Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

A mami, kde leží Tuzemsko?

25. 03. 2011
6
11
1742
Autor
Iskan

Střípky z dětství. Ona by to jistě napsala lépe..

 

Stoupla si na špičky, aby mohla rozsvítit světlo do koupelny, do její tajné komůrky. Byla v koncích. Dnes měla opravdu špatnou náladu. Chtěla být někde jinde, jenom ne tady. Všechno ji štvalo. Její starší bráška jí zase dělal ze života peklo a ona zase prohrála. Proč musí vždycky prohrát? Vždyť má přeci největší sílu ze třídy. Ach jo! Navíc když nesla k obědu tátovi polévku, tak jí trochu ucáklo na stůl. A to se tolik snažila, zajisté by na talíři zůstala každá kapička, kdyby jí všichni okolo stále neříkali, že to určitě rozlije. Měli pravdu, vždycky to rozlije, vždycky srkne, když pije, pokaždé se pobryndá omáčkou nebo cinkne lžicí o talíř, vždycky zakopne o práh a bouchne se o skříň. Pokaždé. Ale teď je tady, teď to bude všechno zase fajn. 

 

Teď zavolá a vymění si místo, přenese se do jiné země. Kam se asi vydá dnes? Se kterou Kateřinou si vymění místo? Řekla bych, že to bude francouzská Kateřina, tam už dlouho nebyla. Teď už jen rozevřít ruce, párkrát se dokola otočit a ... Hluboký nádech. Výdech. Úleva. Milovala to. A nezáleželo na tom, že by jí nikdo nevěřil. Ona věděla jak to všechno je. Věděla jaký je svět a jak to vypadá v jiných zemích. Je to přeci tak jasné. Každý má hrooozně veliké množství svých dvojčat a ty jsou rozmístěny všude, ale úúúplně všude ve světě. V každé zemi jedno. Všichni jsou skoro stejní, dělají skoro stejné věci, jenom mluví jinou řečí a žijí jinde. Kouzlo je v tom, že ona se může vyměnit s kýmkoli, ze svých dvojčat. Přenese se do jeho těla a ono se přenese zase do jejího. Kdekoli na světě. Ale ostatní to neumí, obzvlášť ne dospělí, ti neumí nic. Jen se mračit, bručet a mluvit o věcech, které nedávají smysl. Ještě nepotkala jiné dítě, které by to svedlo taky, možná je vážně jediná, která to umí. Jediná, která zná pravdu. Chtěla se jednou podívat i do Austrálie a zjistit, jestli tam vážně chodí hlavou dolů. Něvěřila tomu a zajímalo by jí, jak by si australské dvojče připadalo v Čechách. Akorát s Austrálií byl problém. Nechápala, jak může Austrálie být Rakousko nebo vlastně Rakousko Austrálie, nedávalo to smysl. Další věc, co ji vždycky zamotala hlavu, bylo Tuzemsko, všichni o něm mluvili, ale nikdy ten stát neviděla na mapě. Je to záhada.

 

Sny, sny a zase sny. Zbožňovala sny. Byly tak živé. Vlastně nevěřila, že sny neexistují, že jsou to jen smyšlenky. Nejsou! Sny jsou naším druhým životem. Proto je tak důležité chodit spát. Proto se v sobotu probouzela až v deset hodin. Lidé, co nemůžou spát, nejsou zřejmě spokojeni s životem, který žijí tam vedle a líbí se jim víc tenhle. Proto moc nespí. A ti lidé v nemocnicích, co se dlouho neprobírají. Prý jsou nemocní, říkají lékaři. Ale vůbec ne! To je přeci tak jasné! Ti tenhle svět nenávidí a milují ten druhý. Dokázali si vybrat a spokojit se s tím, žít jenom jeden. Závidí jim. Musejí být tak silní, že se dokážou vzdát svého druhého života. Jí by jeden asi nestačil. 

 

 

Ta malá osůbka toho věděla o hodně víc než teď já. Byla tak sebejistá a tak přesvědčivá. Do té doby, než začala věřit odpovědím dospělých a ne těm svým. Do té doby, než začala toužit po uznání a naučila se nevrážet do futer od dvěří, nesrkat a nerozlévat polévku. Do té doby, než jí někdo řekl, že ta její fantazie není skutečná. Ale ona stejně v koutku duše věří, že až zase jednou bude potřebovat pauzu, dojde si do koupelny, zatočí se a...

 

A mami, kde leží Tuzemsko?


11 názorů

Taky jsem o tom vždycky přemýšlel, a taky proč není na mapě Zámoří :-) *

Lakrov
17. 04. 2012
Dát tip
Tak odtud se známe; hned mi ten název byl povědomý. Čtu to znova; tentokrát mě zaujal především odstavec o spících, kteří se dlouho neprobírají... Hezká (zvláštní) nálada z toho krátkého textu zůstává; stejně jako před rokem.

obyvatel Tuzemska je zřejmě Tuzemák?

Lakrov
30. 03. 2011
Dát tip
Milé, nežné, dětsky zahloubané ohlédnutí.

Zase, je lepší něco tvořit, i když neuměle, než pasivně konzumovat. Čas je přece relativní.

Marlav
25. 03. 2011
Dát tip
fakt...já tedy si stačím jednou:-)) ale on-line závislost je tedy rachot, smutný rachot a hlavně bere čas na všechno skutečné...takže jeden za sebe a všichni sami:-)

Tohle vlastně děláme všichni, co sem píšeme. Vymysleli jsme si dvojníky, aby za nás žili paralelní životy. Tady můžeme srkat polívku, jak se nám zachce. (-:

Iskan
25. 03. 2011
Dát tip
Díky, opravuji. :) Jinak je důležité právě to slůvko skoro. Ona bere státy jako paralelní vesmíry, akorát má tu možnost si s někým na chvíli vyměnit místo. Nějak se mi to tam nepodařilo dostat tak, aby to bylo pochopitelné. Zkrátka nejsem žádná spisovatelka :D

Janina6
25. 03. 2011
Dát tip
Hezký nápad, dobře se to i četlo, až na drobnosti, jako třeba v úvodu, když nesla polévku na stůl a přitom jí ucáklo na stůl. Taky si říkám, když ti "dvojníci" byli skoro stejní jako my, dělali stejné věci, tak by chuděra musela být všude zase ta nešikovná smolařka :-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru