý nápad, možná jen málo průzračný.

Hekate
23. 02. 2011
Dát tip
No já mám ráda takový komornější věci a původní představa byla tam udělat dialog, ve kterým by nebylo jasný o co jde, takovej dvojznačnej. Proto to je takový lyrický-nešlo mi o přírodu, ale o symboly, ale samozřejmě chápu, že jejich interpretace je subjektivní a pak to někomu jako symboly vůbec nepřijde:))No každopádně dík, rozhodně ji přesouvám do rozdělanejch.

heartrate
23. 02. 2011
Dát tip
No možná jsem nepoužila úplně korektní termín.. tím, že je to lyrické, jsem měla na mysli to, že děj plyne pomalu a hodně místa je věnováno popisu přírody, pocitů a nálad.. je to jen můj názor, nejsem žádný kritik..

Hekate
23. 02. 2011
Dát tip
Díky za kritiku, je pravda, že to ke konci zpomaluje, ale třetí postava by se tam už asi nevešla:)

heartrate
22. 02. 2011
Dát tip
Mně se to líbí a nevadí mi, že je to do lyrična

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru