Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Souvislosti

07. 05. 2011
2
24
2373
Autor
Elemmire

Zeptala se mne kamarádka, zda-li jsem už četl poslední Souvislosti. A já, že jsem již nahlédl a listoval tím textem plným literárních teorií, básní tak metaforických, až jsem si nebyl jist tím, zda-li jim lze vůbec porozumět, nebo je jen vnímat citem.

Kroutil jsem hlavou a svíral mne pocit vlastní malosti.

Tohle je kniha pro intelektuály, bzučelo mi hlavou.

Ano, možná je a já jako obyčejný muž, který každý den běží od metra do své kanceláře ve třetím patře a neuvěřitelně se u toho zpotí, jako zápasník bojující každý den o svou dávku vzduchu a jídla, z podobných textů mívám bolení hlavy.

Přijde mi totiž, že lidé už příliš moc hloubají nad nesmrtelností chrousta jen proto, aby z jednoho vědního oboru stvořili třeba hned několik nových. Proč?

Opět ten bzukot v mojí hlavě: Protože z některé odnože naprosté intelektuální zbytečnosti může vykvést úžasně krásný květ, který lidem zavoní. Protože každý ten intelektuální výplod je malým semínkem, které buď vzejde a nebo uhyne pod tlakem jiných vlivů.

Žijeme v souvislostech, které nemůžeme pochopit. Není to absurdní, když právě pochopení souvislostí věnujeme tolik času?


24 názorů

Elemmire
21. 12. 2011
Dát tip
Omlouvám se těm, kterým jsem nedal jednoznačnou odpověď nebo jasný příklad. On je tam středně výrazně uveden... prostě po letech práce se sci-fi literaturou jsem se začal objevovat na autorských čteních evropských básníků. Mnozí z nich se pokouší definovat svoji tvorbu poetismem, kterému popravdě málo rozumím. Pak jsem dostal do rukou kulturní revue Souvislosti (znalí si již domyslí, kam na ta autorská čtení chodím :-)) a při čtení těch úvah jsem byl stejně moudrý, jako kdybych je vůbec nečetl. Ta úvaha o autorských definicích tvoření a umělecké kritice krásné literatury mě nakonec dovedla k otázce, proč definovat (hledat ony souvislosti), když se jimi vlastně máloco vysvětlí. Kdybych to napsal více přímo, mnozí z Vás by ani nešpitli, nebo zkritizovala mě. Děkuji za Vaše názory. Elemmire.

Ty považuješ své čtenáře za protivníky???

dekadent
15. 05. 2011
Dát tip
Vyjadřování se v náznacích může být také jakési spolehání se na protivníkovu inteligenci

Každý, kdo se vyjadřuje v náznacích, vlastně jen přiznává, že neví, co chce říct...

dekadent
09. 05. 2011
Dát tip
Absurdní je vůbec o něčem přemýšlet.

Delahaye
09. 05. 2011
Dát tip
"Žijeme v souvislostech, které nemůžeme pochopit. Není to absurdní, když právě pochopení souvislostí věnujeme tolik času?" :-))))))))) to chci jako epitaf !

heartrate
08. 05. 2011
Dát tip
malý ťuknutíčko: když někdo založí diskusi, dalo by se čekat, že do ní bude alespoň trochu přispívat...

heartrate
08. 05. 2011
Dát tip
malý ťuknutíčko: když někdo založí diskusi, dalo by se čekat, že do ní bude alespoň trochu přispívat...

heartrate
08. 05. 2011
Dát tip
JFTWTJTIJUMFSMPM: Mně přišla jako řečnická právě ta poslední otázka: "Není to absurdní, když právě pochopení souvislostí věnujeme tolik času?" Ale abych to řekla lidově: tak Elemmirovi přišlo absurdní, že se pořád snažíme pochopit souvislosti, když je stejně nemůžeme pochopit, i kdybychom se rozkrájeli - a JFTWTJTIJUMFSMPM na to, že Ellemir nemá pravdu, souvislosti se pochopit dají. Ono asi záleží na tom, co se těmi souvislostmi myslí, že jo.. jistě že mnoho věcí je poznatelných a pochopitelných, ale to by asi sotva kdo chtěl zpochybňovat - autor článku měl podle mne na mysli, že stejně nedokážeme chápat úplně všechno na světě, ale nechci ho tu interpretovat, ať se vyjádří sám, to bude lepší..

egil
08. 05. 2011
Dát tip
Jde o souvislosti 1/2011? Jestli ano, tak vážně nechápu, o čem že to vlastně mluvíte. V čísle jsou jako obvykle rozhovory (některé vážně zajímavé - třeba se Saadi Yousefem či Tadeuszem Dabrowským), nějaká ta publicistika; je zde podrobně představen čínský prozaik Yo Man (...) a jistě - jsou zde i bloky textů, básnických i prozaických. Co se týče poezie - je tu třeba soubor více či méně nových básní Poláka Tadeusze Dabrowského. Jejich hlavním znakem je, že jsou v podstatě bez metafor. Jsou civilní, naprosto transparentní. Pak je zde poměrně obsáhlý blok básní Allana Gillise. Ani v tomto případě však nechápu, kde berete své charakteristiky. Jde o svěží, civilní poetiku, plnou humoru a nadhledu. Atd. Přijde mi, že jste číslo jen otevřel a zavřel - a v podstatě je ani nečetl. Anebo četl, ale nečetl.

heartrate
08. 05. 2011
Dát tip
:) podle mne ale autor nepostavil hypotézu určenou k prozkoumání její pravdivosti, autor se tázal PROČ..

Když už ani Márvin neví, o čem diskutovat... Autore, maž.

papouch
07. 05. 2011
Dát tip
užvasněnec marvin neví, o čem má žva.. ééh, pardon, diskutovat! No to se podívejme.. :-))

Norsko 1
07. 05. 2011
Dát tip
konkrétně. jinak jsou to zbytečné kydy

Garth
07. 05. 2011
Dát tip
no tak chápeš alespoň některé souvislosti a to ti pomáhá.. zbytečný to není a že nepochopíš všechno je asi normální..

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru