Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Život podle codexu Bushido 4

27. 02. 2011
0
0
533
Autor
Takeda Ronin

V předešlých částech jsem zmínil sedm zásad podléhajících duchu Bushido, bu-bojová umění, ši-válečník, do-cesta. Cesta samuraje je imperativní a absolutní. Jejím základem je cvičení těla skrze nevědomí a obzvláštní důležitost je přikládána výuce akce nebo chování. Bushido ovlivnilo buddhismus a buddhismus ovlivnil Bushido. V Bushido se objevuje pět složek buddhismu: -zklidnění -klidné smíření se s nevyhnutelným -sebekontrola tváří v tvář jakékoli situaci -důvěrnější zkoumání smrti nežli života -čistá chudoba

 

Život podle codexu Bushido. Nevím, zda jsem již nalezl Cestu. Pouze pár slov k tomu, jak se vše vyvinulo ohledně mého problému v práci. Nakonec došlo k urovnání, když ke mě kofliktní kolega přišel s omluvou. Z jeho slov vycházelo pochopení mého postoje, pouze naznačil, že příště mám za ním přijít jako jeho přítel a promluvit rozumně, protože bude ochotný vyslechnout jakékoli připomínky a akceptovat můj pohled na věc. Já jsem mu odpověděl, že jsem si vědom svého mírně agresivního chování a že s ním chci vycházet, takže se mu omlouvám a děkuji za jeho benevolenci. Nato jsme si podali ruce, což zpečetilo naše přátelské vztahy. Uvědomil jsem si, že naše malá rozepře však bude důvodem, kvůli kterému nezvládneme v práci býti více než jen kolegy. Přesně to bylo mým cílem.

 

Dnes jsem si svým vlastním přičiněním přivolal na sebe výzvu k boji. Můj známý, se kterým již nekomunikuji, dal dnes na Facebook video jednoho zápasu v Muay thai. Vzhledem k tomu, že mimojiné cvíčím Muay thai Boran, verzi dnešního thaiboxu pro bojové pole, také jsem dal několik videí na zeď, k jednomu z nichž tento člověk přidal komentář. Díky mému zapalu pro bojová umění, známý po chvíli v jedné ze svých odpovědí nemístně zavtipkoval na můj účet. Ve zkratce, vše dopadlo tak, že mě vyzval, ať se stavím u nich na tréninku thaiboxu, který vede pověstný agresor a také šampion ve střední váze, a předvedl co ve mě je. Vzhledem k tomu, že známý ví o mojí zálibě v Muay thai Boran a očividně je popuzen kritickým postojem k thaiboxu, výměna názoru na Facebooku začala po chvíli být dost "na ostří nože", a tudíž tento čtvrtek, kdy půjdu na jeho trenink, budu muset reálně počítat s konfliktem. Pokud dojde na nejhorší, věřím v Daito ryu. (Mimojiné se zeptám svého mistra na rady jak postupovat.)

 

Dnes je také poslední den, kdy jsem ve své druhé práci v hotelu. Již jsem tu delší dobu a trápí mě jedna věc. Mám slabost pro svoji starší nadřízenou. Nejsem si jist, jaké jsou pocity na druhé straně, avšak vždy, když jsme spolu v jedné místnosti, jakoby vzduchem létalo napětí. Vzhledem k tomu, že jsem vždy pro profesionální přístup, nedovolil jsem si nikdy dát své manažerce najevo svou náklonnost, ovšem nyní se situace změnila. Po mé směně má směnu ona, a protože již nebudu zaměstnancem hotelu, můžu si dovolit vyložit ji své city. Nechci se pevně rozhodovat, že tak učiním, možná bude lepší kontaktovat ji později po telefonu a navrhnout schůzku, avšak ponechám vše na chvíli, kdy se při výměně služeb uvidíme a pokud ucítím, že je vhodná chvíle, budu jednat.

Nakonec bych se rád podělil o jednu báseň, vystihující tajemství zenu a bojových umění, a také významný kóan:

 

Měsiční odraz na vodní hladině

se neustále pohybuje.

Měsíc však svítí a nikam nepluje;

stojí, ale přesto je v pohybu.

 

27 dne druhého měsíce období Heisei


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru