Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Viktor

27. 05. 2011
3
5
417

 

Viktor byl hubený, měl hnědé husté vlasy, široké obočí a lehce odstáté uši. Chodil na základku. Patřil k těm nejlepším. Štvala ho tam ale češtinářka Macháčková. Ta kráva na něj byla zasedlá a hrozně moc se těšil na střední školu, až se konečně všechno změní. Bude dělat, co ho baví a nebude ho otravovat tahle pipina. Odjakživa byl technický typ. Rozebírání radií a televizí bylo jeho specialitou (průšvih jen byl, když to párkrát nesložil zpět). Takže šel na elektrotechnickou průmyslovku.

Z průmyslovky byl první týden nadšený. Sice to byla trochu těžší liga, ale bylo to tam hodně o technice a češtiny a dějepisu tam bylo jen málo. Po nějaké době ho ale začala štvát i ta Štádlerová – jeho nová češtinářka. Byla stejná jako ta Macháčková. Taková otravná a hloupá. Začal mít i problémy s rodiči. Nechápali, že potřebuje volnost a víc peněz (na motorku přece!). Pořád mu něco nakazovali a otravovali ho. Nemohl se dočkat, až dodělá tu průmku a půjde do Liberce na školu. Všechno se změní, bude samostanej a bude mít konečně tu maturitu!

Po čtyřech letech maturitu s přehledem udělal a šel do Liberce na vejšku. Ze začátku byl spokojený. Ta svoboda byla úžasná. Pak ale zjistil, že to není tak lehký, jak myslel. Štvali ho už skoro všichni profesoři. Chtěli po něm všechno zbytečně moc do podrobnosti (to přece v praxi nevyužije!). Občas ho ti blbci vyrazili, i když se na zkoušku učil třeba dva týdny. Už aby mohl pracovat! Nakonec udělal i ty státnice a stal se z něho inženýr.

Potom začal pracovat v místní fabrice. Začal přímo v provozu. Štvalo ho, že musí pracovat takhle přímo s dělníky. Pak povýšil na vedoucího úseku, potom na vedoucí ještě většího úseku, potom dělal dokonce i zástupce továrny. Oženil se, měl děti, oženil se znovu, měl další děti a tak dále. V pětašedesáti letech umřel a nikdy nebyl šťastný.


5 názorů

V podstatě jsem vzal takový ten (nejen) buddhistický princip (třeba zde: http://www.youtube.com/watch?v=ERbvKrH-GC4) a aplikoval to na život mého průměrného bývalého spolužáka ze střední a trochu si ho domyslel. Neztotožňuji se s Viktorem. :) Hovorovou češtinu a různé lehké vulgarismy jsem tam nechal úmyslně (abych vystihl Viktorům pohled na svět). Mám takovou asi "intelektuální" tendenci co nejvíce zestručňovat jen k tomu nejpodstatnějšímu (a neřešit "kudrlinky"), což je asi někdy na škodu. Když se na to podívám zpětně, tak to pro mě nemá skoro žádný překvapení. Od začátku do konce to jde jedním směrem a možná to je trochu předvídatelné. Poslední větu jsem dost řešil, ale nakonec jsem se jí tam nechal takhle. Díky za zpětné vazby!

Janina6
28. 05. 2011
Dát tip
Nápad je fajn. Ještě by se dal dotáhnout až do závěru, třeba by Viktora mohl buzerovat a rozčilovat šéf v zaměstnání a obě manželky, aby bylo vidět, jak měl pořád důvod těšit se na něco lepšího... "Až se konečně všechno se změní" - uber jedno se. "Zezačátku" zvlášť (píše se sice zpočátku, ale ze začátku). Že zdravím neschopnou češtinářku Macháčkovou :-)

srozumeni
27. 05. 2011
Dát tip
Ale i tak se mi to líbí. Takový je prostě život. Hlavně některých.Tip.

Honzyk
27. 05. 2011
Dát tip
no, vona to neni povidka, spis "popis zivota toho nejobycejnejsiho cloveka"!, jak chtel autor (zrejme)...napsat....(?)... *** z realii skol,tovarny, i lidi, ktery ho obklopovali a zrejme srali, dalo by se, po mym, vystriskat opravdu hodne...ten napad neni zas tak moc origos, ale ´tady´ vyjimecnej - zadny ozvlastnovani, proste si Viktor zivotem prosel - a hovno. Pardon. ..** ...no, dalo by se...snad vic rozvest vsechny ty realie, za kteryma puvodne sel plnej nadseni, ale ktery ho znicily, spis ustvaly...a von nebyl natolik wsilnej, to prave nevim, aby okolnosti menil: proste sel po care... ( - jen ne zadnou sci-fi....))--

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru