Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Větru a dešti neporučíš

26. 04. 2011
2
5
726
Autor
klarige

 

Když jsem si přečetla zadání téhle práce, zarazila jsem se. Tenhle slogan jsem přece už někdy slyšela? Už si vzpomínám, dědečkovy repliky: No jo, to bylo pořád poručíme dešti větru a takhle to dopadlo. Jako že byl někdo moc přesvědčený o své moci a šeredně se zklamal. Je hloupé chtít zkrotit přírodu, myslet si, že já jsem člověk a kdo je víc? Kolikrát nás už tahle vznešená dáma přesvědčila, jak strašně se mýlíme. Kolik vyspělých civilizací samo sebe přesvědčilo, že poručily přírodě, že je příroda poslouchá. A jak málo stačilo k tomu, aby během hodin, dnů či měsíců nadobro zmizely z povrchu zemského….. Pompeje, Knóssos, Atlantida. Ale nechoďme do historie! Kolik sebevědomí měli Číňané, když krotili své řeky a vytvářeli obrovské vodní nádrže. Kolik to stálo peněz, času, lidské práce. A příroda se jen schovívavě pousmála jejich snažení a obrovskými záplavami všem lidem připomněla, jak jsou malí a nicotní oni i ty jejich stavby století a tisíciletí. To si člověk – který tu žije pár tisíc let - neuvědomil, že se postavil proti něčemu, co se utvářelo a formovalo miliony a miliardy roků? Podívejme se na vyspělé Japonsko se všemi jeho vymoženostmi. Bohyně Kálí se v podzemí jen 2 minuty natřásala a škody se počítají na biliony. Škody materiální, o těch ekologických ani nemluvím.

Nepodceňujme přírodu a nepřeceňujme význam a schopnosti nás, lidí. To jsme se nenechali dějinami dostatečně poučit? Snažme se respektovat zákonitosti přírody, nesnažme se ji stále ovládat a přetvářet k obrazu svému. Ona nás stejně neposlechne a udělá si, co bude sama chtí.t. Snažme se jí spíš porozumět a pokorně se skloňme před její silou. Ona si to totiž zaslouží a my nic jiného ani udělat nemůžeme.  


5 názorů

Petrusha
27. 04. 2011
Dát tip
myšlienka fajn, však dosť neučesaná v myšlienkových spletencoch chceš toho povedať príliš v príliš málo vetách

StvN
27. 04. 2011
Dát tip
Jestli je to do skoly, tak pozor na to, ale tohle neni uvaha. A trochu jsi to zmotala. Postavit prehradu prece neni to stejne, jako chtit porucit vetru a desti.

sharik
26. 04. 2011
Dát tip
hezký, pravdivý. i když to, jako každá úvaha, nic nevyřeší. Tip

vesuvanka
26. 04. 2011
Dát tip
velmik pěkně napsaná úvaha - člověk je bohužel nepoučitelný. Velký TIP a díky :-))) Písničku "Poručíme větru, dešti" si moc dobře pamatuji z dětství. Byla dokonce v rozhlase jako znělka pořadu "Pionýrská jitřenka" ...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru