Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Dieta jako životní styl

14. 06. 2011
3
8
539
Autor
Nefra

Pro předmět mediální semiotika jsem měla napsat fejeton obsahující specifické prvky - například přímé věty a přirovnání. Chápu, že ne každý (ani já ne :D) rozumí semiotice, přesto bych vás ráda poprosila na názor, nejsem zcela spokojená, tak ráda uslyším co a jak vylepšit než to odešlu profesorovi.

    Již od útlého dětství na nás vykukují vyzáblé modelky s jemně bronzovým nádechem kůže, uhrančivým pohledem a lesklými vlasy. Objevují se  v televizi, v novinách, v časopisech, na billboardech, zkrátka jsou všude a vždy krásné, jen přímo na ulici je jich pomálu. Nad tím se však žádná žena ani muž nezamýšlí. Muži touží mít takovou krásku doma a ženy se zas chtějí aspoň přiblížit tomu ideálu krásy. Co naplat, že ona nádherná modelka bez retušérů, fotografů, kadeřníků a vizážistů vypadá jako chodící padesátikilová kostřička potažená kůží.

    A tak velká spousta žen nešťastně prohlížející si své tělo v zrcadle, vidící chyby i tam kde nejsou, dojde k závěru, že takhle to dál nejde a začne si pohrávat s myšlenkou začít držet dietu. Mezi takové ženy patřím i já. Stojím na začátku cesty, která je zcela přímá a krátká, bez výmolů, rozcestí a zatáček. Svítí sluníčko, nikde žádný mráček, cesta je lemována rozkvetlými květinami a na jejím konci stojí fascinující dav tleskající, závidící a obdivující můj úspěch. Představuji si, jak se mně život od základu změní. Fantazie pracuje na plné obrátky a já se již takřka vidím na stránkách časopisů a přehlídkových mol obklopena těmi nejznámějšími návrháři. Vidím se, jak nakupuji oblečení, na kterém cedulka hlásá velikost XS a ne to otřepané, zakulacené a buclaté L. Nemám pochybnosti o tom, že to dokážu.

    Prvním malým krůčkem je sepsání jídelníčku, přeměření, převážení a vytvoření rozpisu cvičení. První dny, kdy jsem posílená motivací a počáteční euforií po své pomyslné cestě běžím takřka mílovými kroky, cítím se lépe a dosahuji prvních drobných výsledků. Svému předchozímu životnímu stylu se směju, probíhám kolem fast- foodového občerstvení a zvesela ho nechávám za zády. Žádné chutě, žádné hřešení. S čistou hlavou pokračuji několik dní. Náhle však cesta přestává být rovnou, přímou a krátkou, přestože postupuji kupředu, cíl se nepřibližuje, ba naopak se pomalu ztrácí za zatáčkou. Některé květiny podél cesty povadly a slunce se občas schová za mrak. Úbytek na váze se v této části cesty stále objevuje, bohužel se celý proces zpomalil. I když dodržuji předepsaná pravidla a pravidelně sportuji, tělo si zvyklo a váha stagnuje. Pohrávám si s myšlenkou, využít nějaký podpůrný prostředek, na který lákají televizní reklamy „Za každé 2 kilogramy, které zhubnete díky zdravému stravování a pohybu, vám alli pomůže zhubnout jeden kilogram navíc…,“ hmm, to zní dobře. Nakonec se rozhodnu raději šetřit a ještě více snížit svůj kalorický příjem, jenže takový krok je pro tělo velmi náročný a namáhavý, proto má pomyslná cesta začíná mírně stoupat a běh do kopce už není tak lehký jako po rovině. Ohlédnu se kolem sebe, když nikoho nespatřím, tajně a s jakýmsi zadostiučiněním si strkám do pusy kostičku čokolády. Hned, co se mi rozplyne v ústech, přichází výčitky. Na obloze se objevují mračna. Je dusno, jako před bouří. Co chvíli škobrtnu o kameny a výmoly, které se znenadání objevily. Hřeším čím dál častěji, ospravedlňuji každé nezdravé sousto a kalorie narůstají. Mám ze sebe strašně špatný pocit, přesto jakmile je možnost, aspoň uždíbnu něco nezdravého. Sama si hledám a vytvářím překážky a ospravedlňuji své dietní chyby. Svíčková s houskovými knedlíky by se jistě zkazila a malý zákusek přeci nikdy nikomu neuškodil. Cítím se strašně unavená a cvičení odkládám už téměř kultovní větou „Od zítřka už opravdu začnu“, ale sama vím, že nezačnu.

    Váha stále stojí a i já na své cestě se zastavuji, v předklonu se opírám o kolena a ztěžka dýchám. Stojím na rozcestí. Cesta, která se stáčí vlevo, strmě stoupá a na jejím vrcholku mezi stromy a oblaky lze při větším soustředění spatřit prapor označující cíl.  Vítr ohýbá uvadlé květiny lemující cestu. Začíná pršet a v dálce je slyšet dunění hromů. V tu chvíli přichází neznámý elegantně oblečený člověk a láká mě, abych se vydala jeho směrem, tedy doprava. Tam, kde stojí on, svítí sluníčko a po bouřce či větru ani stopy. Tím směrem se cesta mírně svažuje a na jejím konci lze také spatřit bílý fábor, co je na něm napsáno, není vidět. Na posilněnou mi onen neznámý podává cheeseburger a já zcela bez energie se zakusuji do housky a vychutnávám si tu výjimečnou chuť sýru a masa. Nechám se zlákat a následuji ho. Po několika metrech, vyprchává má rychle nabitá energie z cheeseburgera a náhle mě popadá splín. I když jdeme mlčky, neznámý jako by zachytil mou náhlou změnu nálady a podává mi čokoládovou Snickersku. Ta mě opět nabije nečekaně dobrou náladou a cesta pokračuje svižným tempem. Bílý prapor se přibližuje, jsme od něj sotva několik kroků, když neznámý promluví.

„ Už budu muset odejít, dovol, abych se představil, než se na nějakou dobu rozloučíme. Mé jméno je Jojo efekt,“ podá mi ruku a odchází. Váha astronomicky stoupá, jako dárek jsem od Jojo efektu dostala více kilo než před začátkem cesty. S těžkým funěním, s pocitem méněcennosti, docházím ke zmíněnému fáborku, obracím ho v ruce, abych mohla přečíst černá písmena – START. Jsem zase na začátku, na začátku cesty, která tentokrát bude zase o kus delší.


8 názorů

Nefra
20. 07. 2011
Dát tip
IMa: měla jsem předem dané téma a rozsah, tudíž nebylo moc v mé moci si vybírat, o čem budu psát a zda s dietami souhlasím nebo nesouhlasím. Vrcholově sportuji, takže si dovolím tvrdit, že to ani nepotřebuji. Profesor si to přál, tak jsem psala...proti gustu... :)

Nefra, kvalitní fejeton nenapíšeš tak, že si to usmyslíš. Je potřeba přečíst (lépe prostudovat) mnoho kvalitních fejetonů. Jednak, abys to dělala správně, jednak proto, abys to dělala jinak. Ta uvedená délka pěti stran mi přijde neuvěřitelná. Fejeton má být tak dlouhý, jak dlouhý chce sám být. To si téma a zkušenosti autora samy určí. Ze zdejších autorů doporučuju např. Vauda, nebo Big George. U nich se učím já.

MKbaby
14. 06. 2011
Dát tip
Pravidla nejlepší diety: 1. Co je chutné, je i zdravé. 2. V případě hladomoru hubení pochcípají jako první. 3. Tělo samo nejlépe ví, co mu prospívá, tak mu to neberme. 4. S tlustejma je sranda. 5. S hubenejma je otrava, jsou pořád nervosní. Asi od hladu. 6. Nejlepší zelenina je bůček. 7. Když margarin, tak přírodní a z prasete. 8. Pivo je nejlepší multivitamin.

Nefra
14. 06. 2011
Dát tip
Děkuji za názory, chyby jsem opravila! Tak jen pro informaci má mít dle profesora kvalitní fejeton minimálně 5 stran, takže pokud by někdo napadalo, jak dílo prodloužit, nápady sem, protože já jsem vyšťavená jako houba :D

- A tak velká spousta žen nešťastně prohlížející si své tělo v zrcadle, vidící chyby i tam kde nejsou, dojde k závěru, - poněkud kostrbatá věta. Ve fejetonu je možné využít třeba i přechodníků, např: A tak ženy, jež si nešťastně prohlížejí své tělo v zrcadle, vidíce chyby i tam kde nejsou, dojdou k závěru, - energie z cheeseburger(a) -( u) vzor hrad, že? - čokoládovou Snickersku - napsal bych tyčinku, nebo tyčinku Snickers Diakritiku nehodnotím, sám ji neumím. ((-:

Honzyk
14. 06. 2011
Dát tip
...neni zly, ja bych nechal tak..)*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru