Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Život podle kodexu Bushido 2 - příprava

22. 02. 2011
0
3
721
Autor
Takeda Ronin

Základní pravidla Bushido: Gi - klidná mysl Yu - odvaha Jin - shovívavost Rei - úcta Makoto - upřímnost Meiyo - čest a sláva Chugi - oddanost

 

Žiji podle codexu Bushido. Tedy snažím se. Zatím mi totiž nedorostly vlasy dost dlouhé na to, abych si je mohl svázat do drdolu na temeni. V okamžiku kdy se tak stane, doopravdy započne moje cesta samuraje, proto nyní, i přesto že žiji podle určených pravidel, se jedná o dobu přípravy, kdy poznávám pouze útržky z pergamenu všech úskalí, která na mé ceste číhají. Je to ovšem také vhodná doba k tomu, abych stále zdokonaloval svou techniku a sílil, jakožto i studoval zbylou literaturu a učil se o principech. Jen abych přiblížil čtenáři tohoto zápisníku svou osobu. Jsem 23 letý Ei z Pouštní zahrady. Ei není samozdřejmě mé pravé jméno. Abych přiblížil svou zdatnost v boji a zároveň principy, jimiž se řídím, řeknu snad jen, že studuji umění klanu Takeda pod jménem Daito-ryu a umění meče podle školy Miyamota Musashiho, jejímiž devíti pravidly se mimojiné řídím.

Mé problémy začaly zcela nedávno, kdy jsem si našel novou práci. Jedná se o vedení obchodu v Praze s tím, že se na této činnosti samozdřejmě podílí více lidí. Když jsem se sešel s majitelem, bylo vidět, že jsem na něj zapůsobil a stejně tak pak na provozního obchodu, ovšem nepříjemné pro ně nejspíš byla moje stoická soustředěnost, kterou si zachovávám. Příliš nemluvím, a pokud ano, tak pouze k tomu, abych sdělil stručné informace,  vždy říkám pravdu a příliš se neusmívám a to nejspíš lidi vyvádí z míry. Nejspíš si myslí, že jsem namyšlený, že jimi opovrhuji a kvůli mé důslednosti v práci, že jim chci přebrat jejich pozice. Ani jedna z těchto věcí není správně chápána. Je sice pravda, že nemám ani nejmenšího zájmu na jakékoli konverzaci se svými kolegy v práci a snažím se omezovat na pokyny a fráze, protože zastávám názor, že na vyjádření podstatného stačí jedno slovo, že nesdílím jejich názory a pocity, protože se odvíjí od zvrácenosti moderní doby, a jako samuraj inklinuji k perfekcionismu a pečlivosti, ale v těchto případech se jedná o zdokonalování sebe samého, přičemž dávám prostor ostatním pro uplatnění na jejich "životní cestě".


Zdá se, že v práci mě všichni nesnáší, nejvíc mě však irituje jeden z kolegů. Jeho chování by se dalo přirovnat k hladovému rolníkovi - tj. jeho buranismus je nekontrolovatelný. Je prostopášný, nekontroluje se, nezná morálku a nemá způsoby. Bohužel zde musím přiznat, že za těch několik dní jsem jako samuraj neobstál. Snažil jsem se s tímto člověkem vycházet a občas konverzovat (což byla má největší chyba, protože výše zmíněnými vlastnostmi u muže pohrdám) abych si udržel přátelské vztahy, avšak vypadá to, že jeho ponětí přátelských vztahů znamená co nejvíce své přátele pokořovat. Jeho poznámky mě vždy zaskočily a nehledě na to, že urážely mou čest, nebyl jsem pohotový a nikdy nebyl s to včasně odpovědět. Posléze jsem si uvědomil, že mým úkolem není snižovat se na stejnou úroveň a tehdy jsem narazil na své dilema. Jak ho přimět, aby s tím přestal? Řešení vysvitlo samo od sebe a když jsem se pokusil o několik zpětných poznámek, nejspíš jsem způsobil, že si náš provozní všiml jeho lajdáckého přístupu k práci, načež pravděpodobně došlo na rozhovor a tento fakt mu byl vytknut. Usuzuji tak z toho, že když jsem dnes přišel do práce, byl ke mně problematický kolega nadmíru uctivý. Pocit zadostiučinění se však nedostavil.

Mým největším problémem jokožto samuraje je totiž fakt, že nedokážu zvládat konflikty. Nyní nemám na mysli fyzické potyčky, v boji jsem docela zdatný, mám na mysli slovní rozepře a konfliktní situace vůbec. Ve výše zmíněném případě mi totiž nezbývá nic jiného, než si to s kolegou vyříkat (případně vše vyřešit bojem) a tím pádem přijít o práci, jelikož jediný způsob, jak dokážu řešit takové situace je fanaticky a iracionálně, se zvýšeným hlasem a veřejným podlomením nepřítele, nebo dál akceptovat podřadné narážky, jelikož jsem si jist, že po chvíli opět jeho morálka poleví a vše začne odznova a že není možné rozumně tohoto člověka přemluvit. Nehledě na to, že nemám to srdce otevřeně ho zostudit, nejspíš tento svůj neduh budu muset odložit a zvolit si první variantu, protože díky dojmu, který vytvářím kolem sebe, mně asi stejně moc času v této práci nezbývá. Myslím také, že by to mohlo posílit mého ducha, neboť jak jsem již napsal, konflikty moc dobře nezvládám.

 

Tato věc pro mě nyní představuje důležitý mezník vedoucí k získání samurajské hrdosti.

 

22 dne druhého měsíce období Heisei


3 názory

rozumím, děkuji, beru si tvůj názor k srdci

Youssef
23. 02. 2011
Dát tip
V obou případech je to píčovina. Autorovi by víc prospěla ženská než drdol. Nebo neplácat do větru o nepochopení v nadřazenosti, aby pak rozjížděl téma "můj sok je hroznej buran a vůbec zbytečná existence". Nebo žít ve středověku.

katugiro
23. 02. 2011
Dát tip
to je literární projekt, nebo autentický záznam? v prvním případě by to bylo docela ambiciozní, v druhém na pováženou

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru