Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Život podle codexu Bushido 3

25. 02. 2011
0
2
583
Autor
Takeda Ronin

Bushido, cesta samuraje, vyrostla propojením buddhismu a šintoismu. Tuto cestu lze shrnout v sedmi zásadních principech: Gi - správné rozhodnutí, přijaté s klidnou myslí, správný postoj, pravda: "Když musíš zemřít, pak musíš zemřít"; přímost v jednání Ju - udatnost naplněná hrdinstvím Jin - vesmírná láska, slitování Rei - správná akce - nejzákladnější kvalita, zdvořilost Makoto - naprostá upřímnost, pravdivost Meiyo - čest a sláva Chugi - oddanost a synovská láska Interpretace se často liší

Žiji podle codexu Bushido. Tedy snažím se. Další den. Konfliktní atmosféra v práci kulminuje. Zatímco s ostatními kolegy začínám vycházet a vzduch se pročiš´tuje, kolega zmińovaný v předešlém dílu nepřestává s urážlivými narážkami. V půlce dne začínám reagovat na jeho narážky pohotovým způsobem, avšak stále se nedostavuje pocit zadostiučinění. Čím dál víc si uvědomuji, že u mého "soka" se jedná o způsob přátelské konverzace, také přemýšlím, zda se snad pouze nesnaží zlomit mou kammenou tvář a rozveselit mě; což se mu také daří, dokonce mi připadají poznámky velmi sofistikovaně volené. To však nijak nemění fakt, že jsem přijal předsevzetí - tj. že při dalších negativních výlevech budu tvrdý a nekompromisní. Bohužel své předsevzetí nedodržuji. Situace se vyvíjí zvláštním způsobem - za prvé, nejsem pohotový, za druhé, cítím, že bude lepší zvolit jinačí postup, momojiné práce je nad hlavu, vhodná chvíle se nerýsuje. Rozhoduji se pro použití jiné taktiky. Na konci dne volím příhodný okamžik, kdy mohu být s problematickým kolegou o samotě a na rovinu mu objasňuji další dění. Pokud nepřestane vtipkovat, budu nucen ho přimět silou. Nato odcházím.

Nyní je večer, po treninku připravuji se ke spánku. Cítím soucit se svým kolegou a obviňuji se. Náhle si uvědomuji, že nesmím ztrácet čas lítostí nad tím, co již nelze vzít zpět. S kolegou si ještě jednou pohovořím a své jednání mu objasním. Následuje pasáž z mé oblíbené knihy jménem Hagakure od Cunetoma Jamamota:

"Hikoemon Morúka byl vyzván, aby přísahal před bohy kvůli pravdivému svědectví v jisté záležitosti. On však pravil: "Slovo samuraje je tvrdší než kov. To je zásada, kterou jsem si vštípil. Proč do toho zatahovat ještě bohy a buddhy?" A tak byl zproštěn přísahy. To se stalo, když mu bylo šestadvacet let."

Tato pasáž mě i přes můj pocit lítosti nad kolegou motivuje k dodržení svého slibu, a tak pokud nezmění své chování, budu nucen zakročit.

Za celý den se mi v hlavě usadila myšlenka, která mě možná přiměje přehodnotit částečně mé dosavadní postoje. Následuje další pasáž z Hagakure:

"Kdo má špetku moudrosti, kritizuje dobu, a to je počátek jeho zkázy. Člověk, který si dává pozor na jazyk, bude užitečný v dobrých časech a vyhne se trestu ve špatných"

Tato myšlenka mě přivádí k úsudku, že bych měl projevovat více úcty ke svému okolí. Budu nad tím přemítat.

Rád bych nyní napsal pár slov o dnešním tréninku Daito ryu. Jsem více než potěšen jeho průběhem. Uvědomuji si, že i přes svou dlouhodobou praxi se pokaždé naučím něco nového, a to především u zálkadních technik. Také chápu, že obdivuji svého mistra.

 Poznámka: čím dál pravidelněji zapomínám meditovat - tuto chybu je třeba napravit.

23 dne druhého měsíce období Heisei


2 názory

Jedno z pravidel Dokudódó Mijamota Musašiho je: "Nebrat sebe příliš vážně, zatímco ostatní ano." To je moudrá rada, ovšem nemyslím, že to znamená nechat se urážet. Mít omezenou hrdost také není na škodu.

Dave Lister
25. 02. 2011
Dát tip
No soucit je dobrá cesta. Humor je důležitý.nebrat sám sebe příliš vážně.Ovšem to u samuraje jde? Tuposti se dá čelit jen s rozvahou.Protože někteří jsou jako dobytek, nemá smysl s nimi jednat pokaždé na ostří nože.Na to je potřeba správný okamžik, pak jít do konfliktu. Text je zajímavý.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru