Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Ontologické myšlenky Zdeňka Neubauera.

17. 06. 2011
2
5
1117
Autor
Don_Carlos

Text vychází z eseje O Povaze bytí od Zdeňka Neubauera. Zabývá se ontologickými zkušenostmi s objektivitou a subjektivitou.

 

Zdeněk Neubauer se ve svém textu O povaze bytí věnoval především vysvětlování objektivity a subjektivity. Podle autora je subjektivita nejpřirozenějším a též nejpůvodnějším lidským prožitkem, protože je to náš osobní pohled na svět, přes který prochází veškeré lidské poznaní. Poznat znamená tedy spojit si zkušenost s vnitřním neboli subjektivním světem, který má každý odlišný. Z toho vyplývá, že veškeré lidské poznání jsou  subjektivní zkušenosti.

Toto tvrzení ale nepopírá existenci objektivity. Člověk objektivitu nevnímá. Objektivní fakta si zařazuje do subjektivní knihovny zkušeností.

Když veškeré lidské poznání je subjektivní, jak tedy objektivity docílit? Jak rozeznat objektivitu od subjektivních nečistot? Scientizmus, který věří, že je možné objektivně poznat svět, rozeznává vědce od normálního smrtelníka právě tím, že dokáže subjektivitu oddělit od objektivity. Já osobně si myslím, že objektivita existuje pouze na základě důvěry k autoritě, které se v určitém oboru pohybuje již delší dobu a nasbírala již mnoho zkušeností. Na  fakt se nahlíží jako na objektivní tehdy, pokud se důvěřuje autoritě, a zároveň i jejímu tvrzení.

Autor dále vysvětluje, že objektivita má smysl pouze v určitém paradigmatu. Jakýsi vzorec myšlení, který je nadčasový. Jakmile se ale vyčerpá, nahradí jej nové. V novém paradigmatu se ale na věc bude nahlížet jinak, než ve starém. I když je pohled na věc velice rozdílný, v obou případech je objektivní.

Já osobně věřím v existenci objektivity. Člověk ji ale nevnímá, díky okamžitému spojování se subjektivní knihovnou zkušeností. Subjektivita a objektivita spolu velice úzce souvisí, i když se navzájem vylučují, ale objektivita pouze poletuje mezi námi, protože subjektivní bariéra ji nikdy nepustí do naší mysli.


5 názorů

Don_Carlos
19. 06. 2011
Dát tip
Já jsem toho od něj četl už víc :)..vždycky mě jeho text hrozně nadchne a není ani tolik složitý :)

Honzyk
18. 06. 2011
Dát tip
.... dobry text: kultivovane pojaty i napsany, prehledny - a po mym prave pro tenhle server funkcni...*** ("Ja osobne verim v existenci objektivity" : v tydle vete krucialni otazka cely uvahy, zajimavy..))

Copak asi udělá subjekt s batohem plným měřidel, vážidel atd, který se hlásí k objektivistickým názorům, ve chvíli, kdy mu jeho bágl šlohne další nadšený objektivista?

pas
17. 06. 2011
Dát tip
Zajímavé. Já kategorie subjektivní/objektivní prakticky nepoužívám. Když už, tak se mi zdá, že jako subjektivní se označuje to, co chceme zpochybnit, a jako objektivní to, na čem se shodnem - jak je i v textu naznačeno. Ale původní zkušenost, myslím, není ani subjektivní, ani objektivní, ta se o takové rozlišení ještě vůbec nestará. Původní je ještě neproblematizovaný společný svět, o kterém se můžeme bavit, a teprve když přijde neshoda a jsme v úzkých, tak ho rozdělíme na subjektivní a objektivní. Problém je, že pak se už z pasti subjektivity nemůžeme dostat. Naštěstí, věřím, svět subjektivní není. Potěšilo mě, že o takových otázkách ještě někdo uvažuje.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru