Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

APATIE

26. 05. 2011
1
5
307

prvotina

 

Je zataženej podzimní den a Xylofon jde po ulici směrem ke katedře. Potká Gravličku a Krdlinu. 
 
„Ahooj, Xylofone! Jak se máš? Frčíš na katedru?“ vyhrkne Gravlička.
 
 Xylofon kývne hlavou. 
 
„My taky. Jdeme pro ten zápočet k Abkořovi. Naštěstí jsme to dali všichni, ale vůbec jsem to nečekala. Moc jsem tomu nedala. Skoro jsem se neučila.“ řekne Gravlička.
 
 „To jo no, taky jsem se hodně bála. Do 4 do rána jsem si opakovala ty třetí přídavný výpisky. “ povídá Krdlina a pokračuje: „Kdyby Abkoř nedal ten stejnej test, jako před dvěma rokama, tak to asi nedám“.
 
“To jo no. Frňulka to prý celý opsala z taháku.“
 
„No jo no, prý se na to úplně vykašlala. Znáš jí... “
 
„Neskočíme Gravličko ještě předtím k Pejrkovi na kafe?“
 
„To je dobrej nápad. Pojďme!“
 
„Zatím se měj, Xylofone!“
 
Xylofon se blíží ke katedře, když v tom hned vedle něj z tramvaje vystoupí Rotlina.
 
„Ahoj Xylofone! Tebe už jsem dlouho neviděla. Jdeš taky pro ten zápočet?“
 
Xylofon kývne hlavou.
 
„Já taky. Snad tam bude na čas a zapíše nám to všem.“
 
„Nevyhýbáš se mi náhodou poslední dobou? Mám takový zvláštní pocit, že se mnou moc nemluvíš. Ale možná se mi to jen zdá, já nevím.„
 
„Víš co, poslední dobou se mi hodně věcí vyjasnilo a začínám konečně nějaký věci chápat. Někdy jsem možná trošku sebestředná, ale asi to tak má být. Už asi chápu, proč se Trendlinka se mnou přestala bavit.“
 
Xylofon s Ratlinkou dorazí do školy a dojdou ke kabinetu. Visí tam cedulka, že docent Abkoř musel nečekaně odjet pracovně do zahraničí a zápisovat do indexu bude až za dva týdny.
 
„Pane bože, to snad není možný. To nám to nemohl ten Abkoř poslat na email?? Nemuseli jsme sem chodit a já mohla jet na ten Třasolet. Ježiš, to je idiot! “ zařve Rotlina.
 
Chvilku přemýšlí a pak se rozloučí: „Já se ještě skočím na to zeptat za Brzdovou. Třeba mi to zapíše. Měj se!“
 
Xylofon jde tentokrát na zastávku tramvaje a cestou potká Tuzdu a Bíčkovou.
 
„Ahoj Xylofone, taky jsi byl na tý katedře? “
 
Xylofon kývne hlavou.
 
„Ten Abkoř je ale debil. Nemuseli jsme tam vůbec chodit.“ spustí na něj Bíčková.
 
„Asi jel do Swordovska. Dělají tam výzkum o Oukleho konstantě.“ řekne Tuzda.
 
„A to nám snad nemohl říct dřív? Tuzdy, nezastávej se ho přece!“
 
„Já se ho nezastávám. Určitě mohl, jen říkám, kam asi tak akutně jel.“ odvětí Tuzdy.
 
„Jo promiň, jsem dneska nějaká podrážěná.“ omlouvá se Bíčková.
 
„Snad nás neviděla Gravlička s Krdlnou. Jestli jo, tak hned budou roznášet, že spolu něco máme.“ pokračuje Bíčková.
 
„Šli okolo, ale nevypadalo, že by nás zahlédli. Nebo aspoň dělali, že nás nevidí.“ řekne Tuzda.
 
„No jo no.“
 
„Musím ještě skočit na poštu. Půdeš se mnou, Tuzdy?“
 
„Jo, jasně!“ odpoví Tuzdy.
 
„Měj se, Xylofone!“
 
Xylofon dojde k zastávce. Přijede tramvaj. Xylofon do ní nastoupí a vedle něj stojí Astra, Grulina a Folerka.
 
„Ahoj Xylofone! To je náhoda. Taky jsi byl na katedře? Ten Abkoř je hroznej vůl, viď?“ řekna Astra.
 
„Já to potřebuju mít zapsaný ještě před polovinou semestru, abych mohla na předtermín Grónských zkoušek a jestli přijede až za dva týdny, tak to bude docela problém.“ řve Folerka.
 
„To jo no. Dneska je den úplně na houby.“ konstatuje Grulina.
 
„A viděli jste už Tuzdyho s Bíčkovou?“ ptá se Folerka.
 
„Jděte už všichni do PRDELE!“ zařve Xylofon. Rozrazí zavírající se dveře a vyskočí z tramvaje. Zapálí si cigáro, na kolej jde sám pěšky.

5 názorů

Xylofon právě celou dobu mlčí a vůbec se neprojevuje. Jen vždycky kývne na nějakou otázku hlavou v úvodu. Nic si nemyslí úmyslně, aby to na konci bylo překvapení a aby si tam člověk domyslel, co asi xylofon prožívá. Ale ta forma se mi asi nepovedla a vůbec to tak asi nevyznělo. Případně jste si do Xylofonovi nekomunikace domysleli jeho zapojení do plkání. Ale díky za zpětnou vazbu :-).

Janina6
27. 05. 2011
Dát tip
No, abych pravdu řekla, mně z textu právě nikde nevyplynulo, že je Xylofon vlastně jiný než ostatní. Vypadá to, že se zúčastňuje toho prázdného plkání, že takhle běžně existuje. Proto mi to přišlo z tvé strany jako zjednodušený pohled. Teď si uvědomuju, že je to možná tou čistě dialogovou formou vyprávění. Nikde nenecháš Xylofona něco si pomyslet, neprozradíš, jak se cítí, jestli se ho nějaká poznámka dotkla, jestli ho to už nudí a podobně. Čtenáři to má asi všechno dojít až v závěru, což není špatný nápad, ale na mě to zapůsobilo jako příliš nečekaný obrat. Xylofon najednou vypěnil, kdoví proč, asi měl špatný den :-)

Díky moc za zpětnou vazbu! Mohla bys Janino trochu rozvést ještě ten můj povrchní pohled? Nevím, jestli jsem to úplně pochopil.:-) Pokusil jsem se psát o věcech, které sám dost vnímám a se kterýma se s Xylofonem identifikuji. Kritizoval jsem takový ten egocentrismus, rychlé odsuzování a plky skryté za povrchním přátelským chováním, které mě osobně jsou docela nepříjemné. Všichni se s Xylofonem baví, jsou hrozně přátelští, ale doopravdy se baví jen o sobě a nikdo neví, co Xylofon zrovna doopravdy prožívá(částečně se to načrtne až na konci). Na druhou stranu to není černobílé a ti lidé taky nejsou zlí, prostě jsou takoví. Ale nevím, jak to nakonec celé vyznělo.

Janina6
27. 05. 2011
Dát tip
Svižné dialogy, dobře jsi vystihl tu povrchnost, ty stále stejné řeči o ničem, jaké se vedou asi na každé škole. Jenže tvůj pohled na tom povrchu i zůstal. Ve skutečnosti takový Xylofon má svoje zájmy a koníčky a svoje lidi, na které se těší, a kecama o škole nežije. Aspoň doufám :-)

super.*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru