Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jak mi je ?

17. 03. 2011
3
17
912

 

Stavěl jsem dlouhá léta něco, o čem jsem si myslel, že už je to sakra vysoký. A ono nic. Je to tak malý, že radši držím hubu a nikde se s tím radši nechlubím, ba co víc, mám chuť to zbořit a rozkopat a rozsekat na malý kousky. Ale udělat to nemůžu, protože by mi znovu trvalo tak dlouho postavit aspoň to. Hledí na mě zakrslej výtvor, skoro ubohej malej zmetek, nedomrdek a já k němu cítím nenávist tím větší, okolik měnší se po té celé lopotné práci jeví. 

Tak zase hledám šutry podle svých představ, protože mi nic jinýho nezbývá, nacházím po dlouhém, pečlivém výběru, skládám je svědomitě na sebe a řídím se heslem "práce kvapná, málo platná" a že "dům musí mít pevné základy" a pak zjistím, že to vůbec nemělo žádný, ale vůbec žádný smysl, protože se to celý sveze jako po másle. Pečlivá práce skládání vzduchu, co na plat, když je výsledek stejně jenom vzduch. Nic. 

Nademnou se tyčí věže ostatních, smějou se mi, z výšky mi močí na hlavu a nadávají do blbců, neboť v tomto světě platí "hni se nebo seš v prdeli", já stojím tady dole a snažím se dělat, že mi jejich moč nepřistála na tváři. Všechno je naopak, všechno je jinak, než jsem si myslel, byl jsem učen něčemu, slyším, vidím, chci něco jiného a vnější kostra, systém a proud jsou strašně silné faktory. Tuze silné faktory, než aby se dalo jít proti nim. Proti proudu. Nejde totiž jen o proud vnější, o to vystoupit z řady, jde o proud vnitřní, který je desetkrát silnější. Jenom stát v něm a nespadnout, neuklouznout a nezlomit si kotník pod vlastní vahou, jenom to jsem se učil roky. Podělaný roky. Který nikdo nevidí. Ostatní plujou ve vnějším po proudu, ladně a vábně, podráží mi nohy a kopou mě pod hladinu, vrací mě do toho mého, když se mi nějakou náhodou podaří dostat výš (kam nepatřím). I ti, o nichž jsem si myslel, že budeme stát spolu, pevně vedle sebe jako skály. Od těch to bolí nejvíc, ti mě pod vodou drží nejdýl a nejzuřivěji. Zubí se na mě jako rusalky. Každý nádech mě stojí hrozné úsilí a vede jenom k tomu, že s vypětím všech sil vstanu a zase stojím na místě. Boj, obrovský a nekonečný boj ve své nepatrnosti. Vůbec není vidět. Ani se nezdá být. V podstatě není. V podstatě to fakt není žádnej boj. Ale vyflusne festovně.

No fight, no step forward. Not at all. Not even a little one. 

It is easy to be brave from safe distance.

Vidím tváře. Je jich mnoho. Sedí a čumí. Čumí vymaštěně jako ty figurýny v obchodech na drahý hadry. Jsou stejně originální, jako ti, co v těch obchodech nakupují. Originalita nula, styl nula, názor nula. Reagujou na světlo to ano. Obdivuhodné interaktivní formy života (bráno jen a pouze z biologicko-antropologicko-darwinovského hlediska, nijak jinak).

Co si myslíš o Karibské krizi nebo o válce ve Vietnamu ?

Nevím.

Aha, dobře, tak co si myslíš o té postavě ? Jak podle tebe reagovala ?

Nevím. Ale čumím, to jo, a hledím a mám oplzlý vtipy (kdyby byly aspoň trefný).

Tak mi aspoň řekni, proč nosíš tak trapnej pytel na palici a brejle z devadesátých ?

Nevím. Se mi to líbí. Je to IN. 

Být IN, to hlavně. Pak sou ještě tací, kteří jsou totálně OUT, ale vydávají to za IN. Ty bych kopal do prdele až k Soluňi. 

Pak jsou tady ještě takoví, kteří tuze razí heslo: "jít si svou cestou" a vůbec neví, že jejich vlastní cesta je všechno, jenom ne jejich vlastní cesta. Děkujte těm, kteří si šli kdysi dávno svou vlastní cestou. Protože to je důvod, proč dneska tak vehementně souložíte. 

Nějak kolem dvacátého roku a výš začínají obejovat životní filosofii, začnou konečně přemýšlet, začnou používat mozky a ne penisy a klitorisy (v případě některých se jedná pouze o nervová ganglia, mozek jako termín je na označení toho, co mají v lebce, příliš silný výraz). Začne s něma konečně být rozumná řeč. Konečně říkají svůj názor, protože do té doby si konečně nějakej vůbec dokázali najít (a to mnohdy ani ne z vlastní iniciativy), když už ne vymyslet. A vypadají fakt hrozně moudře, oduševněle a především dospěle. 

A pak někomu říct, jak se mi daří. No jak. Totálně na hovno. Na otázku proč nicméně neexistuje ani tak odpověď, neboť ta ze své čiré podstaty vůbec nikoho nezajímá (vím, o čem mluvím a vy si pravděpodobně myslíte, že to víte taky. Nevíte. Vím o čem mluvím. Jedinou výjimkou jsou jedinci, kteří vědí, o čem mluvím. Ale těch je minimum a vy to s největší pravděpodobností nejste.)

Tahlencta problematika absolutně není IN. Ono je totiž mnoho, mnoho problémů, který jsou fakt IN, víte. Todle ale není IN, proto lžu, když se mě někdo zeptá, jak mi je. A každej mi vrazí kudlu do zad. Buďto jste s největší pravděpodobností vrážeči, to dost možná, anebo jste vytahovači těch kuděl. Není nutno dodávat, že těch vytahovačů není ani zdaleka tolik, jako těch vrážečů. Ono vůbec vrážet něco někam se v dnešní době stalo tuze moderním.

Jen si vražte svou kudlu a pusťte ty svěrače, až budete na někoho z výšky své věže močit. 

Ať je aspoň jasný, kdo je kdo.

A aspoň napište, co si o tom myslíte, vy duté palice, co nikam nepíšete koment. 

 


17 názorů


Ta otázka ohledně Vietnamu byla spíš klišoidně-snobsko-povrchní, neboť jsem chtěl někoho snobsky a povrchně setřít, v reálu to ale zásadně nedělám, takže sem si chtěl vylít zlost. O tom, že by takový názor na to téma byl převzatý, to je určitě pravda, ale spíš šlo o to, že většina lidí a kor teenagerů neví, co se stalo ve Vietnamu. Jsou prostě ignorantní. Ano, ta otázka měla být položena : "co vedlo k válce ve Vietnamu". Většina teenagerů nedokáže krom Afganistánu vyjmenovat žádnej válečnej konflikt od druhé světové. To sou obecný znalosti.

Janina6
22. 03. 2011
Dát tip
Nějak mi ten tvůj text utkvěl a ještě jsem o něm trochu přemýšlela. S názorama lidí na to či ono je to, myslím, složitější. Třeba já bych se vůbec neodvážila tvrdit, že "mám názor" na válku ve Vietnamu. Byl by to zase jen převzatý názor, někde vyslechnutý nebo vyčtený - nezažila jsem tu válku, nestudovala, nemluvila s lidma, kteří ji zažili... nemám dost znalostí, abych si mohla skutečný názor vytvořit. A samozřejmě, všichni máme jen omezený čas a vybíráme si, čemu chceme rozumět líp a co necháme stranou. Takže o Vietnamu ne, ale třeba o hudbě bych si s tebou možná troufla pokecat... Znalosti, to je to, co dneska lidem chybí. Každý chce všechno hned a snadno, titul bez studia, prachy bez práce, funkci bez odpovědnosti. Nedávno jsem zažila, jak se studentka konzervatoře rozčilovala, že v knihovně nenašla ani jedny noty od Chopina. Zjistila jsem, že ho hledala pod Š :-) Napiš ještě něco, máš dobrý styl.

za tip díky

Přiznávám dalo by se z toho po literární stránce vytřískat víc, ale nějak jsem na to neměl náladu.

zlý_mýval
18. 03. 2011
Dát tip
Za tu první polovinu musím tipnout. Ta druhá nezaujala, rozbředlo se to na generalizování ostatních a tak nějak jsi ke konci ztratil nit.

Co se týče chůze v davu, to asi ne. Co se týče toho, vystoupit a říct např. v knihovně, někomu, kdo nahlas poslouchá ipod aby to k čertu zeslabil - a o podobné situace, ve kterých se lidi chovají jak ovce a bojí se něco říct, tupě se usmějou a přechází to, přitom je to se*e. Jen to zkus - někde, kde má být ticho. Upozorní tě tolik lidí, kolik odpovědělo na tudle úvahu - procentuelně, tudíž skoro nikdo až nikdo. Nikdo ti nic neřekne, všichni si nechaj s*át na hlavu. Všichni čekaj na to, až to za ně udělá někdo jiný, až tě napomene někdo jiný, než oni.

jasně, každý se snažíme nějak se vypořádat s tom kolemvládnoucí Všichni si o sobě myslíme, jak moc jsme originální. Ale kdybys viděl sám sebe jít v davu, asi by ses od těch ostatních taky nelišil...

nevím, co ti na to říct. Jo, asi jo, máš pravdu. Po letech nesebestřednosti, a vůbec všeho, co by se dalo brát jako opak sebestřednosti jsem prostě chtěl říct, jak to všechno vidím já. Lidi a tak. To ale neznamená, že bych se nad ně povyšoval, a už vůbec ne v jejich přítomnosti. Jen mě serou. Jak nemají názor. Dokonce mi jich je až líto, pač mi připadnou jak autíčka na dálkový ovládání. Ovládaní systémem názorů, které nejsou jejich.

nevím, co ti na to říct. Jo, asi jo, máš pravdu. Po letech nesebestřednosti, a vůbec všeho, co by se dalo brát jako opak sebestřednosti jsem prostě chtěl říct, jak to všechno vidím já. Lidi a tak. To ale neznamená, že bych se nad ně povyšoval, a už vůbec ne v jejich přítomnosti. Jen mě serou. Jak nemají názor. Dokonce mi jich je až líto, pač mi připadnou jak autíčka na dálkový ovládání. Ovládaní systémem názorů, které nejsou jejich.

Jak jsem psal výše, chtěl jsem to v té metafoře vést dál, ale nějak se to nepovedlo. Nepřímo, jo, za to může hodně lidí. Konkrétních ale i úplně cizích. Moc se o tom psát nedá.

dílko dost sebestředné. to si o tom myslím. přesto má dobrá místa. i to si o tom myslím. :)

Janina6
17. 03. 2011
Dát tip
Začátek mě hodně oslovil. Jako bych tě znala, tady ve světě písmenek, a byl jsi mi blízký. Ke konci už je to na mě moc nihilistická póza. Je ti blbě a my za to všichni můžeme, no, tak nám všem naservíruj své pohrdání. Kudly mě moc nezajímají, spíš ty stavby... možná jsi moc přísný (na sebe i na nás) -

Díky za přečtení

Po prvním a druhém odstavci jsem tu metaforu nějak ztratil a už jsem nevěděl, jak v tom pokračovat, proto to ztotožnění asi pak nebylo možné. Komu je to určené, to by měl anebo neměl každý poznat sám. Hinty tam jsou. Těžko říct, jen jsem chtěl, aby si to někdo přečetl.Obecně je to útočné na typ lidí, který jsem tam zmínil.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru