Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Co se stane, když zhasne světlo?

24. 02. 2011
0
1
766
Autor
Seeelik

Školní "slohová práce" mě donutila napsat na otázku trochu delší odpoved, než jen "Bude tma" jak odpověděli, někteří mí spolužáci.

 Jsem člověk a jako každý takový i já mám své stinné a světlé stránky. Oba koutky mé duše mezi sebou často bojují a jen výjimečně mezi nimi ucítím rovnováhu. Co se však stane, když stín převezme žezlo a světlo se začíná ztrácet, až úplně zanikne?

 

   Nejsem si jista, zda-li ten pocit dokáži správně popsat. Člověku jakoby se v jednu chvíli zastavilo srdce a ve stejném okamžiku se rozeběhlo tak rychle, jako když šlápne na plyn a vystřelí prudkou rychlostí vpřed. Mysl se pomalu odpoutává od těla a za pár chvil si již putuje jen tak, nazdařbůh jak se jí zlíbí. Unášejí ji smutné, zbytečné a zoufalé myšlenky, na které není radno myslet a které způsobují jen bolest.

    

V tomto okamžiku si člověk uvědomí, jak moc pomíjivé je štěstí, protože celou duši zaplňuje stín, a světlo, které k životu potřebujeme, začíná uhasínat. A najednou není jak jít dál. Není proč činit věci, které se do té doby zdály samozřejmé. Plamínek, který v nás symbolizoval naději je najednou pryč a nám nezbývá nic jiného než sedět, s hlavou svěšenou a v duchu nenávidět ty všední a pomíjivé radosti dnů, které nám z naší tmy nepomohou.

 

  Avšak říká se, že za stínem světlo najdeš a proto i temnota v nás nemůže trvat navždy. Stačí totiž svou svěšenou hlavu zvednout a pohlédnout kolem. A člověk zjistí, že až se někdy zdá, že světlo v nás navždy zhaslo, je spousta možností jak jej donutit, aby znovu vzplálo. Je to totiž velmi snadné.

 

Stačí jen věřit.


1 názor

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru