Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Smrt knihám, ať žije internet?

26. 02. 2011
6
59
2184

Chystané dvacetiprocentní DPH na knihy je určitě těžká rána pro všechny, kdo se živí psaním, překládáním, redigováním, grafickou úpravou, vydáváním, prodejem a distribucí knih. Určitě vám neutekla Výzva na obranu knih (komu utekla, nechť otevře link a pročte) a možná jste již dokonce podepsali petici.

Nicméně pokud mají čeští intelektuálové, knihkupci i nakladatelé pravdu a trh s knihami čeká po navýšení DPH výrazný pokles, není to naopak startovní signál pro internetovou, svobodnou, tržními zákonitostmi nesvázanou literaturu? E-booky jsou prý téměř stejně nákladné jako tištěné knihy, ale jaké jsou náklady na umístění knihy v PDFku na eventuelní placené servery na síť - nebo dokonce na volné, neplacené a už dávno existující servery jako Písmák, LiTerra, Totem a další? Kdo z nás by si radši nestáhl pětisetstránkovou bichli svého oblíbeného autora z netu a nevytiskl si ji za celkové náklady nepřesahující pár desítek korun (pokud bychom si ji rovnou nepřečetli na monitoru nebo ipodu), než lovit v knihkupectvích a antikvariátech, s rizikem, že vyvolená kniha je vyprodaná nebo vyšla tak dávno, že ji knihkupci dávno nemají? Na net se vejde všechno, od nejslavnějších autorů až po největší neumětely, a své čtenáře si tu může najít každý. Písmák je toho důkazem.

Takže myslíte si, že zvýšení sazby DPH znamená konec spisovatelů v Čechách - nebo jejich skutečný svobodný začátek?

(Anebo je to jedno? ;))


59 názorů

Edvin1
04. 03. 2011
Dát tip
oprava:...iPod, a hlavně iPad, ba dokonce iPhone..."

Edvin1
04. 03. 2011
Dát tip
Když přišla televize (Vy, mladíci a mladice asi nebudete vědět, že bylo v dějinách období, kdy televize ještě neexistovala, že, ale bylo to tak :-) ), také se ozývalo bědování, že tenhle vynález bude znamenat konec kina a divadla. Nakonec se to ustálilo tak, že obojí existuje paralelně a vzájemně si téměř nekonkuruje. Kino, jak ho znám já, je prostě docela jiná podívaná, než sebevětší obrazovka televize. I když jsem do knih zažrán, po krátkém váhání jsem přiznal, že iPod, ba dokonce iPhone a podobné přístroje umožňují skutečně kvalitní čtení. Navíc projekty jako Gutenberg umožní mít na dosah ruky či prstu miliony knih, a to zdarma!!! Pomalu toho začínám využívat, přičemž má papírová knihovna, se svou romantikou, hladkým a teplým dotekem papíru, svou vůní a způsobem čtení (držení knihy v ruce, pěkně v křesle a pod lampou) odehrává v mém životě nadále svou nenahraditelnou roli. e-booky jsou tady! Hurá! Ať žijí papírové knihy! Ať žije obojí!

těša
28. 02. 2011
Dát tip
ještě áví

těša
28. 02. 2011
Dát tip
1. jasně, ale buď to je fašizující, takže nevědecký, a fakt, že se to nemá podporovat je triviální a s diskusí nesouvisí, nebo je to věda, a v tom případě to fašizující být z podstaty věci nemůže. o titul samozřejmě nejde. a o koho/co jde? tu fakultu rád kritizuju, tak by se mi hodil další argument do sbírky:) 2. děkuju.

A kdybys pozorne cetl nebo premyslel...to není, milý Marvine, nesmysluplná osobní urážka? ;-) Změna dotačního programu znamená nové náklady. Dánský systém skutečně přesně neznám, ale Dánsko si může dovolit podstatně víc... Zde se bavíme - domnívám se - především o umělecké literatuře. A tam je škatulkování minimálně velmi problémové. Aby to nakonec nebylo jako s Nobelovou cenou za ekonomii. To je kamarádíčkování minimálně na třetí... U odborné literatury to přímo souvisí s reformou VŠ školství a to by byla debata úplně jiná. ;-) Jen chci upozornit, že podporuji změnu odborného publikování... těšo, jedna věc je samozřejmě svoboda vědeckého bádání a smýšlení a druhá věc jsou právě mnou zmíněné fašizující tendence, které by rozhodně neměly být podporovány z veřejných peněz. A to, že někdo má titul z daného oboru, nemusí zase tolik znamenat...(v konkrétním případu se zvažovalo trestní oznámení) Přesouvání zdanění směrem ke spotřebě je dlouhodobý proces. Podporující argumenty jsou založeny na tom, že jejich výběr je účinnější, nejsou demotivující (neoliberální argument)... Důležité je, že to podporují určující politické kruhy.

těša
28. 02. 2011
Dát tip
experimentátore, k "proč by se měli podporovat třeba fašizoidní sociologické studie na FSS MU": pokud podporovat, tak aspoň v rámci dané kategorie všechno, jinak se budou prohlubovat tlaky na politickou korektnost ve vědě, což by podle mého názoru bylo jednoznačně špatně*, protože i vzhledem k přesvědčení společnosti nepříjemná pravda je důležitá. druhá věc je kvalita, která na fss (možná všude, nemám srovnání) aspoň v psychologii občas ani ne pokulhává, jako spíš sedí kdesi ve sklepě na prdeli totálně zapomenutá. a když už se ozývám: máš něco s fss do činění? a proč se má přesouvat daň směrem k výdajům místo příjmů/pokud by se ti chtělo mě poučit:)/? *co myslím, viz třeba http://vesmir.cz/clanek/je-v-pozadi-penis-envy

Klasické knihy to už mají stejně spočítané... Do 10 let budou tak vymakané iPody, že po klasické knize ani nevzdechnete... Akorát spisovatelé skončí jako hubkaři, muzikanti můžou proti vypalování bojovat koncerty, ale co spisovatel? Buď koníček, nebo bude muset zasáhnout Ministerstvo kutury a zavést nějaké tantiemy za stáhnutí. A co se týče nakladatelů, ti jsou zřejmě vyřízení, a skončí jako majitelé videopůjčoven, nebo fotolabů. Zůstanou jen ti top a to jen pár...

,me je to jedno, ja mam penez, ze bych s nima mohla dlazdit... ;-DDDDDDDD

Jak chceš ale určit systém? Chceš říct ano, odborná publikace z laponistiky cenu má a odborná publikace třeba z vývoje správy a práva za Heydricha ne? Obě si totiž na sebe nevydělají... A chtěl bys to aplikovat i na beletrii? Třeba podle žánru, nebo autora (např. návrh na zvýhodnění prvotin)? Každé přílišné systémové hodnocení knih skončilo dějinnou katastrofou... A je to diskuze v souvislosti s DPH. Tak buď na to reaguj smysluplně, nebo se, prosím, už nevyjadřuj.

Dotační program na odbornou literaturu nesouvisí s DPH ;-) A co jsem napsal, tak to jsou konkrétní a seriózní argumenty - k tomu, milý Marvine, velmi pravděpodobně dojde v nejbližších letech a velmi to změní podmínky... Jo a proč by se měli podporovat třeba fašizoidní sociologické studie na FSS MU?

papouch
27. 02. 2011
Dát tip
marvin a seriosně? :-))) no to mě vomejvej :-))))

těša
27. 02. 2011
Dát tip
nevím, proč mi přišlo avi, nicméně bude-li internet na čip, bezpochyby budeš taky platit kartou, takže to vyjde nastejno. a pokud je v pozadí tvé nechuti ke srovnání daně touha po zvýhodněném přístupu k hlubším informacím, vidím jako protimluv, pokud bys chtěl zdražovat zájezdy: stejně jako ta literatura ti poskytnou jak faktický znalosti a všeobecný povědomí o něčem, co bys jinak neměl šanci poznat, tak nějakej hlubší náhled. /a kdybych měl zajít do důsledku, nakonec by podle mýho přesvědčení vyšly nastejno i ty auta, protože v každém případě může být v pozadí estetickej prožitek - noční jízda bavorákem po A1 má svou náladu, stejně jako třeba hrabal; o favoritu na dé jedničce a švejkovi netřeba mluvit:)/

Ano Marvine :-) Na tvůj systém dotací....

papouch
27. 02. 2011
Dát tip
Já neříkám tak, ani tak. Já mohu pouze udělit číslo.

Dobře, nechtěl jsem to dělat, ale přišlo mi avi, tak vás chci uklidnit. Stejně přijde brzo globální inflační spirála, u které nikdo neví, kde se zastaví... Stejně se bude DPH zvedat nad 40% kvůli tendencím k přesunu daňového zatížení směrem ke spotřebě... Strach z pokroku je normální... A prosím vás, nechtějte vytvářet závazné systémy hodnocení kvality knih, to už v historii x-krát bylo a výsledky snad známe... A aspoň budete mít silné náměty pro psaní. ;-)

Rastin
27. 02. 2011
Dát tip
Máme platit vyšší daň z knih - už jenom tento základní fakt je zlý. 1) Kniha bude méně dostupná pro široký okruh čtenářů a potencionálních autorů. Současný okruh kupujících se zúží, neb spousta čtenářů (tím pádem i talentů budoucí tvorby) z něj vlivem finanční nedostupnosti vypadne. Kniha se stane luxusem. To jsme to dopracovali... (Osobně bych raději viděl progresivní daň z koupě automobilů nebo exotických zájezdů, např.) 2) Zatímco knihu si může kdokoliv koupit anonymně v knihkupectví nebo v antikvariátu, internetový prodej anonymní není. Jsou-li námitky, že "internet shop" anonymní do jisté míry přeci jen je, pak to neznamená, že v budoucnu nebude prodej knih, tiskovin, novin, atd. cíleně monitorován (když vše bude "na chip"). Že z monitoringu lze snadno vyvodit cenzuru a účelové texty netřeba snad připomínat. Kromě jiného se pak prodej (i tvorba) literatury stane lepším byznysem, než je dnes a zacílí na něj pár předpřipravených jedinců. Ovšemže, i nyní vychází bulvár a počtem výtisků zdaleka předčí mnohý "sériózní" tisk. To však neznamená, že zde není prostor pro ještě větší bulvarizaci literatury - internet má přeci každý, tak k čemu knihy.

sveřep
27. 02. 2011
Dát tip
k systému podpory - inu, obávám se že se už někde "porcuje medvěd" - státní dotace vybraným nakladatelům a kulturním zařízením...

moorgaan
27. 02. 2011
Dát tip
prisla jina doba, prisli jini ctenari...prijde dalsi doba, dalsi ctenari..vse jde desne rychle a pohled náš ted tady je uplne jiny nez bude pohled ctenaru tak za 20 let...knihy budou jako drevene hracky dnes.. dite radsi sahne po plejstejšnu nez po houpacim koni ci barevnych kostkach, ktere kdyz se z nich postavi hrad - tka staci dupnout a hrad se skaci! ...cas je neuprosny a mysleni a zvyky take...

těša
27. 02. 2011
Dát tip
jasně že je to jiný, ale před guttenbergem to taky vypadalo jinak a nemá moc cenu kvůli tomu plakat, ne?

Tragicus
27. 02. 2011
Dát tip
Proti e-inkovym cteckam hovori jen iracionalni duvody typu vune, sumeni papiru apod., co do pohodlnosti cteni je to v necem horsi (prechazeni na vysvetlivky na konci knihy, ...), v necem lepsi (flexibilnost, neobraci se listy ve vetru nebo uplne samovolne, ...), a jinak se klasicke knize minimalne vyrovna a ma dalsich par vylepseni (vestaveny oxfordsky slovnik, moznost zvyrazneni a psani poznamek (coz je u bezne knihy barbarstvi), wi-fi). To ze se jednou za 3 az 4 tydny musi nabit je prehlednutelna slabost. Mluvim tedy o Kindlu, jine jsem nevidel.

A.H.
27. 02. 2011
Dát tip
Ale ano, na jádru věci to však téměř nic nemění. Samozřejmě úplně neodsuzuji digitalizaci knih, ale kniha je zkrátka kniha a elektronická podoba ji v žádném případě nahradit nemůže. To jest můj pohled na daný problém.

A.H.
27. 02. 2011
Dát tip
Co je pro tebe větší prožitek? Držet knihu v ruce a číst ji, nebo ji číst v elektronické podobě? To je má otázka a zároveň odpověď.

A.H.
27. 02. 2011
Dát tip
To je ale špatná budoucnost!

Tragicus
27. 02. 2011
Dát tip
Myslim, ze mnohem vetsi impuls byl e-ink, nejakych blbych 10 %, jejichz promitnuti do konecne ceny by ctenar nemel nadeji poznat, je jen takova hloupost, po ktere za chvili nestekne ani pes. Knihy mam rad, ale tahat se sebou deset knih, kdyz si muzu vzit jeden Kindle...

Saetri-Ihn
26. 02. 2011
Dát tip
Winter: Pokusy na knihách :D :D dostal jsi mě :D

Winter
26. 02. 2011
Dát tip
Saetri-Ihn: Mám tajemné tušení, že při vývoji tohohle parfému proběhly pokusy na knihách, případně, což je skoro příčí představivosti, jsou knihy využívány při jeho výrobě!

Saetri-Ihn
26. 02. 2011
Dát tip
http://smellofbooks.com/ :D

papouch
26. 02. 2011
Dát tip
kniha voní

Taky mám rád papírové knihy... Ale za poslední měsíc jsem přečetl v e-verzi přes 6000 stran (a to ještě nepočítám Písmák) a představa, že bych vše potřebné musel sebou nosit v knihách, no... Výzva to pro autory určitě je, svět se v tomhle mění a nevěřím tomu, že zvýšení DPH bude konec kvalitní literatury ;-)

Makoves
26. 02. 2011
Dát tip
Papír je papír. Knihu nic nenahradí. Má své kouzlo.

Garth
26. 02. 2011
Dát tip
svět se mění, psaní není jen o tištěné knize, ale i o internetu.. když píšeš dobře uživíš se, i kdykby knihy šly do kopru, protože tvý texty prostě budou jinde. budou ke stažení za pár korun nebo placený reklamou, ale vyděláš na tom.. podobně jako se softwarem, nemusíš už koupit program za tisíce korun, stáhneš aplikaci za pár korun třeba na apple store, ale autor aplikace, která se takhle prodá hodněkrát si vydělá zajímavý peníze

Tak knihy asi nevymizí, to je samozřejmě dost velká blbost, ale už teď se psaním prakticky nedá moc uživit, takže jestli má cena knih stoupnout, půjde trh s knihami dolů a zasáhne to především beletrii, obzvlášť tu nejumělečtější. Odborná literatura pokvete pochopitelně dál - manuály ke kompům, kuchařky atd., a nějaké ty románky pro ženy a detektivky taky, nicméně jestli už teď je náročné dosáhnout, aby člověku vydali vlastní knihu, jak náročné to asi bude v situaci, kdy se to nakladatelům vyplatí ještě o dost míň, než se jim to vyplatí už teď?

Garth
26. 02. 2011
Dát tip
elektronické knihy ale asi nejsou o tom si je tisknout, ale fakt číst v ipadech, čtečkách nebo na mobilech třeba cestou do práce.. nemyslím si, že je to plnohodnotná náhrada knížky a nevěřím že v příštích letech knihy vymizí, protože obojí je prostě něco trošku jiného. nevěřím ale, že 9% růst dph na knihy je likvidační, jak je teď podsouváno, ani že je nutné je daňově zvýhodňovat proti jiným věcem

Astalavista
26. 02. 2011
Dát tip
Je mi to jedno, když budu chtít pěknou knihu, koupím si jí, ať je DPH kolik chce. Jde o tu podstatu, už se vidím, jak stojím v tramvaji s 500 archama A4 a když to cukne, celá ta náhera se mi rozletí... a iPad taky nechci, teda ne na čtení knih, chyběl by mi ten kontakt s papírem...

dadadik
26. 02. 2011
Dát tip
není ničeho konec, lidi budou zas knížky kupovat, i když zas budou dražší....

No, koupíš si vlastní papír a tiskárnu, budeš tisknout oboustranně, v nejhorším po čtyřech stránkách na jeden list, a příliš draho tě to nevyjde. My, co jsme tiskli čtyři exempláře dvousetstránkové dizertace, v tom umíme chodit ;)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru