Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Před chybami z minulosti utéci nelze

13. 06. 2011
1
6
595
Autor
Cirtpace

Tuto povídku jsem původně napsal do školy (téma "Najednou jsem se objevil v neznámé budově"). Slovně hodnoceno mi to nebylo, ale oznámkováno mi to bylo velice negativně. Rozhodl jsem se, že to dám i sem a chtěl bych vědět váš názor a co byste tomu vytkli, popřípadě co mohlo vést ke špatnému ohodnocení.

 

Ráno jsem vstal. Den, jako každý jiný, pomyslel jsem si. Bylo osm hodin ráno a venku bylo nějak zataženo. Co se dnes bude dít? Na tuto otázku jsem si nemohl dát jasnou odpověď, protože každý den je úplně jiný a nikdy nevím, co se bude dít zrovna dneska. 

Šel jsem ke dveřím a přejel mi mráz po zádech. „Mami?“ zakřičel jsem. Nikdo mi neodpovídal, takže jsem si myslel, že je pryč. Šel jsem po schodech dolů a o poslední schod mi sklouzla noha. Když jsem padal, rychle jsem se zachytil za zábradlí, abych předešel pádu. Rychle jsem se oblékl a šel jsem ven.

Venku najednou začalo pršet. Ale proč? Vždyť tam před chvílí nebyl ani mráček. Nebo byl? Nemohl jsem si vůbec vzpomenout. Přemýšlel jsem nad tím natolik, že jsem ani nevěděl, kam jdu. Objevil jsem se před dřevěnými dveřmi s nápisem „Nevstupuj, pokud máš rád své blízké“ a byl jsem zvědavý, co za nimi je, jelikož byly napůl otevřené. Otevřel jsem je a najednou jsem se ocitl v neznámé budově.

Zavřely se za mnou dveře a já dostal neskutečný strach. Ne, tyto dveře otevřít nešly. Nemůžu se vrátit! Co se to děje? A kde to vlastně jsem? V dálce jsem uviděl světlo, které se ke mně přibližovalo. Najednou bylo toto světlo u mě. „Ne, už ses tak rozhodl a nemůžeš to vzít zpět.“ říkal mi mně neznámý mužský hlas. Nevěděl jsem, co tím myslel. A kdo to vůbec je? V ruce držel nějakou věc a já nevěděl, co ta věc je. Podle toho tvaru mi to připadalo jako nějaká velká střelná zbraň. Nebo to bylo něco jiného? „Rozhodl ses, že sem vstoupíš, i když jsi nevěděl, co bude následovat.“ pokračoval dál. „Co to má znamenat?“ vyděšeně jsem vykřikl a začal jsem utíkat. „Zastav se!“ uslyšel jsem od něj, ale utíkal jsem dál. Tajemný muž se náhle objevil přede mnou a nepustil mě dál. „Myslíš si, že před chybou, které ses dopustil, můžeš jen tak utéct?“ zašeptal mi do ucha, prudce mě bouchl do hlavy a zmizel. Náhle jsem omdlel.

Probral jsem se až ve dvě hodiny ráno a všechna světla byla rozsvícená. Byl u mě pán, který mi podával ruku a říkal: „Pojď se mnou.“. Odvedl mě do nemocnice a byl jsem v šoku. „Váš otec a vaše matka zemřeli. Byli v lese za tmy střeleni myslivcem, který si myslel, že se jedná o zvěř.“ sdělila mi paní doktorka. Rychle jsem utíkal z nemocnice domů, ale nerozhlédl jsem se přes cestu a přejela mě rychle jedoucí sanitka.

Ochrnul jsem a už nikdy nebudu dělat to, co dříve. Dále kvůli mé chybě přišli o život mí nejbližší. Tyto chyby mě budou pronásledovat celý život a už nikdy je nemůžu napravit. Chci umřít.


6 názorů

Honzyk
16. 06. 2011
Dát tip
...no, voni me nasrali mockrat: nejvic jeden nekde na Sokolovsku, kterej na posedu postrelil protitutku, ktera tam odpocivala po nocni: to me dostalo teda..."radikalita...a pred nicim?"...nejsou to moc silny slova ? Ze by zizkovskej Fidel Castro?-))

per honzyk: je vidět že tvá radikalita se nezastaví před ničím. proč nemáš rád myslivce se ani neptám jen mi přijde že to nějak házíš všechno do jednoho kategorickýho pytle. Já se v honitbě trochu orientuji a vím že jsou tam pražáci, lovci, amíci, němci, dústojní hajní co mají k lesu vztah, fořti a celá další plejáda individualit. Nejsou to všechno bezmozci nimrodi co střelej vše co se jim v polesí hne.

pak mě poněkud překvapil tolik utnutý závěr. Tohle a tohle se stalo a pak všichni umřeli. Uznej sám že to není nejvhodnější konec pro povídku

přemíra "jsem", mě první paní učitelka na slohu naučila neopakovat slova hned za sebou ani pokud se jedná o "jsem". zkus si najít opisnou vazbu nebo nějaký jiný spisovací trik který zapříčiní že to nebude prošpikované slovesem být v první osobě i když mluvíš v ichformě. Další jest že je příliš krátká, nestihl jsi téma ani charaktery pořádně rozvinout a zrovna takový "hororový" příběh by to potřeboval. Kašli na popis a věnuj se líčení...

Cirtpace
14. 06. 2011
Dát tip
Díky za kritiku :) Příště se zkusím takových chyb vyvarovat.

Honzyk
13. 06. 2011
Dát tip
...no, ja zkusim:) : Prvni odtavec je temer zbytecnej, po mym teda :"den jako kazdy jiny" je tam dvakrat...proc, to nevim:) ---stacila by jedna veta /pred otazkou mame/...A cely text pro ctenare jakejs vnitrni monolog cloveka, kterej se sam sebe pta, sam sobe (hned) odpovida...(jen vsuvka: nevim, esi rodice mohou byti "streleni" myslivcem...domnival jsem se, ze myslivci, ktery nesnasim, debily, strilej vysokou jen..)... _________________________________________ ---no a treba zaver je po celym tom monologu dost nepravdepodobnej, neni fabulace, ale laciny vymysl : neverim mu proste. ....z radku na me misty cisi bezradnost: napriklad drobnost(zdanliva): "ja dostal neskutecny strach"...souslovi "neskutecny strach"? No, strach by stacil,skutecnej strach je sila az az, zeo....tady privlastek na me pusobi jako berlicka: aby text pusobil nalehaveji, coz nepusobi. ...a v celym tom vypraveni-nevypraveni je pro me neprijatelny zjeveni "tajemnyho muze" : ten kdyz se "zjevi", vyzni az cimrmanovsky... spis vsak nepravdepodobne a falesne. Pritom on ma jakys "dej" popostrcit dopredu, ale pro me treba nemuze: je to figurka, ktera do radek prilitla jak rajce ze stohlavyho davu fotbalovych fanousku....no, tak asi... cau-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru