Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Bavlna - z pole až po Nike na vašem tričku

22. 03. 2011
0
11
725

Bavlna

To je černá můra pro ekology a lidumily. Při pěstování bavlny je velký problém se škůdci, a proto je třeba aplikovat několikrát ročně pesticidy. A jelikož asijští a afričtí zemědělci nepoužívají skoro žádné ochranné pomůcky, tak jim karcinogenní pesticidy způsobují otravy a ničí zdraví. Problém je i při zpracování bavlny. Při bělení a barvení k ní třetina barviv nepřilne, a vymyje se do odpadních vod a z nich do řek, protože čističky v Asii a v Africe neexistují. A řeky jsou tam koupelny, prádelny a zásobárny pitné vody. Pak tuto levně vypěstovanou a zpracovanou bavlnu použije firma Nike, nebo nějaký její asijský dodavatel, k ušití trička. Ale o tom až jinde. Je fakt, že existuje i bio fair trade alternativa. Ale kdo ví, až jak moc je fair, protože když někdo zdůrazňuje, že je něco fair, tak je to většinou tím spíš unfair. A nepomůže ani bavlnu bojkotovat, protože lidé, kteří jsou na jejím pěstování závislí, by přišli i o těch pár peněz. Začarovaný kruh.

Bavlna II

Takže v minulém díle jsme levně vypěstovali bavlnu, a teď z ní ušije levná pracovní síla pro firmu Nike tričko. Potom Nike osloví nějakou sportovní celebritu, třeba Tigera Woodse, a zaplatí mu hodně miliónů, aby propagoval její výrobky. A celý svět je kupuje a všichni jsou vlastně spokojení. Lidé jsou šťastní, že nosí tričko, co nosí i Tiger Woods. Manažeři Nike si udělají radost novým Ferrari. Tiger Woods bude mít na hodně prostitutek. A asijský pěstitel bavlny a švadlena neumřou hlady. A než umřou na rakovinu, tak vychovají dost dětí, které je nahradí. Navážím se tady do Nike, ale dělají to všechny velké oděvní firmy. I neoděvní. I české. To je už ale o ekonomice, a já jsem stylista.

 

díky za přečtení, a třeba i za návrh, co s tím

více na encyklopediestylu.cz,

mějte pěkné jaro!


11 názorů

StvN
24. 03. 2011
Dát tip
Mirku, lidi ale nechtějí platit za produkty víc. Lidi chtějí mít vysoký plat - viz různé stávy, to znamená, že cena jimi vyrobeného produktu prostě roste, ale zároveň chtějí platit málo, viz slevy. Souhlasit s tím nemusíš, ale sám se toho účastníš, tak podle mého názoru nemáš právo to ktitizovat tímto způsobem.

to brackenridge: TVOJE věci jsou bomba, jsi moc dobrá!! by se u nás neměl číst Wievegh ale TY!!!

Jasně že to myslím vážně! Máš jiný názor brackenbridgi? A je to daleko vážnější, než jsem napsal, takže si nemyslím, že tomu ubírám na vážnosti. StvN máš skoro ve všem pravdu. Že časem Asie průmyslově dospěje, že poptávka-nabídka, i že i u nás někteří lidi tvrdě a dlouho pracují. Svým způsobem jsme pro západní Evropu, a nebo jsme byli, taky taková levná pracovní síla. Ale já prostě s tím systémem nesouhlasím. A ano, myslím si, že když nějaký chytrák vymyslí přesun do Asie za menšími náklady, tak je to vykořisťování. Nejsem komunista nebo já nevím co. Uznávám, že lidi, kteří umí druhé vést a mají nápady, musí být víc ohodnoceni. Ale ne nápady typu v USA bysme zaplatili švadleně 2000 dolarů a tam za úplně stejnou práci jenom 100 takže hurá do Asie. Ať vymyslí jak to ušít v Americe. Třeba nějak líp. Třeba ušetřit náklady na něčem jiném. Nevím. Já nemám řešení. Uznávám, že to moje blábolení je asi k ničemu:)

Kvetoni, T za polyethylentereftalat! stylisto mirku, to nemyslis vazne,ze?

StvN
22. 03. 2011
Dát tip
Nevím sice, kde žiješ, ale pokud člověk nepracuje zrovna třeba na úřadě, který má jasně dané otevírací hodiny, tak pracuje také těžce a je jedno, jestli tam nebo tady. A výroba se prostě snaží jít za nižčími náklady. Nicméně Asie není samospásná a my tady vyrábíme kolikrát levněji než oni a dokonce tam kolikrát dovážíme. Co se dotýká bezpečnosti práce, tak asi jak kde, ale to je dáno spíše státní legislativou. U nás jsme na tom lépe, ale také to není úplně dokonalé (včetně těch čističek, to ani u nás nemá každý podnik) a to můžeme říci, že průmyslově jsme trochu vpředu. Oni k tomu také dospějí. A není to vinou nějaké společnosti, která tam přesunula výrobu. Kdybys šel do důsledku, tak je to otázka poptávky, to znamená zákazníka, to znamená nás, lidí. Je to otázka toho, že chceš jezdit do práce vlastním autem, chceš mít kolo, lyže atd., mít na to oblečení, mít možnosti, chceš mít svůj vlastní telefon, počítač, internet, rychlovarnou konvici, ledničku, pračku, ccheš mít čerstvé potraviny, mít možnost koupit si je kdykoliv a kdekoliv, přitom aby měly trvanlivost atd. atd. .... to jsou jednoduše spojené nádoby. Děsně to zjednodušuješ a tím tomu ubíráš na vážnosti. Nakonec to vypdá jen jako snaha o poškození značky.

další variantou je tričko od vietnamců. Výrobní řetězec je shodný (asi i totožný), jen je to oproštěno o Tigera Woodse a další náklady, takže cena je desetinová.

Já dávám přednost výrobkům z polyesteru. Výroba polyethylentereftalátu je mnohem ekologičtější, že.

Ahoj všichni! Nejdřív chci poděkovat za všechny názory a kritiky! Tyto i ty dřívejší. Nějak nestíhám odpovídat, ani se podívat na vaše díla. Snad to doženu. Bavlněné věci nosím. A sice kritizuji ten systém, ale uznávám, že tak to prostě funguje. Kdyby někdo nevyráběl v Asii, tak by ostatním nekonkuroval a zkrachoval by. Jak to v Asii funguje přesně nevím. Ale bezpečnost práce je tam opravdu nulová, a malé a střední podniky čističky nemají. A že Nike Adidas se snaží co nejlevněji vyrobit, aby co největší zisk, je přece pravda. Uznávám, že pak dají práci reklamním agenturám. Televizím. Sportovním klubům. Prodavačkám v obchodech atd. Ale na začátku v Asii někdo pracuje 14 hodin denně a ničí si přitom zdraví. Je to svým způsobem jejich volba a styl života, ale mají na výběr? Před 100 lety Asie nebyla jedna velká továrna, takže určitě i tam umí žít život jinak. Jdu do těch recyklovaných triček z PETek.

StvN
22. 03. 2011
Dát tip
A ty nosíš jenom nebavlněné prádlo? Tohle je hrozně zúžený pohled na věc. Za prvé my nevíme, jak to tam funguje, jestli mají nebo nemají čističky atd. Za druhé bavlna se nejlépe zpracovává tam, kde roste. Z tvého článku jako by vyplývalo, že nějaký pan X, aby si mohl koupit Ferrari, tak si vymyslí, že bude dělat trička a bude k tomu vykořisťovat chudáčky někde v Asii. Jenže celkově to funguje trochu jinak, trochu složitěji.

sharik
22. 03. 2011
Dát tip
zacarovany kruh, vsichni jsou vlastne spokojeni. ted nevim, jestli to vlastne kritizujes, nebo ne :)

tak nos čínská trička z recyklovaných PET lahví, abys neměl výčitky.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru